Monday, June 7, 2010

Saya dan Kucing

* entry citer lama yg baru nak update..biasalakann huhuhu

Ingat lagi awal2 tahun 2010..1st entry saya adalah pasal kucing saya si Miki yang hilang. Memang tertunggu2 si Miki ni balik...tapi dekat 4 bulan lebih dia tak balik2 jugak..so saya doa kalau dia hidup lagi moga dapat tuan baru yang dapat jaga dia dengan lebih baik dan janganlah hidup dia terbiar dan mati kelaparan atau dimakan anjing

Tak sangka awal bulan Mei lepas, masa di opis mak saya call kata dah jumpa Miki. Rupanya dia sesat tak jauh pon...dekat2 kawasana kejiranan rumah saya jugak...cuma mungkin dia ni tak pernah jalan jauh2..sekali dapat keluar tak reti nak balik..nyanyuk kot sebab dia pon dah tua...dah lebih 13 tahun rasanya la umur dia..

Masa tau Mummy saya dapat jumpa dia balik...terkejut dan gembira sangat...balik rumah, terus saya mandikan dia...kesian kurus kering dah badan dia..time saya mandikan pon dia tak banyak bunyi...selalunya dia ngeow..ngeow...mungkin keletihan sangat...

Lepas mandi, terus bagi makan...barang2 dia semua saya tak buang lagi sebab masih tunggu kot2 kalau jumpa dia balik kan...Gembira tul bila dapat jumpa dia balik...memang tak sangka sangat la..dan sejak dia balik, dia jadi lebih manja dan tak garang macam dulu...dia banyak diam dan duduk baring je..kalau usap2 pon ngeow2 sikit je..pada saya mungkin dia penat sangat...

2 minggu lepas tu, saya tengok Miki macam tak sihat...makanan dia pon macam tak terusik..bila saya lepaskan di rumah, dia jalan mcm tak seimbang...pastu duduk dan baring jer...so malam tu saya cakap ngan suami saya nak bawa Miki gi klinik tapi x tau bila..tunggu weekend atau saya nak apply cuti dulu...

So esok pagi tu time sebelum saya nak gi keje nak bagi dia makan...saya nampak dia da lemah betul..memang terbaring, saya pegang pon dia diam je..so saya cancel gi opis amek EL hari tu dan hantar dia gi cek kat vaterinar

Miki dapat 2 injection..ada ubat dan doktor advice dia kena minum glukos sebab dia banyak hilang tenaga masa hilang dulu...balik singgah kedai terus beli glukos dan bagi dia minum dan makan ubat tu...

Memang terbaring je dia...kesiannyeee :(

So saya bagi dia rest dalam umah je...memang lama dia tido...

Esoknya, saya balik keje nak bagi dia makan ubat lagi...saya tengok dia masih terbaring...saya panggil2 dia diam je..mata pon tak berkelip...hati saya dah tak sedap...bila pegang dia...rupanya dia dah mati..berderai air mata saya...sedih tul hati saya..kesian sangat kat dia..petang tu juga saya tanam dia..

Apa2 pon...saya bersyukur juga la..sekurang2nya puas juga hati saya tahu dia dah mati daripada masa dia hilang tu tak tahu dia hidup ke mati..kalau hidup dia ada orang jaga or terbiar ker...

Makanan dan pasir Miki yang saya baru beli lepas dah jumpa dia semula saya bagi pada orang lain...petang tu juga saya kemas sangkar Miki dan bersihkan semua tempat dia..

Mak saya kata tak payah bela2 kucing lagi...nanti sedih2 lagi kucing hilang or mati...kalau nak, tumpang2 main je kucing lain tu...Dan dengan kematian si Miki...saya memang dah tak ada kucing sendiri...

Chamey, Kimey, Chicky, Blacky, Pitty, Mak Kucing, Abang Kucing, Baby Kucing, Miki...I love all of u...