Thursday, December 22, 2011

Menjilat je kejenyeee

Sekarang ni dapat apa pon mesti nak masuk mulut...pegang itu ini je masuk mulut dulu...risau dibuatnya takut termasuk yang tak sepatutnye...

Ni gambar ntah bila saya sempat snap masa tu tengah layan laptop...biasanye memalam sementara nak tunggu Ayah Arissa balik atau Arissa tak tido2 lagi...saya layan jap internet bukak fb and baca blog2...

Memula dok dekat je ngan Ibu...sekali dia terus ngap hujung laptop tu

Apa ni Arissa??? tak mo hisap laaa...

Nak Jugak! Ngappp...haaaa yummmyyy...macam sedap sangat je gayanye tu

Bila tarik laptop tak bagi mulalah dia menangis...kenalah cari menda lain lak nak alih perhatian dia hahaha...

Friday, December 16, 2011

Dah start makan...


Arissa start makan weekend lepas...umur pon dah 6 bulan 2 minggu lebih...ye agak lambat bagi Arissa makan sebab masa umur dia masuk 6 bulan tu kebetulan Arissa tak sihat dan cirit birit...

So dengan semangatnya saya masakkan bubur nak bagi dia makan...siap2 pakaikan bip bila nak suap makan tu..Tapi sekali suap je Arissa dah buat muka pelik dan paling2 muka tak nak makan...saya cuba lagi untuk suapan ke 2 dan 3..makan la sikit tapi dia menangis pulak huhuhu...tengok lah gambar tu meleleh2 air mata dia menangis tak nak makan bubur kosong tu hehehe...sudahnya bagi susu baru dia ok semula...


So minggu ni saya try buat bubur + carrot...haaa barulah nampak dia selera nak makan..barulah dia nak buka mulut untuk disuap...siap tarik sudu dan gigit sudu sekali hahaha...tapi dia makan sikit je..biasalah baru nak ajar2 makan kan...saya tak lah risau sangat...saya rasa lebih risau kalau dah besar nanti dia asyik nak makan je macam ibu dia hahaha...So sekarang tengah cari2 resepi yang sesuai untuk baby...seronok baca blog2 ibu yang masak untuk baby mereka :)

Wednesday, December 14, 2011

Layan Puss In Boots...meoww..

Isnin lepas kan orang Selangor cuti...so saya bawak adik2 saya Diana dan Danial pegi tengok wayang..lagipon sekarang masih cuti sekolah dan sepanjang cuti ni tak ada lagi bawak diaorang ni jalan2...

Orang semua tengah demam OMBAK RINDU...entah kenapa hati saya tak terombak pulak nak tengok citer tu...maybe sebab saya tak baca novel tu dan tak rajin tengok wayang...lagipon dah lama saya tak tengok wayang...masa pregnant pon suami saya nak tengok wayang pergi ngan kengkawan dia je...malas saya nak ikut huhuhu...eehhh ni dah ngomel pasal lain lak hihihi....

Ok la...sebenarnye tak ada plan pon nak tengok wayang2 ni...tapi saya telah menerima complimentary pass untuk 4 orang daripada Nuffnang dan TGV Cinemas sempena birthday saya bulan lepas hehehe...itu pon kawan yang aktif ngan blog ni bgtau kalo tak memang tak la kan huhuhu...So alang2 adik saya nak tengok Puss in Boots guna je la tiket tu ;)

Citer Puss in Boots ni best jugak and sesuai la pada bebudak....Lepas tengok wayang terus ajak diaorang lunch kat McD...and both of them sangat la happy hari tu ;)

Dannnn...bukan kami 4 orang je yang pergi...mestilah buah hati saya ni ikut sekali hehehe...setelah dipertimbangkan banyak kali akhirnya bawa jugak budak comel ni...oleh sebab Ayahnye nak bawa juga Arissa so kitorang tengok citer tu kol 11 pagi dan pilih seat belakang dan tepi sekali so senang kalo Arissa meragam.. Ayah & Ibu standy je nak dok luar hehehe...Tapi hari tu dia tidooo je sepanjang citer tu...Ini first n last time la kot bawak Arissa...rasa tak sesuai kalo bawa baby kan...so next time Ayah gi ngan Ibu je la hahaha :P

Anyway...thank you to Nuffnang and TGV Cinemas! and thanks a lot to Kak Linda and Haiqal yang sudi ambilkan complimentary pass tu...so to all Nuffnangers (yang tak aktif macam saya ni hehehe) ce check email kalo birthday korang ok!

Monday, December 12, 2011

Aksi di Kolam Renang...

Ni gambar Arissa mandi kat kolam renang masa kat Bukit Gambang ari tu...memula takut2...da lama baru ok...

Buat muka pelik bila da masuk dalam pool...eee apa air banyak2 ni...sejuk lak tuuu...

iskh...iskhh tak sukaaa....tak sukaaa...Ayah angkat laaa....

Uwaaa....Ayahhh tolong laaa....

Arissa kena berani...ala rendam sikit2 je...kalo anak omputih campak dalam pool terus pandai berenang....Ayah memberi kata semangat....

ok..ok...Arissa try...tapi Arissa bukan anak omputih so tak leh campak...kalau campak Ibu terjun jugak..tapi Ibu pon tak pandai berenang hahaha....

Yeaayyyyy...saya dah seronokkk!

Ibu kata mandi kejap je....nanti dah besar leh mandi lama sikit...Arissa nak mandi pool lagi nanti la...bestttt ;)

Meh tengok aksi saya kat pool tu....

video

Sunday, December 11, 2011

Jumpa Atok & Tok Ma kat Bukit Gambang Resort

30/11/11 ari tu Atok, Tok Ma ngan Ayah ada kursus koperasi kat Bukit Gambang Resort...Atok ajak Arissa ikut sekali sebab rindu nak jumpa Arissa...so secara otomatik Ibu kena la pegi jugak...Ibu amek cuti 3 hari khas untuk bawak Arissa jumpa Atok ngan Tok Ma...Ibu kata tak pernah lagi dia amek cuti sampai 3 hari...tapi tak apa sebab Arissa dah lama tak jumpa Atok ngan Tok Ma so Ibu amek je cuti tu...yeayyy tq boss Ibu sebab luluskan cuti hehehe...

Ok la...so pagi2 hari Rabu tu Arissa, Ibu ngan Ayah dah gerak ke Gambang...sampai je terus jumpa Atok ngan Tok Ma...yeayyy!

Kitorang stay kat apartment situ pastu kursusnye semua kat waterpark...nak gi situ kitorang naik tram...ni 1st time Arissa naik tram...Ayah pegang kuat2 takut Arissa jatuh...bestnyeee naik tram...tapi Arissa dapat naik sekali tu je sebab lepas tu bila Atok, Tok Ma ngan Ayah masuk meeting tu Arissa tak dapat ikut dah sebab saya kecik lagi huhuhu...nak masuk waterpark yang best tu pon tak dapat...Ibu kata tunggu saya besar dulu hehehe...

Dekat sini ada fun fair...bila waktu malam meriah la..tapi time Arissa pegi ni tak ramai orang sangat...Arissa suka tengok menda tu pusing2...banyak lampu2...dan agak bising hihihi

Sempat Ayah main tembak2...Ayah kata kalau menang dapat air tin...Ibu gelakkan je..beriya main, kalo nak air tin Ibu pon leh belikan hehehe...tp sebenarnye Ibu tau Ayah suka nak tembak2 tu kan hehehe...jangan mara :P

Kat sini jugak ada swimming pool...Ayah ajak Arissa mandi...tapi Arissa takuttt sebab air tu banyakkk...so mandi kejap je pastu naik bilik dah...

Kursus tu dari Rabu sampai Jumaat...so bila Atok, Tok Ma ngan Ayah pegi..Arissa tinggal kat bilik je ngan Ibu...Bestnye Ibu cuti leh main2 ngan Arissa...lagi best Arissa dapat tido ngan Tok Ma ngan Atok...

Jap je dah Jumaat...lepas breakfast Ayah ngan Ibu dah ajak balik sebab petang tu Ibu ada bengkel kat Seremban pulak...sempat la singgah kejap kedai Tok Ma jumpa Mak Long ngan Mak Uda...seronoknyeee dapat bercuti ngan Atok & Tok Ma...Thank you Atok & Tok Ma ajak Arissa gi Gambang...nanti insyaAllah hujung bulan ni Arissa nak balik umah Atok & Tok Ma...leh la sambut new year sekali hehehe...

Tuesday, November 29, 2011

Baby poo poo kerap???

Kalau ikut plan..patutnya last weekend saya dah nak try bagi Arissa makan..tapi dari hari Jumaat lepas dia tak sihat pulak...mak saya call bagitau Arissa menangis tak henti2...merengek2 dan montot dia mcm merah2 huhuhu..ciannye anak ibu ni :(

Dia poo poo manyak kali...selalu sehari dalam 2-3 kali je...ni tetiber sampai 7-8 kali...mana tak risau kan...nasib baik juga lah sakitnye hari jumaat so leh la menjaga hari sabtu dan ahad tu kan...untuk 2 hari tu memang tak pakaikan Arissa pampers sebab kulit dia da mcm melecet merah2...itu yang buat dia nangis sakit rasa pedih kot...alahaiiii...pegi klinik dr bagi ubat sapu ngan ubt untuk minum kalau dah teruk sangat...

Jumaat malam tu nak tido pon pakaikan baju je...nangis tak henti2...memang tido dalam pelukan je...dah lena betul baru letak atas tilam...yang buat lagi sedih, dah tertidur boleh tersedu sedan bila saya sapukan krim...malam tu saya mmg asyik terjaga tengokkan Arissa..saya alaskan tikar getah ngan lampin je...kalo terbangun je saya tukarkan lampin alas tu sbb da kotor...baru nak tido, dia poo poo lagi lak...kesian betul kalau dengar dia menangis tu :(

Nasib baik hari Sabtu Arissa dah ok sikit....tak cirit birit lagi tapi dia poo still kerap...Tok Mummy dia kata nak beralih bulan agaknye...saya pon pelik kalo demam tu maybe biasalah juga dengar...ye ke ek??

Dah tu ingat nak try bagi makan hari Ahad sempena tarikh Awal Muharram la kununnye tapi takut plak perut dia masih tak selesa ke kan...mak saya pon kata jangan nak gopoh2 bagi dia makan, cucu dia baru nak baik sakit...huhuhu...sudahnye sampai sekarang tak makan2 lagi...harap2 Arissa cepat sihat nanti kita leh start makan ok :)


P/s: ehh jgn nak geli2 ye saya cite psl poo poo baby ni..pecaya tak ada org letak gambar poo poo anak lagi hahaha...

Thursday, November 24, 2011

Happy 6 months old!!! :)


Yeayyy...hari ni 24/11/11 Arissa genap 6 bulan!!! Alhamdulillah...setakat ni anak Ibu ni sihat walafiat...

Pagi tadi dah bawa gi check up dan cucuk untuk 6 bulan...sekarang berat Arissa adalah 7.9kg...Tak sangka kejap je dah 6 bulan...kalau tengok baby dan orang pregnant rasa macam baru je lahirkan Arissa hehehe....

Dah masuk 6 bulan ni maksudnya masa yang sesuai nak bagi Arissa makan...insyaAllah cuti hujung minggu ni dah boleh intro dia dengan solid food...nampak macam dah ready je anak Ibu ni nak makan...kalau orang makan, dia tengokkk je...kekadang mulut dia ikut ngunyah2 jugak hehehe...

Ok la just update sikit je sempena hari ni Arissa dah 6 bulan....Happy 6 months old sayang...yeayyy!!!


Wednesday, November 23, 2011

Baby of the year 2011

Saya rasa tahun ni memang banyak kawan2 saya yang dapat anak...kekadang tengok kat status fb kerap betul orang update dah bersalin dan update yang perkembangan baby masa pregnant tu...

Maybe sebab tahun lepas banyak kenduri kahwin...so ramai yang dapat anak tahun ni...yang dah ada anak sorang dua pulak, maybe planning tambah anak selang 2-3 tahun so tahun ni dapat lagi sorang...dan yang tetiber dapat anak setelah beberapa tahun kahwin (ini kes saya hehehe)...alhamdulillah rezeki tahun 2011 kan...ini pandangan peribadi saya aje ye bukan kajian untuk statistik mana2 pihak hehehe :p

Untuk Arissa, tahun 2011 ni dia ada 2 orang sepupu yag sebaya dengan dia...sorang dari belah saya dan sorang lagi belah Ayah dia...tapi kalo belah Ayah, Arissa ada lagi sorang duapupu dan bapa sedara yang sebaya...

Mereka yang lahir selang sebulan...hehehe

Kalau balik kampung belah suami memang meriah dengan baby...ni masa pegi kenduri kahwin sepupu...Inilah geng2 Arissa...eh Danish tutup muka plak....

Arissa dengan Danish...Danish ni anak ke 2 akak ipar saya adik kepada Darwisy...diaorang ni adik beradik susuan tau...muka pon macam nak sama je masa awal2 dulu...Danish ni sangat cool orangnye kalau nak dibandingkan ngan Arissa...tak banyak ragam macam Arissa yang suka nangis..nangis jerit2 lak tu...hehehe...masa ni Danish 4 bulan, Arissa 3 bulan kot..

Ini plak Arissa dengan Hadiff Nufael...Hadiff anak ke 2 akak saya , adik kepada Harris...baru je dilahirkan pada 17/11 hari tu...Hadiff masa ni baru 3 hari, Arissa plak now dah 5 bulan lebih tu yang nampak macam besar je Arissa ni...

Haaa tu lah dia geng2 Arissa yang akan membesar bersama sebab lahir pada tahun yang sama...nanti main sama2...sama2 masuk sekolah...sama2 amek peksa pastu nanti nak compete bila amek exam besar mcm upsr,pmr,spm ke...zaman diaorang ni x tau la ada exam mcm ni lagi ke tak kang hehehe...

InsyaAllah awal tahun depan Arissa dapat lagi sorang sepupu sebab adik saya tengah pregnant jugak hehehe....harap2 dapat gegirl leh geng ngan Arissa sebab setakat ni sepupu dia semua boy..

ok tu je ;)


Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday...katanyeee :P

Tajuk je wordless wednesday...sejak lama tak berbelog ni tak tau pulak sejak bila start wordless wednesday ni dikalangan blogger huhuhu...nampak sangat tak up to date kan :P

ok lah sebagai entry warm up untuk saya update blog kali ni, meh kita tengok gambar puteri saya yang sorang ni...hari tu balik raya haji, Tok Ma Arissa kata rindu2 dia tengok gambar cucu2 dia kat facebook...tapi gambar baru Arissa tak ada sebabnye Ibu ngan Ayah dia tak rajin upload gambar kat fb...hp Ibu Arissa pon tak canggih tak leh nak berinternet bagai....huhuhu sekali lagi saya tak up to date...

Ni gambar my Arissa masa 3 bulan dulu...dari tersimpan je kat dalam folder pc nih..baik saya letak kat blog kan...

Masa amek gambar ni...saya feeling2 pegang kamera dslr...kononnyeee laaa...huhuhu...suka betul saya tengok gambar2 yang diambil dengan kamera canggih cam tu...gambar clear dan cantik je hasilnya...Memandangkan saya tak ada kamera canggih...so saya edit2 je la sendiri...lom ada rezeki nak beli hp dan kamera canggih untuk diri sendiri...memang tak up to date ok...huhuhu...

Eeehhh ni sesi luahan perasaan ke haper niiii???hahaha...tak ada la...main point nak tunjuk gambar jari jemari anakku yang comel itu...sekarang lagi tembam dah budak ni...jari Ibu dia tok sah cakaplahkan hahaha...

Ok nanti saya update lagi!



Wednesday, September 14, 2011

Demam Raya

Kesian Arissa...demam pulak masa awal2 raya hari tu....Pagi raya ke 2 tu saya terjaga jam 3 pagi bila terpegang tangan Arissa yang terasa panas...terus bangun dan check badan dia memang rasa panas sangat..check dgn termometer dah hampir 40°c..memang terkejut la risaukan dia...lepas tu memang tak boleh tidur dah dok mengelap badan dia je..

Hari tu juga lepas Subuh dalam jam 6 lebih kami terus bertolak pulang ke kampung..sepanjang perjalanan dia tidur jer...bila da sampai umah Tok Ma & Tok Walid , mula lah menangis bila dah bangun tu...memang raya ke dua tu Arissa banyak menangis jee..patutnya pagi tu baru lah nak pakai baju raya sama2...tapi dah Arissa sakit...Ibu ngan Ayah pon tak ada mood dah huhuhu....


Demam demam pon kena ajak beraya jugak...bawa jugak ke umah sedara mara...cuma kena pujuk2 bila dia nangis2 tu....kalau dengar dia menangis tu alahaiii memang kesian la...

Kalau kat umah dia nangis2 pastu tertidur...bila diletak atas tilam dia terbangun dan menangis lagi...kenalah pujuk dan tidurkan dia semula dalam pangkuan....bila sedara mara datng, kalau dia sedar bawalah keluar jumpa orang..kalau dia dah tidur tu tak sampai hati nak bangunkan dia..dah lah nak tidur pun susahkan..

Satu pengalaman baru buat saya bila anak tak sihat lagi2 waktu raya...kalau dulu2 nak beraya siap2 dah terus ikut pergi beraya...tak kisahlah nak gi beraya lama mana atau jauh mana sekalipon....tapi bila ada Arissa memang pape fikirkan dia dulu...nasib baik esoknya demam Arissa dah ok sket...cuma dia masih tak ada mood...masih nangis2 lagi kalo tak kena gaya...orang nak pegang nak main2 dengan dia pon takut agaknye sebab nanti dia nangis huhuhu...kesiaanya la anak Ibu ni...

Nanti lepas ni kita ajak la Ayah tu jenjalan selalu biar Arissa biasa bila ramai2 orang dan tak terkejut kalau Ibu & Ayah ajak jalan lama2 ye...hhehehehe


Friday, September 9, 2011

Cerita Raya Saya...

Raya tahun ni lebih bermakna buat saya dan suami sebab beraya sebagai seorang Ibu dan Ayah. Persiapan tahun ni pon sederhana je macam tahun2 sebelum ni...cuma rasa seronok nak menyiapkan anak time beraya hehehe...

Tahun ni giliran beraya belah saya dulu...kebetulan pulak adik saya yang baru kawin tu beraya belah suaminya di Kelantan...nampaknya lepas ni tak beraya sama lah dah kami sebab ada giliran masing2...tak apa lah...biasalah tu kalo dah kawin kan...kena lah bertolak ansur...

So 1st day raya tu kami beraya dekat Kajang je...Alhamdulillah Tok Mummy walau kurang sihat masih gigih nak masak untuk raya...pagi beraya di rumah sendiri, tengahari sampai ke petang barulah ke rumah sedara...

Esoknya raya ke 2, selepas subuh kami terus bertolak pulang ke kampung belah suami saya pula di Temerloh...yang tak bestnya, Arissa pulak demam hari tu...kesian dia...



Ni lah baju raya kami yang dijahit dengan penuh kesabaran oleh Huda, adik ipar saya sebab bagi kain last minute hehehe...kalau tak siap baju ni memang tak ada baju raya lah tahun ni hihihi....ni pon suami saya yang beria nak kain sama sebab 1st time sambut ada anak sendirikan huhuhu :P


Inilah baju kurung Arissa yang 1st...pakai kejap untuk ambil gambar je sebab dia ngamuk2 huhuhu...


So seperti biasa kalau beraya di Pahang memang terasa kemeriahannya sebab keluarga besar...sedara mara pon ramai...



Tahun ni bertambah meriah dengan kehadiran dua lagi cucu baru dalam keluarga kami iaitu Arissa ngan Abang Danish...beza umur sebulan je...



Family belah Walid...seronok begambar reramai cam gini hehehe


Malam raya ke dua tu diaorang buat hikarimoji...1st time saya tengok orang wat cam gini...memang cantik sangat hasilnye...dapatlah jugak 1 untuk Arissa hehehe...mekasihhh..memang gigih model2 yang terlibat...




So roughly itulah cerita raya saya...dan seperti sebelum2 ni juga...tiap kali raya saya rasa sangat bersyukur sebab dapat meraikan dengan keluarga yang tersayang...


Monday, August 8, 2011

90 hari dahhh...

Laaaa...baru buat post dah bersalin dan pengalaman melahirkan Arissa tetiber terus post dah masuk keje kannn....hahaha...memang teruk saya ni...nak citer kat blog malas...tapi tak citer rasa rugi je...lagi2 plak saya nak simpan semua kisah Arissa Qaisara...wahhh dah macam citer tv lak kisah Qaisara tu hehehe...nanti pelan2 saya update yee..memang lepas ni banyak citer pasal anak je laa..biasalah baru dapat anak pertamakan...tunggu lak lama...kasi la can sket...hahaha bley gitu :P

Hari ni 8/8/2011 saya dah start kerja semula setelah bercuti selama 90 hari...ish..ishhh...kejap je dah berlalu 90 hari tu yer...macam2 terjadi masa saya tengah cuti bersalin tu....ada yang gembira dan ada yang sedih...hmmm...

Oh ye hari ni hari ke 8 kita berpuasakan...Citer pasal puasa...weekend pertama puasa kami balik kampung untuk berbuka bersama2 kaum keluarga di Pahang...hari Sabtu lepas di rumah mertua saya...hari Ahad pulak kat rumah nenek...memang kenyang sangat la sebab kalau bebuka di rumah sendiri lauk memang satu ke dua jenis je...pergi ke bazaar ramadhan pon tak..tahun lepas pergilah kot sekali dua...tahun ni tak tahu lagi...tengok lah kalo tetiber ada rasa nak makan pape baru pergi...

Hari pertama nak start keje ni saya ok je..tak de lah rasa malas or liat hehehe...sebab memang dah ready nak masuk keje...sebelum2 ni masa tengah cuti besalin saya ada je datang opis atas urusan2 tertentu...so tak adalah rasa macam terkejut tetiber masuk opis balik hehehe...

Pagi tadi masa nak gi keje rasa sedih je nak tinggalkan Arissa...ye la dah selama ni habiskan masa memang dengan dia je...tadi bila call mak saya nak tanya Arissa ok tak...dengar lah dia nangis2...alahaiii kesiannye anak Ibu ni...awal2 je la kot rasa berat hati ni...nanti dah biasa dengan rutin baru insyaAllah saya ok dan Arissa pon ok je Ibu dia pegi keje...biasalah tu kan....

Ish rasa tak sabar nak balik...maka terhasillah entry ni di saat2 tunggu nak balik...bulan puasa ni saya masuk awal kol 7.30am so balik pon awal sket 4.30pm...Ok la nanti citer lagi...selamat berbuka!



Tok Walid ngan cucu2nya...Abang Darwisy pon puasa tapi puasa boleh makan roti hehehe


Wednesday, July 27, 2011

24 Mei 2011

Setiap Ibu yang melahirkan anak akan ada pengalaman bersalin yang tersendiri...setiap orang berbeza2 pengalamannya....Kali ni saya nak citer tentang pengalaman bersalin saya pulak...ada part2 yang saya ingat2 lupa terutamanya bab "masa"...sepatutnya pengalaman pertama ni saya patut alert sikit bab2 masa ni hehehe...tapi tak apa la...saya citer mana yang saya ingat je...yang penting pengalaman melahirkan Arissa ni menjadi kenangan terindah dan amat berharga dalam hidup saya...

Mengikut kata Dr, edd saya adalah pada 21 Mei 2011...so bila tarikh tu makin dekat, saya memang dah sedia dan tertunggu2 saat untuk melahirkan bayi dalam kandungan saya...memang get ready la anytime je leh bersalin ni...tiap2 hari tertunggu2 tanda2 bersalin...tapi...tunggu punya tunggu sampai 21 Mei tak ada sebarang tanda pon lagi..huhuhu...orang dah dok tanya2, call, sms tanya bila nak bersalin...lagi best leh lak tanya kenapa tak keluar2 lagi ni? apsal lambat sangat ni? doktor salah niii (part ni saya kurang setuju..dah kata expected due date je kan)....alahaiii...buat saya takut je...Dipendekkan citer dr bagi lagi 8 hari...kalau tak ada tanda jugak memang kena induce..

24 Mei 2011...saya terbangun pada jam 5.30 pagi sbb nak gi toilet...lepas tu saya mula rasa sakit...dalam hati ni dok terfikir...ni ke namanya contraction tu? saya terus tengok jam...selang 10 minit saya akan rasa sakit..Nak kejut suami ke? tak pe...rilek2 biar dulu..ntah2 tak ada apa...Saya terus mandi dan solat subuh dulu...makin lama sakit tu makin terasa...saya pon kejut suami saya dan bagitau saya dah mula rasa sakit dari awal pagi tadi sebenarnye...agaknya tengah contraction kot....boleh plak ber kot kot kan hehehe...

So kami terus ke Hospital Putrajaya pagi tu dalam kol 7 lebih kot...sempatlah sebelum kuar umah tu saya makan roti sekeping dan air milo...memang tengah jem giler la kan time tu orang nak gi keje...siap pesan suami lagi tak payah bawak laju2..bawak macam biasa je...ntah2 tak "buka" lagi...bila suami saya nak potong que pon saya tak bagi..see di saat2 macam ni pon saya masih sangat berhemahkan hehehe...

Sampailah sakit tu makin kerap...2 ke 3 minit kot...memang saya dah tak tahan...sampai termuntah2 dah dalam keter...tangan dah pegang handle sampai terpejam2 mata menahan sakit..Masa ni suami saya pon terus potong que dan pecut laju2...

Sampai je kat hospital, suami turunkan saya dulu kat dewan bersalin pastu dia gi cari parking...masa nak daftar tu, nurse tu sound saya sebab saya bukan dari putrajaya...dan kalau bukaan tak buka 4 cm mereka tak terima...Saya ye kan je la sebab memang dah tau pon...

Lepas tunggu2 tu doktor pon cek saya...kebetulan lak pagi tu ramai lak yang datang so kena tunggu lama sikit...dalam bilik tu je dah ada 4 orang..dipendekkan citer, bila doktor dah cek2...dia kata bukaan saya dah 6cm! dan terus pecahkan air ketuban...Start dari sini saya dah macam tak ingat sangat dah sebab terkejut sangat pon ye...tetibe dah kena gi labour room...yang lain masih diperiksa lagi padahal diaorang dari awal2 lagi dah dalam bilik tu dan dah ngeluh2 kesakitan..

So masuk je labour room...masa ni lah saat2 paling genting...nurse kata teran macam masa sembelit...saya pon cubalah teran...sekali kena sound daa saya tak pandai teran huhuhu...letih tak ada tenaga pon ye jgk kot sbb saya da temuntah2 dalam keter...so saya pon cuba dan cuba lagi...dari pandangan peribadi saya, meneran tu bukan mcm kena sembelit tapi bila dah tarik nafas, teran sampai tak ada nafas betul2 dan panjang! masa ni la yg org sll cakap sampai rasa tak ada nyawa tu kot...agaknye la kan...huhuhu...dan bila buat macam tu la baru terdengar doktor2 cakap good..good...pushhh...dan saya pon push sehingga ke nafas terakhir gitu hehehe...

Tetiber rasa something keluar dan saya rasa sangatlah legaaa dan terdengar tangisan baby! Tepat 9.55 pagi baby saya selamat dilahirkan...Yeaaayyyy! doktor letak kejap je kat atas perut saya pastu terus nurse angkat bawak keluar untuk dibersihkan...memang masa ni saya tak berapa ingat sebab semuanya berlaku dengan begitu pantas dan saya rasa macam tak percaya dah melahirkan baby saya...

Dipendekkan citer lagiii...dari 9.55 pagi lepas waktu besalin tu sampailah ke petang saya terbaring je kat atas katil labour room tu sebab wad penuh...paham2 la hospital gomen kan...hehehe..so sepanjang menunggu di bilik bersalin tu hanya saya, suami dan baby saya je...meleleh air mata saya bila pertama kali menatap wajah Arissa...tak sangka termakbul juga doa kami selama ni nak ada anak sendiri...indahnye perasaan masa tu...dekat 4.30 petang baru dapat katil dan saya dapatlah tido satu malam kat wad...

Alhamdulillah semuanya dah selamat...Semoga dengan kelahiran anak ini memberi sinar kebahagian dalam rumahtangga saya dan lebih dirahmati dan diberkati olehNya...semoga kami dapat melaksanakan amanah ini sebaik mungkin...Aminnn :)

Monday, July 18, 2011

Hello World! Presenting...

Pada 24 Mei 2011 yang lepas, saya telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan di Hospital Putrajaya pada jam 9.55 pagi, berat 3.2 kg...

kita tengok je gambar2 ni dulu...nanti kalo rajin saya citer lak pengalaman bersalin saya...

Dear world...presenting...Arissa Qaisara.... zuriat yang ditunggu2 setelah 5 tahun saya mendirikan rumahtangga...Thank you Allah for this miracle!

Arissa dan Ibu...ohhh saya dah jadi Ibu! macam tak percaya....Inilah orangnye yang selalu tendang2 perut saya tu...orang yang selalu wat saya risau, dia ok ke kat dalam tu hehehe...selamat lahir ke dunia sayang...syukur Alhamdulillah..

Arissa dan Ayah..Ohh suami saya dah jadi seorang Ayah! sempat lagi lepas deliver tu saya salam ucap tahniah kat suami sendiri sebab dah jadi Ayah hehehe...Rasa syahdu betul bila tengok renungan Ayah tu...lama Ibu ngan Ayah tunggu saat2 ni...

Arissa dan Tok Walid ngan Tok Ma....Arissa cucu perempuan pertama belah Ibu ngan Ayah...


1st pic Ibu dapat snap masa Arissa buka mata...nama Arissa, ayah yang bagi tau...Arissa bermaksud semangat yang kuat , Qaisara pulak maksudnye puteri....Inilah puteri Ayah dan Ibu! Sayanggg Arissa :)

Wednesday, May 18, 2011

Berbadan Dua...39 weeks

Rasa2nya...tak ada lagi gambar saya masa pregnant ni kan...orang lain tunjuk perut tiap bulan leh nampak perkembangan perut tu...Tapi oleh kerana saya ni memang dah badan besar, masuk 8 bulan pon ada orang tak perasan lagi...dah hujung2 nak masuk 9 bulan baru ketara nampak perut saya ni..barulah orang sedar saya tengah hamil...bukan gemuk saje je hehehe :P

Saya rasa blog kurang aktif sbb saya tak amek gambar dah....kamera x ada, gambar hp pon x cantik..maklumlah hp murah je huhuhu...kalo tak mesti saya dah amek gambar banyak2 untuk kenangan saya...ok ni ada sket gambar masa saya hamil 35@36 minggu..x ingat lak..

Memegang perut si dia yang berbadan dua....ehhhhh...silap...silap....hahaha....cian suami saya masa ni muka dan badan berparut2 sebab baru baik kena demam campak...oh ya, sejak pregnant ni orang lebih ramai tegur perut suami saya dari perut saya huhuhu :P
Haa ni barulah betul...si Dia memegang perut saya...berat saya memang naik la sejak ngandung ni...tapi tak sampai 100kg lagi kira ok la pada saya hehehe...masa ni kaki saya memang bengkak giler dah sampailah sekarang...nak masuk seliper pon x muat dah rasanye huhuhu...

Alhamdulillah sepanjang kehamilan ni tak ada masalah pape sangat...cuma masuk akhir2 bulan ni BP saya tinggi maybe sebab risaukan kesihatan mak saya, kurang rehat dan kerja2 di pejabat...Terima kasih Ya Allah Kau izinkan juga aku rasa saat2 hamil ini...semoga anak ini selamat dilahirkan dan memberi rahmat dan kebahagian dalam rumahtanggaku..

Ketika entry ini ditulis kandungan saya dah masuk 39 minggu, tunggu hari je kata orang..due date saya 21 mei ni...Saya amek cuti 2 minggu awal...sejak dari minggu lepas saya kena check tekanan darah selang sehari sebab takut kena darah tinggi...minggu ni pula, saya kena check kat hospital selang sehari pulak...Elok jugalah saya ambil cuti awal, boleh berehat sket...dengan mak saya yang baru balik dari operate...nak uruskan hal2 rumah...

Sekarang ni, bila jumpa orang, ramai tanya bila baby nak kuar ni...eh,tak kuar2 lagi ke? huhuhu...Tak apa la...biarlah saya nikmati saat2 kehamilan ni...Nanti sampai masanya keluarlah baby saya ni insyaAllah...setakat ni masih tak ada tanda2 lagi..

Ikutkan semakin dekat due date ni, saya rasa happy dan makin tak sabar tapi dalam masa yang sama ada rasa takut, berdebar dengan sakit bersalin yang akan dilalui dan takut kalau ada komplikasi masa proses bersalin nanti...Semoga Allah permudahkan segalanya...

Doa2kan saya dan baby selamat ye :)