Tuesday, November 25, 2008

Mak Kucing...


Mak Kucing yang manja and noti


Muka control cun...macam tau2 je aku snap picture dia

Tak tau la malam ni bila tengok2 pic lama...rindu je...ni aku upload gambar kucing kesayangan aku plak...nama dia MAK KUCING hehehe...Lama aku jaga dia...dari aku darjah 6 rasanya...ke awal lagi x ingat..tapi yg pasti masa aku sekolah menengah mmg dia da ada...Dulu2 masa time sekolah, aku mmg suka sangat kucing...paling banyak 8 ekor...tapi satu2 mati..hilang pon ada..banyak la citer...sumer aku sayang...

Dalam bnyk2 kucing..Mak Kucing ni la paling aku sayang...Dialah tempat aku luahkan perasaan dulu2...Mungkin sbb Mak Kucing ni paling lama dengan aku..tu yg sayang sangat...dari dia muda sampai la tua...Tapi sekarang Mak Kucing da lama x balik umah dah...sebelum ni, pernah sekali dia tak balik sebulan lebih..aku kata dia da jumpa pakwe jauh...tapi nasib dia baik sbb suami aku terjumpa dia kat area rumah kawan dia masa dia pi terawih...masa tu jumpa balik la Mak Kucing...

Tapi..now da 2 bulan lebih dia x balik...aku rasa dia da sangt tua la...dia dah x ingat jalan balik umah...yelah gigi dia pon da x ada...mmg da tua Mak Kucing ni...Aku harap kalo dia dapat tuan baru..moga dapat yg lebih baik dari aku...tapi kalo dia dah x ada kat dunia ni... :( InsyaAllah aku pindah umah dalm masa terdekat ni...Aku cakap ngan mak aku...nanti kalo Mak Kucing balik macam mana? x ada orang da..ishkh...cedihnye...mak aku kata x kan nak tunggu dia...hmmm... :(

Sebuah Kisah Klasik...



Me,Shida,Roha & Padel...Ain n Heny x de...Gambar sumer control cun masa ni

Tetiba aku rindu kat geng2 baik masa kat UiTM dulu...Tak bnyk gambar aku simpan..tapi memori bersama diaorang sumer masih segar di ingatan...Rindunyaaa masa sama2 dulu...Terlalu banyak kisah suka duka kami bersama...Padel, Ain, Roha, Heny and Shida...Aku rinduuu kat korang...Tapi now masing2 dah ada hal sendiri...walau tak selalu jumpa or call...aku selalu ingat korang...Ish rindu betul la time dolu2...Bestnyeee time tu...tak terluah nak diciter kat sini..kisah kat kolej,umah sewa,naik kete kancil mana2 kitaorg berenam,lepak-lepak,gi playground,wat baik dan jahat samer2 hehehe, mmg gila masa tu..dan kongsi semua kisah hepi and sedih kita..Aku mmg x kan lupakan korang...

D.I.E.T???

Sebenarnya...da lama dah terfikir nak berdiet dan wat exercise ni...kalo wat pon jap2 jer...Aku selesa aku macam ni..walaupon orang kata aku gemuk ke apa ke..sebabnyeee...org2 yg sayang aku dan orang sekeliling aku terima aku dengan seadanya..so bila org2 luar ada yg menegur or perli2...aku macam wat dek jer...kalo dilihat dari segi saiz family aku, family belah husband, kawan2 opis2 sumer agak besar2 la juga..x ramai yg kurus selim2 ...itu sebab aku macam x kesah sngt je...Husband aku plak bila citer pasal ni...selalu kata...kalo rasa nak wat..wat la..kalo x pon ok..jgn nyeksa diri sudah...Mak aku plak kata, aku dngan husband aku bertanding saper lagi gemuk..tapi setakat ni husband aku yg menang la... Cover Up
Semalam kakak kat opis aku...Kak Linda yg glamour tu bersungguh2 nak mula diet dan bersenam. Dia ajak wat exercise kat stadium...tapi akak ni mmg dikenali dengan sifat keberanian dan kentalnyer itew...So aku pikir2...alang2 ada geng..baik aku buat. Kalo nak tunggu aku sendiri yang mulakan asyik betangguh je...at least langkah nak memulakan tu ada..sbb semngat nak mulakan ni laa yg susah...Terima kasih Kak Linda...semoga misi kita semua berjaya...hip hip horay! Woohoo
So semalam pas ofis hour, aku, Kak Linda & En Haiqal..gi stadium dapat la 5 round..ingat da abis...sekali ada senam seni plak..join jugakk....sampai kol 7 jugak la...1st time la menari2 sekian lama ni..hahaha...aku rasa macam katun hyppo yg sedang menari2...mula2 malu jugak..aku tengok orang sumer x la segemuk aku...tapi lantaklah...orang pon bukan kenal aku...tapi mmg seronok la petang tu... Thumbs Up
Aku cuba kurangkan makan ngan minum air manis...sbb aku sangat suka minum air yg bekaler2 ni hehehe...dan wat exercise mana yg termampu...nak kurus selim melim tu tak la...at least biar turun sket la berat ni..dan x biarkan berat ni semakin bertambah..bukan buat untuk kurus nak cun...aku ada reason sendiri kenapa aku perlu buat semua ni...dan aku fikir..baik mula sekarang dari terlambat...Memang akan ambil masa...tapi biar masa juga yg menentukan...









Thursday, November 20, 2008

Citer Kenduri Kawin Abg Long Lagi...




Bergambar dengan Kak Long baru....


Ok sambung balik citer kenduri kawin Abg Long...Tengah hias2 meja makan pengantin..Walid panggil suruh siap...Kenduri ni buat Hi tea...Jemputan start kol 2...tapi kol 12 lebih da ada org datang da...Ibu kata buat Hi tea sbb bnyk kenduri..sumer makan nasi...so kelainan sket la kat umah kitaorang...Kat belah kitaorang mmg x ada sanding2...dia panggil Majlis Menyambut Menantu macam tu la...aku dulu pon mcm tu jgk...Hmmm...baru je aku upload pic aku kawin...ni Abg lak da kawin...rasa mcm baru je kawin hehehe....

So aku pon besiap-siap la...Kami adik beradik pompuan sumer dapat baju free...Ibu sponsor pakai baju sama sumer...warna pink2 gitu la...cantik...aku suka :) Aku punya tugas time kenduri tu nyambut tetamu..masa Walid bgtau aku, Kak Ngah , Abg Yassir ngan Omar kena nyambut tetamu..aku mcm segan dan sangt malu la nak jumpa org ramai2 ni....tapi nak wat camaner...redah ajeee....Bila org datang aku salam jemput masuk, collect hadiah, collect duit kalo saper yg salam tu bagi duit dan bagi gift bag ngan gula2 kat budak2...Ok la...seronok..1st time la aku buat mcm ni...nak jaga gula2 tu yg payah sket...Kak Ngah kata aku ramai peminat dari budak2...sebab lalu kat aku je sengih...sbb aku jaga gula2kan...huhuhu...tapi aku bagi je la saper nak lebih tu...ada tu dah bagi nak tukar plak nak pilih warna...Dalam kol 2 lebih rombongan pengantin pompuan datang..nama Kakak Ipar aku Asdayanti...manis je orangnyer...muda setahun dari aku...x tau la kena panggil Kak Long ke??

Bercerita pasal menu plak...Kenduri tu wat mcm gerai2 tau...ada gerai Air, Buah, Sate, Cendol, Nasi Dagang, Lemang & Rendang ngan Mee Kari. Saudara-mara la ditugaskan jaga gerai2 tu..cuma Sate ngan Cendol je ada orang yg jual tu jaga... Cuaca sangat ok la hari tu walaupun awal2 tu agak mendung sket..Aku asyik sibuk nyambut orang je..makan pon share2 ngan Omar sket2 je...tapi time nampak ada cendol..mmg da nak makan la...tapi pikir2...x pe la ptg2 sket br makan la...sekali dok salam2 orang nak balik...makcik cendol da nak balik la...agak kiciwa la x dapat cendol tu huhuhu...bye makcik cendol...

Erm..aku tak tau la apa citer pengantin...sbb jaga depan je kan...tapi nampak la diaorang jumpa org2 sumer..Sampai kol 5 lebih jugak la org datang..Bila da ptg2 tu sumer da start ngemas...Sedara mara sumer habis kemas petang tu jugak...cuma ada la periuk2 kat belakang dapur tu yg sengaja ditinggalkan utk pengantin kot...hehehe...Petang tu kami sekeluarga berehat sampai ke malam....Esok paginyer baru start kemas2 belakang dapur...dan petang Isnin 17/11 tu barulah balik umah Kajang..

Alhamdulillah..kenduri sumer OK...Dan pada aku...memang aku rasa satu pengalaman baru la..dapat merasa betapa meriah dan sibuknya kenduri yang dibuat sendiri...So sekarang ada lagi 4 adik belah suami aku lom kawin...huhuhu.....












Wednesday, November 19, 2008

Menjelang Kenduri Kawin Abang Long...

Gambar ni masa petang baru balik umah Nenek...lepak2 luar umah..borak2 ye la x selalu berkumpul...lagi plak ada budak comel Darwisy..khemah pon da pasang time tu...

Hari ni start balik masuk opis...Jumaat 14/11 tu start cuti sbb abang ipar aku kahwin. Hari Jumaat tu barulah bertolak balik ke Pahang...patutnya Khamis malam da gerak..tapi sebab bos suami aku yang hampeh tu msg kol 6.30 pg bgtau cuti dia baru approve..cian suami aku yg kebengangan malam itu huhuhu...kami terus ke umah nenek kat chatin..ada kenduri sket sbb makcik nak pegi haji, petang baru balik umah kat Temerloh...mlm tu wat packing kerepek nak letak dalam gift bag..bunga yg towel tu awal2 kitaorang da lipat sket2 minggu lepas...



Sabtu 15/11 pagi2 dah bgn turun ke dapo tolong pape yg patut..busy jugak ari tu ye lah esoknya da mula kenduri...semua buat sendiri...Honestly, ni lah 1st time aku terlibat dalam kenduri kawin kat kampung yang buat sendiri semuanya..sebab selama ni kalo datang kenduri kawin..aku datang time makan je hahaha...tapi ok la sbb belah suami aku saudara mara ramaiii...so ramai yg membantu...org2 kg pun ada jgk datang...rasa gembira jugak walaupun penat...Hari Sabtu tu mmg banyak la wat keje sampai ke 12.30 pg...aku serba salah lak nak tido sbb org lain sumer mcm sibuk lg..aku siap msg suami aku leh ke nak tido...So pas aku gosok baju utk kenduri esoknya...aku terus tido...x tau la suami aku tido bila...mmg sngt letih la Tired



Ahad 16/11...kol 6 pg aku da bgn..mandi dan solat...rasa badan mcm sengal2 je..terus turun ke dapo...tengok Ibu sorang je kat luar..yg lain sumer tak bangun lagi.."Ada apa nak Ida tolong Bu" kata aku yg memang niat bangun awal nak menolong..bukan nak tunjuk baik tau...ikhlas ni..."Ida tolong Ibu goreng nasi...amik ayam dalam periuk tambah dalam nasi nnt"... Nak wat nasi goreng tu bukan la satu masalah..memang aku akui la...aku ni x la terer memasak...tapi sket2 boleh la...kat umah pon masak untuk dalam 5 org makan..jadi bila mak mentua aku suruh masak nasi goreng pagi tu..aku macam rasa takut pon ada jugak...sebab nak goreng nasik 1 periuk nasi dan 1 periuk yg beso tu...Mak aii...ni pecah rekod ni...So aku pon amik la bahan2 nak buat...pujuk hati ni x per try jer buat...So masa nyiap2kan bhn barulah akak dan adik ipar turun ke dapo..diaorang pon tolong lah kacau2 nasi dalam kuali yang besar tu..masak kat dapo luar..Hasilnya dapatlah penuh 2 tray besar yg panjang tu... Shock 2 dan hidangkan kat atas meja untuk semua yang datang pagi tu untuk menolong...Alhamdulillah jadi jugak nasi grng tu...Memang pecah rekod lah aku masak sebanyak tu...Kalo ingat2 balik mcm kelakar je...ye lah wat2 relax je padahal dalam hati ni...mak aii..tatuttnyee...


Dari pagi sampai la ke tengah hari...memang non stop buat keje...sampai lah dekat2 kol 1 baru aku naik bersiap...nanti sambung blk citer...ni baru part 1 :)





Wednesday, November 12, 2008

Mengimbas Detik... 18 Mac 2006

Pada tanggal 18 Mac 2006, aku sah menjadi isteri kepada jejaka bernama Mohamad Omar Mokhrij Bin Johari yang berasal dari Pahang...Da 2 tahun kawin tapi masih belum ada anak lagi setakat ni...harap2 ada rezeki nnt...amin...Alhamdulillah, aku bersyukur hidup kami bahagia dan sangat gumbira....Walaupun muka dia ramai orang kata agak ganas dan brutal...tapi hatinyer lembut dan baik orangnyer...huhuhu...tu yang cayang tu hahaha :P Aku letak sket gambar masa kawen...sbb ada member nak tgk tapi aku x tunjuk2 lagi...x tau la nape aku segan :P...tapi sekarang kami da banyak beza dari gambar tu tau...terutamanya dari segi saiz...hahahaha...ok layannn.... :)

Gambar Majlis Perkahwinan Omar & Wahidah



Slideshow


Tuesday, November 11, 2008

BLOG???



Salam...Hai kawan-kawan..nama saya Wahidah...Ini blog saya (baca macam upin & ipin cakap)..hehe...Aku ni tak ler rajin nak memblogkan diri...tapi sejak dua menjak ni...opis mate aku sumer macam terkena penyakit blog...sumer da ada blog sendiri...hari-hari citer pasal blog...blog...pastu bila baca blog Kak Linda n En Haiqal..macam terbest plak hehehe....Hasil usaha mereka berdua...kami satu opis dah ada blog sendiri....cuma Ejal ngan En.Lee jer x der kot :p
Haa..kat atas tu gambar kitaorang mengambil kesempatan bergambar semasa boss x der huhu...bukan senang ye nak tengok aku post macam tu masa amik gambar...kira bertuah la saper dapat tengok gigi aku yang cantik tersusun ni....tu sebab selalu ala2 cover senyum simpul jer hahaha....aku ciplak picture ni kat blog Kak Linda...
Ok la...nanti kalo aku terajin...aku update la blog ni...tapi sebenarnya...aku wat suka suki jer...senang la aku nak komen karang kat blog kawan2 aku ni hehehe.....Aku ada blog???

P/s :- En.Haiqal....ada anak murid baru ye... Peace.. :)