Wednesday, April 25, 2012

Birthday Abang Danish

Weekend lepas saya ngan Arissa gi umah Kak Ngah untuk celebrate 1st birthday Danish! Ye...saya ngan Arissa je...sebab Ayahnye ada keje...pergi ke Klang pon Atok ngan Tok Ma yang dari Pahang menjemput  kami (buat malu je... nasib la mentua sendirikan hehehe....manja tak?

Meh layan gambar yang diambil dari FB Mak Ngah (tanpa minta kebenaran) hehehe....jangan saman saya

 Danish memang seorang yang sangat cool....tapi malam tu Danish agak moody sket tak nak potong kek...agaknye dah seharian main tak nak tido...malam dah letih...hehehe

 Tok Ma bersama Arissa dan Danish...baju mereka ditaja oleh Mamak Dina...eh silap Mak Dina...hahaha :p

Happy 1st Birthday Danish....Teringat pulak masa 1st besday Abang Darwisy awak...dah besar dah sekarang dan semakin bijak...InsyaAllah bulan Mei depan Arissa pulak setahun...hmmm tengah pikir nak sambut camana. Kena kira bajet! huhuhu

Lepas da makan2, Atok ngan Tok Ma hantar kami balik ke Kajang. Mekasih Mak Uda tolong drive...dari Klang ke Kajang dan terus mereka semua balik ke Pahang malam tu juga...(ok termalu lagi sekali...hehehe)

Monday, April 23, 2012

Haiii...saya bosan gi TESCO lah!

Jangan marah ehh peminat TESCO tajuk entry macam ni...bukan saya yang kata..tapi budak bulat kat bawah ni....hehehe...mari saya kongsikan cerita tentang anak dara saya sorang ni :)

Haiiii....Ibu saya kalau bawak saya jalan je mesti bawak pergi TESCO...tak pon Giant...tu je la tempat yang Ibu saya bawak....Saya dah pandai duduk diam2 kat troli tauuu...Ibu kata senang tak payah nak bawak stroller...pelik sikit Ibu saya tak suka bawak stroller :P

Asyik2 gi TESCO je...so pada satu hari tu saya pon....

TERTIDO!!!


dan.....


TERTIDO LAGI!!!

Dah 2 kali saya tertido bila pergi TESCO! Saya bosan gi TESCO lah Ibu! bawaklah tempat best2 sketttt....agaknye Arissa rasa macam tu kot hehehe....

Gitulah kisahnye...sekarang ni kalau nak gi Tesco macam kena pikir nak bawak dia ke tak....kalau keluar ngan Ayah dia boleh la pergi tempat jauh2 n best2 sket...kalau saya sorang keluar ngan Tok Mummy dia je, setakat yang dekat2 ngan rumah je la...

Kesian betul anak Ibu ni sampai tertidur nak tunggu Ibu beli barang ye...sudahnya bila dia dah tertidur tu...terus dukung dan teruslah kami balik umah...dah plan nak beli barang atau makan kat Tesco semua tak jadi sebab kesiankan dia yang dah ngantuk sangat....bila on the way balik dalam kereta dia dah bangun segar bugar balik...grrrrr...agaknye syok sangat dok dalam troli tu bila Ibu dia tolak kot...huhuhu

Sekarang ni perangai baru...mak saya kata tengah makan pon dia boleh tertidooo...yang ni saya tak berjaya lagi snap gambar...alahai Arissa sayang...

Thursday, April 19, 2012

Tempahan Apam Polkadot di Kajang?

Wah tajuk kemain lagi hehehe...baru je saya citer saya cuba buat apam polkadot ni...dalam minggu yang sama ada orang order pulak....saya buat untuk makan saje2...tapi kalau dah ada orang order, saya amek je la...


Tempahan yang diterima 100 pcs apam angry bird dan 150 pcs apam polkadot....


Sebelum ni ada kawan2 tanya harga tapi saya tak berani la nak jual beriya2 sebab baru2 je cuba buat lagipon untuk makan sendiri je...tapi yang saya berani jual ni sebab orang tu dah rasa...tu yang saya berani jual hehehe...terima kasihhh...so kalau ada yang berminat leh la order yer :)


UPDATE : Saya kini menerima tempahan apam polkadot dan cheese tart. 
Add saya di Facebook : Weeda's Delights dan jemput like page 


Terima kasih :)

Wednesday, April 18, 2012

Tahniah Kak Yanti!


Saya nak kongsi satu berita yang gembira kat blog ni...hehehe...Baru2 ni saya msg2 kat fb ngan kak ipar saya...kak yanti bagitau dia dah pregnant 6 minggu (sekarang dah lebih lah)...saya tumpang gembira dengan berita ni...2 tahun lebih mereka menunggu...alhamdulillah...masa tau tu saya termenangis sket sebab rasa gembira dan terharu betul la...teringat2 pulak perasaan saya masa tau saya pregnantkan Arissa setelah 4 tahun lebih menunggu...

Nampaknya hujung tahun ni InsyaAllah Arissa dapat sepupu lagi...makin meriahlah kalau pulang ke kampung nanti...semoga abang long dan kak yanti lebih bahagia :)

Tertanya-tanya pula saya pada beberapa orang dari alam maya yang pernah mengantar email pada saya meluahkahkan perasaan belum dikurniakan zuriat...apa perkembangan terkini? kalau ada yang terbaca entry ni update2 la, kalau ada berita baik boleh saya tumpang gembira jugak...dan sekiranya masih belum dikurniakan rezeki ini...harap bersabar, teruskan berusaha dan berdoa ok...Saya pon berharap Arissa akan dapat adik hehehe :)


Friday, April 13, 2012

Apam Polkadot & Apam Angry Bird yang comel!

Saya pon tak tau kenapa tetiber nak try buat apam polkadot ni...dah lama dah apam ni famous...sebab apam ni colourful n kiut kot hehehe....kalau google resepi tu banyakkk orang bagi siap ada tunjuk step by step pon ada...memang saya ketinggalan zaman la baru nak try hehehe...


So ni resepi apam polkadot tu hasil carian di google...kebanyakannya sama aje resepinye...kalau nak lebih details, cuba tengok blog2 orang yang lebih expert ye...


Bahan2....
•3 bj Telur
•1 ts ovellet
•220g gula kastor
•150ml susu segar @ susu cair
•270 g tepung gandum
•3ts baking powder
•1ts esen vanilla
•Pewarna makanan
•Filling kaya,kiwi, strawberry,coklat etc




So saya pon try la buat apam polkadot ni....memang nampak mudah...tapi bila nak buat dot dot dan hias apam tu yang amek masa lama sket....1st time buat ni rasa seronok pulak sebab adik2 dan mak saya pon join nak conteng2 atas apam tu hehehe...macam2 corak kitorang buat bukan dot dot je...mak saya kata dah jadi apam carca marba pon ada huhuhu...



So ni lah antara hasilnye....yang pelik 1st time saya kukus elok je apam tu...pastu bila kukus lagi dah berbintik2 plak apam tu...nanti nak try buat lagi la...suka pulak saya warnakan apam2 tu...yang kat gambar tu yang jadi elok la...yang tak berapa jadi terus ngap dalam mulut je hehehe...


Ni dua orang chef kecil pada hari tu....Arissa asyik nangis je masa saya buat apam ni sebab tak leh layan dia sangat...so bawak lah dia duduk kat meja tu jugak... hadaplah Ibu dia buat apam ni baru diam hehehe....siap pakai topi kunun dia la yang chef nyer huhuhu...



UPDATE : Add saya di  Facebook : Weeda's Delights dan jemput like page 


Saya kini menerima tempahan apam polkadot dan cheese tart. Terima kasih :)




Thursday, April 12, 2012

Projek di dapur : Masak Lasagna

Rasa tak sesuai pulak bila nak bercerita tentang masakan dalam blog saya ni...sebab tuannye bukan rajin masak-memasak ni hehehe...saya memang puji orang yang pandai masak....dan lagi puji orang yang sangat rajin memasak...saya??rajin makan je...tu sebab badan macam ni...ok ayat pasrah ke apa tu? hehehe

Baru-baru ni jiran saya ada bagi lasagna sikit...pastu mummy saya kata sedap teringin nak makan lagi...memang sangat jarang makan dan tak pernah buat pon lasagna ni...so try2 lah masak...

Antara bahan-bahan utama yang digunakan...agak costly lah nak masak menda ni huhuhu...resepi?? tak yah la mintak saya...buat malu je sebab saya google je pon hahaha... mekasih la kepada semua empunya resepi di internet ni...

2 sos untuk dilapiskan....dapatlah 2 tray untuk dibakar tapi tak cukup pulak inti2 nak dilapiskan tu huhuhu...

Taraaa....inilah hasilnya...saya buat 2 layer jer...ni saya tepikan untuk suami saya sebab dia tak ada kat umah huhuhu...kalau banyak cheese lagiiiii sedap...lelemak pon bertambah lagiiii banyak hehehe...

ok nanti saya story la apa2 lagi ye....

Tuesday, April 10, 2012

10 bulan sudah

Baby saya sekarang dah 10 bulan lebih dah...lagi 2 bulan da nak masuk setahun...kejap je rasa kan...kekadang seronok tengok kawan2 yang sebaya saya dah ada 2-3 orang anak...dah besar2 dah...saya umur 30 tahun anak baru nak setahun....tak apalah walau agak lambat saya sangat bersyukur dikurniakan seorang anak yang sebelum ni saya rasa macam tak akan dapat zuriat sendiri...iskh terluah perasaan pulak huhuhu...

Ok la saje nak update sket tentang Arissa....Sekarang ni di usia 10 bulan Arissa dah ada 5 batang gigi...3 kat atas dan 2 kat bawah...

Percubaan ambil gambar gigi dia sebelum dia mengamuk hehehe

Ok la tak nampak pula giginye hehehe...Dia memang tak suka orang kacau mulut dia...Nanti dia tutup mulut tu dan marah2....makin garang dak kecik sorang ni tau...

Sekarang ni Ayah Arissa agak sibuk dengan kerja dia...maklumlah sekarang ni dah bekerja sendiri...waktu kerja pon tak menentu...So dari bulan Mac sampai lah hujung bulan April ni, tiap weekend Ayah kerja...Arissa dapat jumpa Ayah 1 atau 2 hari je dalam seminggu...so bila Ayah ada, Ayah bawaklah Arissa ngan Ibu keluar jalan2 jap....selalunya lepak minum2 je pastu memasing update lah cerita untuk minggu tu....

Ni masa Ayah kerja 2 minggu tak balik umah...macam paham je Ayah dia tak balik2..Arissa tunggu Ayah balik depan pintu ke? kesiannye anak Ibu...Ibu sentiasa ada teman Arissa ok :)

Semoga Allah permudahkan urusan, murahkan rezeki Ayah dan pelihara keluarga kita ye...amin