Thursday, October 22, 2009

Pergi Rumah Limas, Danga Bay JB

Salam readers...sebenarnya aku adalah agak malas nak update ini belog...tapi tu lah..bila kita dah suka berbelog ni...baca2 blog orang, blog sendiri tak ada citer...rasa tak best plak hehehe

Makanya....aku citer apa aku buat last weekend la yer...Last weekend adalah sangat penat okay...Aku rasa start dari 1st week raya tu...memang aku tak der dok rehat2 kat umah...rasanya korang pon macam tu kot...

So last week kira minggu last untuk kita berhari raya...So Sabtu lepas, aku ikut suami aku ke Johor Bharu...Bangun di subuh hari dan perjalanan seperti biasa konvoi beramai2 dengan geng2 kelab keter dia...memula gi umah kawan dia tunang, pas tu ikut plak rombongan ke belah pompuan...petang ada lah jalan2 sket...pastu tumpang umah kawan untuk bersiap2 ke aktiviti utama kelab iaitu open house raya...dengar macam biasa je...tapi sebab destinasi tu jauh2..so memang meletihkan walopun aku bukan driver hehehe....dah lah satu hari perjalanan plak tu...dengan cuaca hari tu sangat panas dan terik lagilah buat badan rasa letih...

Malam tu ahli2 kelab kereta savvy berkumpul kat Rumah Limas, Danga Bay kat JB...memang meriah sebab ahli2 kelab dapat berkumpul...member2 dari KL, Johor dan Singapura pon ada malam tu...

Antara hidangan malam tu ada nasi minyak, lemang, lontong, mee hoon sup, kuih2, buah dan air...Aku makan nasi sket je...sebab malam tu rasa dah letih...nak makan pon x der mood...rasa rugi sebab dah bayar mahal tapi tak leh nak makan ikut apa yang kita dah bayar hehehe

Ni the guys makan kat luar...konsep kat sini menarik jugak sebab ala2 umah kampung...ada yang makan kat dalam jugak...malam tu ada Salleh Yakob jugak tapi untuk function yang depan rumah kitorang la hehehe..kitorang tumpang tengok jer :)

Tengah amek makanan...

Dah makan2 dan borak...sebelum balik amek gambar ramai2...ini pon tak semua ada...cuba teka mana aku???Yang paling besar tu aku la...sila jangan buat2 tak nampak

Dah gaya ketua kampung pon ada hehehe....

Deretan kereta Savvy malam tu...ntah berapa puluh keter ntah...malas lak nak kira...

Lepas dah makan2..leh pulak budak2 ni ajak gi karaoke...So pergilah tengok dalam sejam je kami karaoke sebab time tu pon dah lewat...driver2 ni sempatlah nyanyi sket2...bagus jugak sebab semua dah agak ngantuk...Bertolak balik dah dekat kol 1am...sampai umah dekat2 5am..tu pon driver jalan2 pas tu stop then sambung jalan balik..yang bini2 dan anak2 dah tertido sumer....Nasib keter suami aku tu ada kawan ikut sekali...so leh drive gilir2..hari Ahad plak gi kenduri sepupu belah suami kawin...

Kesimpulannya seronok dan letih...aku memang jenis tak larat jalan jauh2 ni...ngalahkan driver penatnya...tapi sebagai isteri kenalah ikut juga suamikannn...lain kali jalan2 macam ni ajaklah tidur hotel ke kan tak lah letih sangat...hehehe..ngada2!


Thursday, October 15, 2009

Tag dari Yuyee Cap Limau

Dapat tag ni dari Yuyee..sesungguhnya jawapan tag ini adalah agak panjang...kerana soalannya memerlukan jawapan yang banyak...sila sabar untuk membacanya dan jawapan yang agak poyo hanyalah pandangan aku jer hehehe...Baiklah mari kita mulakan...

1)Nyatakan 15 perkara tentang diri anda?
banyaknye...nak kena jawab 15 ke? Aku bagi 5 je la...kalo exam dah hilang 10 markah hehehe..selebihnya terpulang pada orang lain ..bila nak citer diri sendiri macam tak reti lak

a. Tak banyak cakap sangat kot

b. Agak sensitif terutama dengan orang2 yang saya sayang

c. Agak garang juga terutamanya dengan adik2

d. Tak reti nak kipas2...bodek2 orang

e. Mengalami masalah berat badan dari duluu lagi..so kesiannn hahaha

2) 15 perkara tentang si dia?
Okay..yang ini pon nak bagi 5 je...

a. Bertanggungjawab

b. Muka adalah garang tapi sebenarnya lembut hati

c. Penyayang

d. Suka makan pedas2

e. Mengalami masalah berat badan selepas berkahwin Hahaha

3) Pandangan anda tentang cinta & berpasangan? Fitrah manusia untuk berkasih-sayang dan hidup berpasangan. Kena hargai pasangan dan rasa cinta yang dikurniakan itu.

4) Cinta pandang pertama? ~ Tak der

5) Putus cinta? ~ Tak pernah

6) Poligami? ~ Harap2 tak la ye

7) Perkahwinan? ~ Ikatan yang penuh amanah dan tanggungjawab untuk hidup berkeluarga. Perlukan keikhlasan, pengorbanan dan kesabaran yang tinggi sebab bila dah kahwin..dua hati nak jadi bersatu hati...dua kepala nak jadikan sekepala...masa lom kawin leh la pikir untuk ko sorang je hehehe

8) Pertunangan? ~ Ikatan yang ala2 bakal suami ko dah cop ko nak wat bini nanti tapi masih ada batasan2nya...leh gitu main cop2? hehehe

9) Bilangan anak2 yg diinginkan?
Bergantung pada rezeki Allah sbb ini bukan kuasa kita...setakat entry ini ditulis, masih belum ada lagi...dan saya juga seperti manusia biasa kena bersabar bila diperli2 pasal ni...setakat ini saya hanya menjawab tersengih2 sambil senyum2 je...saya harap mulut saya tak akan sesekali menjawab yang buat orang akan tersentap balik...kita kena jaga hati dan hormat orang kan :)

10) Cinta yang diharapkan?
Sebagai hambaNya mestilah mengharapkan cinta Allah dan Rasulnya...dan juga cinta sesama manusia...cinta dari suami hingga ke pintu Syurga..uhuk..uhuk...batuk plak :P

11) Tempat berbulan madu yg diinginkan?
Percaya atau tidak...selama 3 tahun berkahwin, kami tak pernah pergi berbulan madu pon lagi...saya inginkan...buuuuulan madu di awan biru...tiada yang mengganguuu...bulan madu di atas pelangi...okay sila sambung nyanyi lagu Search ini hahaha!

12) Impian hidup?
Banyak sebenarnya...semestinya aku harap yang baik2 untuk sekarang dan masa akan datang

13) Tag 4 org:
Tag ni macam sesuai untuk yang dah kahwin...so aku tag...
1. Kak Ima
2. Kak Ngah
3. Kak Ina diari hatiku
4. Kak Rafflesia Merah

* Kepada kawan2 yang kena tag...nak bagi jawapan penuh boleh je..aku agak rajin tu yang jawab sket2 jer hehehe :)

Tuesday, October 13, 2009

Tak...Saya bukan buat open house...

Salam kawan2....Amacam last weekend korang? Last week, weekend aku agak sibuk juga...berkursus selama 3 hari dari hari Khamis hingga Sabtu, kemudian hari Ahad masih dengan aktiviti beraya...mohon maaf pada rakan2 yang menjemput open house hari Sabtu lepas, memang satu pon tak dapat pergi..kursus tu habis lambat sampai malam...Pada mulanya berat hati juga nak gi kursus tu sebab ada hari Sabtu hehehe...tapi setelah pergi memang tak menyesal sebab kursus tu adalah sangat berlainan dengan yang sebelum2 ni aku pernah pergi...

Okay bukan nak citer pasal kursus tu....aku nak citer tentang tetamu istimewa yang sempat berkunjung ke umah aku hari Ahad lepas...Sebelum2 ni kami selalu berkumpul di rumah Padel..tapi kali ni aku menjemput ke rumah aku pula...Alhamdulillah dapat berkumpul kembali dengan rakan2 baik dari UiTM dulu...cuma Ain sorang tak dapat datang sebab dekat Terengganu...

Heny, Padel, Roha, Shida dan aku

Hari Sabtu lepas habis jer kursus, sampai rumah pon dah malam...tapi demi kawan2...ada yang request aku buat puding roti...sempatlah buat puding malam2 tu untuk budak2 ni ...sempat lagi si Padel ngan Shida jual tudung hari tu...aku pon belilah satu nak support member hehehe...

TAPI...tapi...aku rasa ralat sket...sebab kami dah lama tak jumpa...Memang tetamu hari tu pada mulanya adalah kawan2 aku dengan family diaorang ni je...ingat nak borak2 dan ambil2 gambar bersama2 tapi tak dapat borak lama..sorry kawan2...nanti kita jumpa lagi yer...

Hari Ahad tu ramai pula yang datang umah aku tanpa dijangka...ada kawan mak, sepupu belah Arwah Abah datang..Kak Ila dan Kak Suraya...rasa bersalah pula sebab tak dapat melayan semua tetamu dengan betul2...Lepas tu kebetulan datang pula kawan suamiku dari Johor pada waktu yang sama...diaorang datang dari Johor dengan family dari Singapura sebab ada kenduri kahwin di Putrajaya...so lepas habis kenduri, kawan suami aku tu nak singgah rumah untuk tumpang solat dan berehat seketika...Adalah hampir 15 orang yang datang dari rombongan kawan suami aku tu huhuhu...maka penuhlah umah aku yang comel itu...

Kalau dari luar rumah...dah macam OPEN HOUSE...ada jiran yang ingat umah aku buat open house....TAK...TAK...Kami bukan buat open house...Yang datang pon ingat aku wat kenduri hari tu hehehe rasa kelakar pulak...

Mungkin kerana sebab ini tahun pertama kami beraya di rumah ni sejak pindah hujung tahun lepas...Mak aku kata moga ada rezeki buat tuan rumahnya hehehe...Alhamdulillah hari tu adalah sedikit hidangan yang disediakan untuk tetamu2...dan syukur juga sebab makanan semua adalah cukup...malah terlebih cukup walaupon yang datang adalah tidak diduga ramainya...Terima kasih pada semua yang sudi datang rumah kami walopun mungkin tak selesa bila dah beramai2 di ruang yang agak terhad kat rumah hehehe...

So sebenarnya....apa istilah open house ni???Macam hari tu aku jemput kawan2 sepejabat je datang makan2 sebab memang kami bergilir2 beraya di rumah masing2....aku tak la anggap open house...tapi ada kawan2 yang kata open house...dah tu tak jemput pon dia...hehehe....Buat kawan2...saper2 nak datang beraya bagitau saje okay! Eh lagi seminggu je ek raya huhuhu :P

Monday, October 12, 2009

Open Office

Salam readers...hari Rabu minggu lepas, jabatan kami buat makan2 sempena Hari Raya...berkumpul dekat opis aku dan menunya adalah bermacam2...memang kenyang sampai tak dinner dah malam tu hehehe...ada sate, nasi tomato, lemang, roti jala dan lain2...sumer cedap2 :)

Ini ada gambar sket amek hari tu....mula2 bergambar dengan Pengarah mengikut pejabat masing2....yang gadis ayu empat orang tu...the ladies in PHI hehehe....
Boss pon dah kuar...tinggallah staff2 yang tak benti2 amek gambar hahaha

HEJIM's Ladies hehehe

Go HEJIM!!!


Last picture...aksi gediks dari kami....tapi gedik aku tak menjadi jer hahaha!


Tuesday, October 6, 2009

Citer raya lagi :)

Salam kawan2...okay ni nak citer masa hari Jumaat minggu lepas. Kawan2 opis dah set nak beraya sama2 ikut sistem giliran hehehe....So memandangkan bila weekend jer mesti aku ngan suami dah ada plan, so aku amek cuti Jumaat lepas nak jemput kawan2 opis aku beraya di umah masa waktu lunch break. Menu utama pada hari tu adalah soto...pastu aku wat dadih sket...tu je...bukanlah open house besar-besaran...cuma bila dah ramai2 datang macam open house plak hehehe padahal jamu makan sket2 je pon :)


Tetamu terawal yang hadir pada hari tersebut adalah para jelitawan dari PHA..Lyn, Anne, Awin dan Kak Liza...terima kasih sudi datang dan tahniah kerana berjaya mencari jalan ke rumah aku dengan cepat sekali hehehe :)

Ini plak bebudak opis aku ngan opis PHUMdan YC...meriah betul bila dah ramai2 kat umah :)

Sempat amek gambar beramai2 before diaorang balik...Actually makan2 ni dibuat adalah sempena raya, umah baru dan juga perkhidmatan aku disambung lagi hehehe...

Malam pulak turn kawan2 suami aku...Dia jemput opismate yang department dia ngan budak2 kelab keter dia...tu pon tak semua...Sebenarnya tak la plan sangat pon nak wat ni...alang2 kawan2 opis aku nak datang, aku bagitau suami malam tu jemput kawan dia sekali sebab kawan2 dia yang lagi ramai sebenarnya nak datang umah, cuma bila weekend je kami tak ada...lagipon mak aku dengan rela hati nak tolong...kalo aku sorang2..aku tak reti nak masak banyak2 hehehe...aku bukan pandai masak sangat pon...Thank you Mummy :)

Pape pon aku nak ucapkan terima kasih pada kawan2 semua yang sudi hadir hari tu...InsyaAllah kalo ada rezeki tahun depan, leh buat lagi...tapi kalo tak de makan ramai2 pon..saper2 nak datang beraya...leh je...dialu2kan...Untuk kawan2 yang lain, jangan lah kecik hati plak aku tak jemput hari tu...tu yang kawan2 sepejabat yang memang dah konpem nak datang beraya..sebab dah ramai2 macam open house lak...hehehe...Saper2 nak datang beraya..bagitau je kay!

Last sekali..amacam??ada gaya seorang ibu kepada 2 orang anak tak?? Hahaha :P

Gambar Awek :P

Malam ni aku tak tido2 lagi sebab masih rajin melayan website yang aku citer kat entry before ni..sampai suami aku malas nak layan...macam budak2 katanya..sabar je la :P

So malam ni ada 3 model terpilih untuk aku make over yang hover! hehehe...susah nak pilih model2 ni sebab gambar kena jelas betul2...maklumlah dah kata make over dari gambarkan hehehe....Jom kita tengok gambar-gambar awek ni :P



MODEL 1 : HUDA - adik ipar aku



Komen Juri: Comel kan???Bila dah make up lagi cute and sweet je...ok tak huda?


MODEL 2 : Kak Linda




Komen Juri : Meletuppp...nampak muda 10 tahun..mata biru lagi...macam artis hokay!


MODEL 3 : Kak Su


Komen Juri : Oleh kerana picture Kak Su tak berapa jelas, tapi setelah diedit mak aiiii...macam artis jugak la...leh wat cover album hehehe..

Baiklah...sila hantar undian SMS anda untuk pencarian model paling hot untuk tahun ini Hehehe....

Okaylah gurau2 jer...pas ni tak de dah citer2 pasal ni hehehe....Kalo rasa tak cun jangan mara ye...gambar2 adalah hasil ciplak dari FB mereka hehehe :) Okay so saper2 nak try aku bagi semula link website tu. Sila klik sini kay!

Sunday, October 4, 2009

Bila saya Make up :P

Warning : Entry ini adalah sangat gedik dan syok sendiri..sila jangan muntah hijo :P




Sebenarnya selama ni, lagi2 bila dah di alam pekerjaan ni kan...ramai yang menegur aku sebab aku ni tak make up langsung..bedak pon aku tak pakai...lipstik ngan yang lain2 tu lagilah kan...paling2 pon lipbalm je la aku pakai huhuhu...dulu masa keje bank, big boss aku tegur suruh make up..malu i tau hehehe...kalo kat opis skarang ni kakak2 ni la menegur selalu..tapi bila da lama keje, aku pon wat tak tau je..diaorang dah malas nak cakap hihihi...Mak aku pon menegur jugak dari duluuu lagi...tapi ntah lah sebab dah biasa sangat dari dulu kot tu yang dah terbiasa...so bila nak memulakan tu rasa macam kelakar plak nanti hahaha...Bukan nak perasan natural beaty ke apa yer..memang aku macam ni :)


Pada yang tak kisah...may be tak kisah lah kot...saper yang kisah, may be pada diaorang aku ni selekeh..tak pon sebenarnya kisah, tapi sebab dah aku wat tak tau je...buat2 je la tak kisah huhuhu...pape je la weh...


TAPIIII...tapi..tapikannn....semalam saya MAKE UP! Sila percaya okay!

.
.
.
.
.

Saya make up light2 jer nak gi beraya....Sangat gedik ini entrykan hahaha...abaikan je la pipiku itu huhuhu...orang hari2 make up tak kecoh pon kan..So kalo saya make up selalu macam ni ok ke???ke dah macam pondan muka ni??Hahaha :P

PERCAYA TAK SAYA MAKE UP NI? SAPER YANG SELALU BISING SAYA TAK MAKE UP TU..HAA TENGOK..TENGOK..AKU DAH PAKAI MAKE UP NI!Hehehe...Tapi ramai yang menegur selama ni...tak tau saya ada belog pon huhuhu..tak pe la....korang2 je la tengok hihihi..kasi can la ekkk :P



Okay...okay..aku tau susah korang nak percaya..Sebab aku bukan make up betul2 pon..satu batang lipstick pon aku tak ada inikan pulak nak make up bagai kan hehehe..Sebenarnya tu contoh yang aku make up online laaaa..Aku nak share ngan kawan2 yang tak tau...Siapa yang dah tau tak apa la hehehe...Aku rasa dulu ada kawan opismate aku Kak Linda, kawan dia make over picture dia...So before ni masa aku baca2 blog...ada satu blog ni bagi link website untuk kita makeover gambar kita...

Aku ada jugak edit macam2...tapi bila bagitau suami aku, dia bagi letak gambar ni je...sebab yang lain2 tu sangat over katanya Hahahaha....Mak aku pulak, aku tunjuk gambar aku, dia tak percaya tu gambar aku hehehe...Ish ni kalo ipar2 aku..mertua aku baca jugak blog ni kekadang..malu jugak hehehe...sekali sekala syok sendiri leh la ekk..suka2 jer hehehe...

So kawan-kawan yang rasa nak make over gambar korang, leh klik kat sini. Seronok tauuu..mata warna hitam leh tukar2 warna...make up2 muka...pakai tudung pon still leh letak rambut lagi hehehe...Tinggal tak leh edit nampak kurus je untuk orang yang 'comel' macam aku ni la Hahaha..So try la kay! Alaaa suka2 jer...nanti korang da buat, tunjuk lah kat blog, nak jugak tengok muka kawan2 yang dah di makeover yang over macam ni hehehe :)

http://www.taaz.com/makeover.html?#tab=lipstick