Monday, March 30, 2009

Balik Kampung + Earth Hour

Salam...weekend lepas aku balik kampung..Sabtu pagi tu suami aku gi servis keter dulu kat area Ulu Klang..dari dulu memang servis kat situ...then Walid datang amik kitorang..Walid dan Ibu ada dinner kat De Palma Hotel Ampang hari Jumaat tu..opis Walid punyer function...So lepas Walid amek kitorang..keter tinggal untuk diservis dan kitorang sumer ke PWTC... aku wondering jugak ada apa kat situ ek?

Sampai PWTC memang jalan jem..orang ramai giler...Ibu kata ni last day yang Perhimpunan Agung UMNO tu selalu jualan murah2...jualan macam biasalah tudung, kain, brooch, jam, minyak wangi, baju dan sebagainya...Tapi serius orang memang ramai giler...Aku bila dah pergi tempat2 macam ni memang sangat tak selesa..orang yang lalu memang tengok depan jer..tolak ajer dan main pijak kaki orang asal diaorang lepas..kesian adik ipar aku Tiqah berapa kali kaki dia kena pijak..Nasib aku tak kena..huhuhu..suami aku yang lambat turun sebab nak parking kereta..bila masuk call aku tanya kat mana..kat mana..sampai sudah tak jumpa2 jugak sebab keadaan yang terlalu sesak..last2 tunggu luar ajer...hihihi...So lepas dah menyesakkan diri di PWTC...kitorang pon patah balik ke Ulu Klang tempat servis kete aku tu...before tu hantar Tiqah kat Bus stand dia nak balik Uitm..Lepas amek keter terus gerak balik Pahang...follow belakang Walid..

Bercerita pasal earth hour pulak hari tu...malam tu aku call mak aku yang kat umah pesan jangan lupa tutup lampu sumer2...dan kami yang kat Pahang ni pon tutup ok..Buktinya gambar yang aku amik di atas..hehehe....lepas dah tutup lampu2 sumer..kitorang gi dinner kat luar...on the way ke tempat makan melihat2 kawasan sekitar saper yang tutup lampu dan tak tutup lampu..kedai2 makan banyak tak tutup la..umah2 pon ermm tak banyak sangat..So malam tu makan tak semua yang ada..kali ni balik adik beradik yang ada cuma Huda, Abang Long ngan Yanti..Anas ke UPM, Dina ada trip ke Pulau Tioman, Tiqah dah balik Uitm jumpa masa gi PWTC tu jer, Kak Ngah ngan Abang Yasser pon tak balik ada hal sekolah..lepas makan terus balik rehat2 jer...So kol 12 baru naik tido..nak dijadikan citer...umah black out ok malam tu..dalam kol 4am sampai pagi esoknya dalam dekat2 kol 9am kot...ini betul2 punyer earth hour nih huhuhu...

So pagi tu lepas gi beli breakfast bawak balik umah..tapi last2 makan bertiga ajer sebab Walid jaga kedai, Abang Long ngan Yanti kuar gi Jom Heboh kat Kuantan..Huda pon join jugak tiba-tiba hehe...aku tengah goreng telur mata untuk sorang satu last2 terlebih dah sebab sumer kuar huhu..nasi lemak yang dibeli tu jer dah 8 bungkus..So lunch pon tak masak, kami makan nasi lemak yang lebih tu huhu..aku kalo di bagi makan nasi lemak hari2 pon boleh sebab memang hantu nasi lemak..Hmmm tapi rasa tak berapa best sebab tak ramai macam selalu..Sebab kalo balik time semua orang ada jer dah bebelas-belas kot..meriah je rasa...kalo Darwisy anak Kak Ngah ada lagi best...Lunch tu kami berempat je makan..Pas makan Walid and Ibu dah siap2 nak gi meeting kat Dewan area2 umah jugak..so tinggallah aku dan suami berdua ajer kat umah layan TV...Lepas Asar gi Dewan tempat meeting tu jumpa Ibu and Walid sebab nak balik dah..sebelum balik singgah ke Umah Nenek..pastu terus balik ke Kajang...sampai pon dah malam...Itulah citer aku untuk weekend lepas..Macam karangan sekolah dah la pulak kan :)

p/s : gambar bunga tu gambar hiasan jer...tu pokok orkid Ibu hehehe..




6 comments:

yuyee cap limau said...

wah kak bercuti sakan nmpak..kak saye xphm lg kirenyer walid n ibu tu mak mertua kak ke??kak,pengerusi tok kelab sedunia bercuti ke??lame die xhupdate blog tu.hehe..bl kite nk jumpa kak??pejabat akak dekat krismas tu ke??

weeda said...

a'ah la adik Yuyee..Walid dan Ibu adalah bapa dan ibu mertuaku hehehe...Pengerusi cuti sampai Rabu la nanti akak kena announce dalam blog dia lah nampaknye hehe..a'ah kat hujung hutan ni..nak tau la awak ni kat mana jugak ekk

yuyee cap limau said...

yuyee dok UO kak..nnti sonang2 mai la melawat anak didik mu ini..hehe..nnti yuyee nk g pjbt akak n kak shibam la,,tp yuyee segan la kak.yuyeekan pemalu..hahaha

weeda said...

ok lah nanti kitorang plan wat gathering ngan bloggers hehehe..Kak Shibam terer plan2 nih...

kak ngah said...

wah, wah..
siap ada gambar bergelap lagik..
sian ye, balik umah takde sape2.
darwisy dalam 3 minggu akan datang memang tak dapat balik. tiap2 sabtu ada hal kat sekolah.. huhu

weeda said...

tu lah sumer ada program sendiri...lambatnye Darwisy boleh balik..Tok Ma & Tok Walid mesti kerinduan