Sunday, September 27, 2009

Beraya sakan yer...

Pejam celik..pejam celik da seminggu dah pon kita beraya..so raya korang macamana? hope korang sumer enjoy cuti raya ni hehehe...Bila nak update citer kat blog nih...rasa macam tak tau plak nak mula citer macamana..rasa macam nak update details laporan tiap2 hari dari 1 syawal hehehe...gambar pon banyak disimpan untuk kenangan...so ada sikit yang dipilih untuk letak dalam blog....

1 syawal ~ tahun ni raya pertama di rumahku di Kajang...akak aku pon raya 1st day ngan kami...tahun ni buat pertama kalinya beraya tanpa adikku Pochue...tapi pagi tu kami webcam lama..Pochue kat UK buat kuih macam2..kami kat sini tak wat kuih pon hehehe...kesian Pochue raya di perantauan..tak per Pochue, nanti balik sini kita raya sama2 yer...pas tu pergi ke Ampang ziarah kubur Arwah Abah, Atok dan pergi juga kubur Arwah Nenek di Kajang..kemudian beraya pula dekat umah sedara mara dekat2 sini juga..Sedara mara belah Mummy aku pon dah berkumpul di rumah aku masa raya ke enam :)


2 syawal - 5 syawal ~ Aku balik ke Temerloh, Pahang..beraya di rumah mertua pulak...beraya di kampung memang sangat terasa suasana rayanya..pagi2 raya ke dua, hari Isnin tu kami dah bertolak ke Pahang..sampai jer terus siap2 nak ziarah kubur ngan sedara mara sumer..pas tu terus pegi beraya dekat umah sedara mara..Aku cut short citer je la ye sebab banyak tempat kami pergi sepanjang di kampung..Masa raya ke tiga pulak ada buat dinner bbq kat umah kitorang..pastu malam jer main mercun ngan bunga api hehehe...seronok sangat..meriah sungguh la...sebab belah suami aku adik beradik dan saudara mara memang ramai...adik beradik ipar plak lebih kurang je bayanya tu yang leh join main bunga api hehehe...

raya keempat belah siang masih lagi pergi beraya di rumah pak cik dan mak cik kami...malam plak kami dinner beramai2 dekat Seri Malaysia Temerloh..ni family yang belah Walid aku je..memang kenyang sungguh la time raya ni...dah siap plan pagi, tengahari dan malam makan mana hehehe :P

Semalam dan hari ini keluarga mertua plak datang dari Pahang ke sini..kami beraya dekat rumah saudara mara belah KL plak...kiranya petang tadilah baru habis beraya rumah sedara mara belah suami aku...

Pas ni nak beraya dekat rumah kawan-kawan plak dan kawan-kawan plak datang rumah...Bestnya beraya..walaupon kekadang terasa letih..tapi itulah semangat rayakan hehehe...Rasa macam dah tak bekerja plak hahaha...adoiii ni nak cari mood bekerja semula yang dah hilang hahaha...

Ok lah rasanya tu je citer untuk seminggu raya ni yang dah diringkaskan hehehe...Alhamdulillah dapat sambut raya dengan keluarga dan orang2 yang disayangi...tak semua insan bertuah yang dapat beraya bersama keluarga...So korang sumer cepatlah update citer raya korang plak hehehe :)

Wednesday, September 16, 2009

Salam Aidilfitri..Pstt..nak duit raya masuk sini :P

Di kesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN buat pembaca2 belog aku...Terima kasih kerana sudi membaca belog ini walopun adalah sangat jarang di update...Mohon maaf sekiranya ada tersalah kata atau tersalah taip hehehe..

Oleh kerana aku sayanggg korang2 yang sudi baca blog ni..lagi sayang yang rajin tinggal komen hehehe...terimalahhh...

Duit raya untuk korang...Hahaha...tak kan kat Facebook jer orang nak main2 ni...I baik hati bagi kat readers Blog I okay! hahaha... Apaaaa??? Tak cukup Rm1.50??? Maklumlah aku dapat bantuan kerajaan tu kann...hish korang ni macamlah aku dapat ribu raban tauu...ye lah..ye lah...

I up bagi RM50 kat korang...haaa amek cepat...semua followers wajib amek hehehe...sangat pemurah kannnn???Hahaha...

Eh..eh...dah dapat duit terus nak kuar dari belog aku yer....meh sini jamah kuih aku buat nih...Rasalah sket..sedappp tauuu....Aku buat kat FB jugak ni Hahaha...

Terima kasih la kat Facebook...sbb seminggu ni kerja adalah tiada mood sudah...so agak terajin layan FB hehehe...kaya2 dah kawan aku semua...semua dapat duit raya beratus2..beribu2...kuih raya, baju raya, lauk pauk semua leh dapat kat FB..dah tu ada yang dah berjaya jadi petani..buka restoran...jadi Mafia pon ada..Hahahaha...okay la kalo nak mengarut panjang je nak taip...

SELAMAT HARI RAYA SEMUA :)

Friday, September 4, 2009

Kisah Telur Itik untuk berbuka hehehe

Salam kawan2...kalau korang ada baca entry sebelum ni, kan aku ada masak lemak telur cili padi atas permintaan suamiku...tapi sebenarnya yang dia request telur itik masak lemak cili padi..before nih adalah beberapa kali masak lauk ni tapi sangat jarang la...kalau dia mintak baru aku masak..tapi pernah sekali aku pakai telur ayam jer, dia ingat telur itik hehehe...

So nak dijadikan citer...hari yang aku nak masak tu, awal2 suami aku dah bagitaulahkan dia nak makan apa...kebetulan aku kat Metro Kajang so singgahlah Giant kat bawah tu beli bahan nak masak...masa nak beli telur tu, mak aku kata dia yang gi beli sebab aku tengah beli barang lain...So bila dah balik umah, mak aku kata nanti try cuci telur itik tu...sebab mak aku pon pelik je telur ni lain macam sikit...so aku pon bersihkan telur itik tu...tebal tul yang salut telur ni...bila dah cuci dan bersihkan aku panggil mak aku...rasa lain tul lah telur itik ni...Before ni kalo beli memang warna putih pastu saiz dia besar sket..tapi yang ni memang lain sket...So try lah pecahkan telur tu...sekali bila pecahkan...isi telur tu warna hitam laaa...

Rupanya yang mak aku beli tu adalah Century Egg...tak tau la plak ada telur jenis nih..Ingatkan century tu macam brand dia ke kan...Korang tau ker ada telur ni? aku ingat kalo salah pon telur asin jer...rupanya ada ye telur century ni...orang cina suka la kot makan...pelik tul hitam isinya..kalo korang sumer tau..aku je tak tau means aku lah yang memang tak tau selama ni ek :P


Aku tanya la mak aku...macamana leh terbeli telur nih...So mak aku pon citer laa...(jom kita flashback ala2 citer dalam TV hehehe)

Mak : Akak nak beli telur itik untuk masak lauk la..

Kakak Giant : Ni kak.. (sambil tunjuk century egg yang salah beli tu)

Mak : Eh ni telur itik ke? macam telur asin je...telur itik selalunya putih biasa je..mana ada salut2 gini

Kakak Giant : Makcik...ini telur itik la...yang ini baru telur asin..salted duck egg (sambil tunjuk telur asin yang salut hitam tu)

Mak : Eh kenapa yang ni ada salut2 plak...selalukan tak ada

Kakak Giant : Memang macam ni dia packing sekarang..saya dah kerja lamaa dah kat sini Mak Cik...telur itik yang inilaaa...kalo telur asin baru yang tuu...

Siap ada dialog lagi hehehe...lebih kurang la ikut apa mak aku citerkan...Memandangkan mak aku percaya kakak tu keje lama kat situ..lagipon kakak tu dalam umur 40an kata mak aku...so mak aku pon beli je laa walopun macam agak ragu2 jer...maklumlah jarang beli..mana tau kot tul ke dah packing lainkan..lagipon jarang gi beli kat situ...

Itulah kisahnya bila dah balik umah dan nak masak sekali hitam pulak telurnya tu...So aku kuar la balik gi cari telur itik kat2 kedai area umah aku nih..tapi ketiga2 kedai tak ada pulak jual telur itik...tu yang sudahnya pakai jer telur ayam...rasa kelakar plak hehehe...

Aku ajak mak aku gi Giant tu balik nak komplenkan..tapi mak aku kata sudahlah telur rm5 nak kecoh2..nanti dia kena marah ngan boss dah lah nak raya ni...Aku cakap ngan mak bukan sebab harga telur tu kita nak komplen...tapi nanti orang2 lain pon tertifuuu okay!

Waduh..panjang giler nak citer pasal telur itik jer hahaha..kelakar la plak...tak pe la since aku jarang update, biar korang baca panjang2 hehehe...So pada sesaper yang pergi Giant kat Metro kajang tu..tolong sampaikan perkara ini kepada kakak yang menjaga telur itu bahawasanya telur itik, telur asin dan century egg adalah berlainan walopun sumer adalah hasil dari si itik hehehe...semoga berjaya la pada kakak tu...harap ada la yang menegur tak pon dia sendiri nak masak baru perasan telur century tu tak sama ngan telur itik! kuek..kuek..kuek...

p/s: ada lagi 3 bijik kat umah, tak tau nak wat per..saper nak bgtau aku :P

Thursday, September 3, 2009

Menu buka puasa lagi :P

Salam Ramadhan...amacam puasa korang? masih penuh ke ada yang dah ponteng? hihihi...okaylah untuk entry kali ni, aku masih lagi nak bercerita pasal menu berbuka..hehehe...ini adalah sangat bagus untuk orang tak der idea macam aku untuk update belog huhuhu..So semalam, inilah hidangan kami untuk berbuka...

Ikan masak asam kuning, Ketam masak lada hitam, kacang buncis goreng ngan buah sket...

ketam tu percubaan pertama aku masak lada hitam yee hehehe...kira berjaya cuma suami aku kata kena hancurkan sket lada hitamnya...resipi tengok2 kat internet jer..patutnya masak ikan je..tapi Mak aku ada beli ketam sket dalam 3 ekor..dia kalo nampak kedai kat area umah kami ni ada jual ketam, dia akan beli sket sebab menantu dia suka sangat makan ketam..aku ngan adik2 makan sikit jer..mak aku pon tak makan sangat ketam...so kiranya suami aku je lah yang suka betul makan ketam kat umah ni...

Okay kawan2...kira adalah jugak aku letak apa aku masak ekk kat belog nih..ada yang tanya2 tu leh la tengok hihihi...walopun skill memasak aku tak lah begitu terer...kira boleh lah ekkk...maklumlah orang tak rajin masak...kalo aku pandai dan rajin masak selalu, nanti aku ngan suami lagi membesar bagai johan plak hahaha...alasannn kannn hehehe...

Selamat berbuka buat korang semua :)

Wednesday, September 2, 2009

Menu buka puasa hehehe

Salam kawan2...waahhh hari2 korang citer pasal apa yang korang masak ekkk...terliur tengok masakan kawan2 kat blog...macam2 menu...tak kurang juga yang citer apa yang dibeli di pasar Ramadhan...aku kat kajang setakat ni tak pernah pergi lagi..cuma masa balik kampung kat Pahang adalah ikut family in law aku ke pasar Ramadhan kat Temerloh tu....Ingat nanti one day nak ajak adik2 aku pergilah...tak pe banyak masa lagi hehehe...sekarang ni kami berbuka kat umah je dulu...

Okaylah...ni aku pon sibuk2 jugak nak citer apa aku sediakan untuk berbuka puasa semalam...since blog aku pon tak berupdate, aku letak je la apa aku masak walopon tak sehebat manakan hehehe....

yer Puan2...inilah hidangan yang disediakan...ikan goreng tepung, sayur kubis goreng, sambal tempoyak dan telur masak lemak cili padi..menu yang diorder oleh suami aku...ringkas je menunya..untuk adik2 aku, lauk lemak telur biasa jer...tengok pon tak lah terliur hehehe..maklumlah yang masaknye chef yang ala-ala jerrr hahaha...Asal sumer leh telan kira orait la tu :P

Sebenarnyekannn...ada citer pasal lauk lemak telur tuuuu..nanti aku citer ekkkk....ni sumer suami aku la ni nak sangat makan lauk tu..patutnya nak masak telur itik masak lemak cili padi..sudahnya pakai telur ayam jerrrr...hehehe...nanti aku citer ekkk..pasal telur pon leh jadi bahan kat blog hahaha :P

Citer puasa aku

Salam readers...waah lama tul aku tak update blog..sori ye kawan2...mood nak berbelog tak berapa ada la hehehe..tengok blog kawan2 sumer now asyik citer pasal aktiviti berpuasa dan yang paling banyak citer pasal menu berbuka :)

Okayla...ni 1st entry untuk citer aku di bulan puasa..last week aku balik ke Temerloh...masa minggu 1st puasa tu pon aku balik ke sana...kiranya dua minggu berturut2 lah kami balik untuk berpuasa di kampung...Last week balik kampung rasa meriah sangat sebab semua pon balik..hari Sabtu tu kami buka puasa ramai2 kat umah Nenek..

Hari Ahad plak sedara mara berbuka kat umah kami plak...menu utama masak nasi ayam dan bubur lambuk kak ngah...ni sumer makanan atas meja lagi...pastu hidang kat bawah makan ramai2...


Abis je buka puasa kat umah, pada malam tu jugak family kitorang wat moreh kat surau...Menunya roti jala dan bubur lambuk yang kak ngah masak...so lepas terawih, orang2 kampung pon menjamu selera

Sesampainya di rumah dari surau tu, acara potong kek pon bermula hehehe..ni kira semua yang birthday bulan Ogos punyer cake la...Walid, Ibu, Abg Long, Kak Long Yanti, Kak Ngah ngan Huda, sekali 6 orang terus hehehe...patutnya plan nak masak cikencop hari tu dan buka puasa among family kami je..tapi since sedara sumer nak datang buka puasa di umah kami..makanya tidaklah menjadi plan itu...so potong kek je malam tu :)