Tuesday, April 27, 2010

Happy Birthday Mummy

Hari ni 27 April 2010 adalah birthday Mummy saya! Happy Birthday ke 58 buat Mummy tersayang...Semoga diberi kesihatan lebih baik dan diberkati olehNya....

Teringat dulu masa saya nak kawin...mak saya susah hati bila fikirkan saya nak hidup ngan suami di rumah sendiri...dengan kesihatan yang kurang baik..adik2 masih kecil dan bersekolah...dengan mak saya yg tak tau drive hehehe...tapi saya dah janji saya tak kan tinggalkan mak saya dan akan jaga adik2 saya...Nasiblah saya dapat suami yang sangat memahami...kalau orang lain tak faham dan ada yang pertikai kenapa saya masih serumah dengan mak...saya tak amek kisah pon..ada orang bukan tau dan faham pon kan...

Susah senang biarlah saya setia ngan Mummy saya...Saya amat menghargai segala pengorbanan mak saya...kalau saya ditempat Mummy, tak tercapai akal saya boleh ke nak lalui segala pengalaman hidup seperti dia...saya sendiri tak sekuat dan setabah Mummy saya..Iskhh..tulis gini pon dan begenang air mata saya..huhuhu :P

I Love You Mummy...

Monday, April 19, 2010

Entry Kenyang

Last week, aku amek cuti hari Khamis dan Jumaat sebab nak pergi ke Kota Tinggi Johor atas urusan peribadi yang tak leh nak citer kat sini...poyo je statement kan hehehe...

So hari Rabu malam tu kami dah bertolak ke Johor...malam tu tido umah mak su aku dulu kat Kluang..pagi Khamis baru kami gerak ke Kota Tinggi...Kalau dah jalan2 tu...mesti dah macam jalan2 cari makan ok...manalah tak gemuk ko ni weeda oiii...sendiri mau ingat hokay!

Breakfast kat umah Mak Su..laksa johor...memang terbaekkk...lama betul x makan laksa johor macam ni...kalo orang johor, makan laksa ngan tangan hehehe...teringat arwah Abah dulu :(

Ini pulak masa kat Kota Tinggi...Sebelum sampai sini, aku da surf internet awal2 tempat2 yang menarik dan tempat2 makan yang best hehehe...so bila baca internet, ramai yang suggest makan kat Restoran Baser ni..speciality dia nasi ayam dan nasi beryani...So kami makan nasi ayam baser ni...tak la spesel mana tapi memang sedap rasanye :)

Dinner plak makan di Restorang Hasan Ong ni...restoran ni pon famous gak...masakan ala chinese muslim...Order ikan siakap sweet sour+lala+tauhu+telur dadar+sharkfin soup+tomyam cuma RM82 je..kalo kat KL dapat ke harga ni???..Selalu kalo kami makan luar, sangat jarang order macam ni...ni kira aku belanja nanti birthday mak aku hujung bulan ni hehehe...Memang puas hati betul la makan kat sini...mak aku cakap berbaloi-baloiii... :P

Ini belum masuk citer hari ke 2 kami kat sana huhuhu...tak masuk lagi citer masa kami pergi ke JB...kawan suami aku belanja makan Secret Recipe ngan Steamboat ni huhuhu...sampai leh tolak tak nak order makan weh...huhuhu...tapi demi nak jaga hati, order juga sepotong kek kongsi lah berlima...aku, suami, mak, ngan adik2...selalu sepotong kek SR tu aku je makan huhuhu...

Alhamdulillah memang cukup makan kami anak beranak kat sana...kalo macam ni selalu, nampaknye aku ada potensi jadi protege kepada Adibah Noor, Enot dan Syanie..cukup..cukup...minggu ini kena kaji perkataan "diet"... konon la kannnn huhuhu :P

Citer pasal Ikan

Salam sumer...entry before ni aku citer aku gi Batu Pahat kan? Masa jumpa ngan kawan2 aku tu suami aku tak join sebab dia ke Dungun, Terengganu ikut program opis dia ada aktiviti memancing di laut.Suami aku minat mancing jugak, tapi tak sampai tahap gila mancing la hehehe...

So bila dia balik umah malam tu, adalah sket hasil tangkapannye..Masa nak masukkan ikan2 tu dalam peti ais aku pon tak tau weh apa nama ikan2 tu..yang aku tau ada ikan pari...yang lain2 tu macam agak2 je la huhuhu...memang fail la nak namakan ikan2 ni :P

Esoknye suami aku suruh masak ikan yang besar2 tu sket nak ajak kawan2 dia makan...So malam Isnin lepas, balik keje je aku terus masak...Mekasih bebanyak kat mak aku sebab aku balik2 je, mak da tolong siap bersihkan ikan sumer...dia tau anak dia sangat lambat nak siang ikan ni..lagi2 ikan mmg fresh dari laut hehehe :P

So inilah hidangan pada malam tu...main course dia ikan cermin masak asam pedas...Aku sebenarnye segan la kalo suami aku ajak kengkawan dia datang makan sebab aku tak pandai masak...Mesti ada yang kata poyo je kata tak pandai masak hehehe...Pada aku, aku tahap boleh masak je..pandai masak tu tidak huhuhu...Tak pe la sedap ke tak sedap, tapi aku masak juga atas permintaan suamiku :)

Semalam lak hari Ahad, suami aku request nak makan ikan pari...So aku try buat ikan bakar yang ada sambal...pagi2 da cari resipi kat internet hihihi...lepas aku da siapkan paste ikan bakar tu baru lah Mak aku tolong masukkan ikan dalam daun pisang tu...Daun pisang tu ntah mana mak aku amek weh hehehe..

So ni lah lunch kami semalam....Sila percaya aku rajin masak bila suami aku request or dia ada kat rumah ajee huhuhu :P

Tuesday, April 13, 2010

Reunion di BatuPahat

Salam kengkawan...weekend baru2 ni aku ke Batu Pahat, Johor berkumpul untuk reunion dengan geng2 baik aku masa kat Uitm dulu. Kenapa kat Batu Pahat? Sebabnye ini atas jemputan kawan aku si Shida yang menetap kat sana...dia juga adalah selaku sponsor utama tempat tinggal kami iaitu di D'Impian Inn dekat Parit Raja dan sponsor utama makan kami hehehe...Akhirnye jadi jugak plan kami ni setelah beberapa kali cancel...ni pon ada sorang lagi tak dapat join iaitu si Ain...harap2 next nyer reunion boleh la berkumpul kami semua berenam :)

Aku gi sorang jer sebab suami aku pon dah ada program sendiri hari tu...So pergi balik aku gi ngan si Padel...Aktiviti utama adalah jalan2 cari makan, bertambah berat la aku nih kang hehehe...Kami tak der gi mana sangat...banyak kuar masa nak gi makan, pas tu rehat2 kat umah je borak2...


Lepas dah check in, Lunch tu Shida bawak kami makan Nasi Beryani..katanya femes jugak kat area tu...Nasi Beryani Md.Shah kot kalo tak silap aku la hehehe...gambar nasi tak ada sebab memang ingat nak makan jer hihihi...pastu petang kami ke Ayer Hitam jap jalan2...Tak de beli apa pon saje2 cuci mata...

Malamnyer plak, kami gi makan kat satu restoran ni yang speciality nyer adalah asam pedas...Kedai ni bukak 24 hours...pastu ada rasa jugak lontong goreng...memang cedappp...

Kami yang makan dengan gembiranyeee....hehehe

Pagi Ahad tu plak kami ke Kluang...breakfast kat kopitiam Kluang Rail Coffee yang agak well-known la kot tempat yang best untuk makan...I follow jeee huhuhu...Masa sampai memang penuh tak ada tempat nak duduk so kena tunggu dulu...makanan dia pon memang sedap...dan sebelum balik, kami sempat ke Batu Pahat Mall kot cuci2 mata jugak :P

Haaa lebih kurang gitulah citernyeee...Ni aku ngan Heny ngan anak si Roha dan Shida...Memang seronok dapat jumpa kawan lama ni kan...Punyer la suka sampai tak teringat nak amek gambar kami sama2 huhuhu...Papepon mekasih bebanyak kat Shida and family yang jemput kitorang ni...Hope lepas ni leh la jumpa reramai lagi cam gini :)