Monday, March 16, 2009

Tuah orang bijak

Now antara isu yang orang dok citer ialah tentang seorang pelajar bernama Nur Madihah yang dapat 19 1A dan satu 2A dalam peperiksaan SPM baru-baru ni. Ni aku amek dari kosmo online...wartawan ni macam aku kenal la. Tomok kah itu? bila baca blog dia..confirm Tomok hehe...


Apa yang lebih menarik tentang gadis ni sebab dia orang susah..ayahnye nelayan dan emak dia bekerja sebagai tukang sapu..Oleh kerana kejayaan cemerlang dia..dia ditawarkan pinjaman penuh Mara yang dianggarkan bernilai RM70 ribu untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat A Level di London. Pas tu dapat lagi offer dari Bank Negara Malaysia dan Petronas . Kerajaan negeri pon nak bagi rumah...bertuahnyaa jadi orang bijak..
Walaupon dia dibesarkan dengan serba kekurangan..tapi aku kagum giler dengan semangat budak nih...bila tengok life dia aku rasa insaf dan terasa macam sangat bertuah di usia muda dia dah boleh buat parents dia rasa bangga and dia dah ada something untuk dibanggakan...Aku harap budak ni berjaya dalam hidup...Dan aku? masih tak ada apa untuk buat Mak aku or saper2 bangga ngan aku...iskh...

6 comments:

NoHAno said...

xpela weeda... kita syg mak kite pn cokopla.. sebb mcm noha kan, noha x bijak so dgn cara yg bijak x dpt banggakn mak.. huhu.. tapi kaseh syg kita tu dh cukup buat dia bangga :)
tapi Madihah ni mmg hebat n cekal. Mmg rezeki dia, berkat ilmu dia :)

weeda said...

at least cik noha pegawai..boleh dibanggakan juga..saya cuma kerani jer..belajar pon tak pandai mana..manalah orang nak pandang..

yuyee cap limau said...

sdihnyer..sy nie asyk mghabiskan duit omak je..bl la leh bg die duit nie,keje lmbat lg..sobsobsob(sambil lap air mata)

weeda said...

belajar rajin2 yer adik Yuyee..awak ada peluang belajar lagi..nanti dah keje best2 leh tolong parents..iskh aku cedih lak huhuhu...

ok lah x nak cedih2 :)

yuyee cap limau said...

xpe kak jgn sdey2.. KIta serupa..ooo,kita serupa..

weeda said...

tak cedih hehehe...nanti adik yuyee nak bawak megi tak cedih la hahaha :P weh kitorang main2 jer tau..hihi