Thursday, December 31, 2009

Welcome 2010

Salam kengkawan sumer....nampaknya ini last entry untuk tahun 2009...esok kita dah masuk ke tahun baru 2010....Asal masuk tahun baru jer mesti Azam glamer...sana sini orang cakap pasal azam...so saper nama azam leh la rasa glemer kejap huhuhu..ok stop merepek!

Bila nak masuk tahun baru jugak....mesti ada top 10 berita hangat la...carta lagu 100 terbaik la...gossip paling panas sepanjang tahun la...macam2 la kan....So kat sini aku nak bagitau 4 entry terbaik belog nih untuk tahun ini mengikut pandangan aku...Haaa apsal pandangan aku? Sebab ini belog aku! Hahahaha....aku tak de lak masuk statistik system ke apakan....tapi ni yang aku selalu perasan kat Feedjit ngan kat Nuffnang kekadang :)

TOP 4 Entry kat weeda's blog sepanjang 2009....jeng..jeng...jeng....(konon nak ada elemen saspen...macam la ada orang kesahkan hahaha)

Nombor 4 : Entry Gemuk (Sila klik tajuk yang dah di link ni kalo nak baca balik..kalu nak laaa)

Komen: Ada orang search word "gemuk" maka tersampai ke entry itu...hehehe...welcome...welcome...kita adalah satu geng...pemilik blog ini adalah kategori ini juga :)


Nombor 3
: Entry Port Dickson

Komen: Memang ramai yang search pasal Port Dickson...terutamanya masa nak cuti2...musim2 cuti sekolah baru2 ni lagilah kan....ada yang sampai ke entry Port Dickson...dan entry aku kat Mayang Sari hari tu huhuhu...

Nombor 2 : Entry Misha Omar dan Fahrin Ahmad

Komen : Ni mesti peminat2 Misha Omar...search2 termasuk kat blog aku lak hehehe...ada jugak keywords dia "rumah Misha Omar" huhuhu

Nombor 1 : Entry Fahrin Ahmad

Komen : Entry ni paling top ok...Waloponnn blog ni jarang update....hari2 ada jer peminat Fahrin Ahmad masuk huhuhu...Memang femes la kot mamat ni...kalo aku citer pasal Scha Al yahya ngan Awal agaknyer lagi ramai search kot kan hehehe....

Ok la aku buat 4 jer sebab tu yang memang ketara keywords yang selalu dicari yang buat orang tersesat masuk ke belog aku hehehe....Terima kasih kepada semua pembaca yang sudi baca baca blog aku ni ye :)

Dan untuk aku sendiri lak...entry yang aku perasan best adalah :

1. Entry biskut Hup Seng : Entry gedik2 aku kat opis...bebudak ni gelak tak hengat baca entry ni...hahaha sampai hati diaorang :)

2. Entry Hotel Equatorial : Citer aku ngan bebudak opis makan dim sum...ni pon lawak jugak...sampai ada komen dari bapa mertua aku...hehehe malu jer :P

3. Entry Lidah Adik : Hahaha ni kalo ingat balik memang aku tergelak


ok lah sket2 dah la yer....disini juga aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru buat semua...semoga tahun yang baru ni memberi lebih kebaikan dan keberkatan untuk kita semua....aminnn :)


SELAMAT TAHUN BARU 2010 :)

Tuesday, December 29, 2009

wet world!!!!!! di rumah sendiri!

Haaa tajuk tu aku amek dari FB Huda, adik ipar aku...Kejadian berlaku hari Sabtu lepas...sebelum ni kalo citer banjir2 kat Pahang, alhamdulillah area umah kami masih selamat lagi...tapi tak disangka2 lak air leh naik hari sabtu lepas...suami aku kata 1st time air naik macam ni kat umah...bukan sikit2...kalo tengok gambar pon dah risau dan takut inikan pulak diaorang yang kat sana..sebab time banjir ni aku dah balik...

Masa 1st aku tau bila suami aku msg "rumah pahang naik air, 2 keter tenggelam"....punyerlah terkejut aku...aku dah bayangkan keter walid ngan viva tu tenggelam...dah tu umah mesti air masuk dah tinggi kan...aku terus call suami aku, tanya family camner sumer..nak balik sana tak...dia kata tak balik...sebab air tu naik dengan sangat cepat pastu surut dah...

Abang Long ngan Kak Yanti tengah tengok keter diaorang...tak dapat diselamatkan sebab air naik dengan sangat cepat

Keter Viva ngan kete walid jer sempat alih

Kereta makcik aku turut jadi mangsa, kebetulan Mak Anjang dan Nenek singgah solat jap kat umah

macam laut dah depan umah

Ibu tengah berkemas...ada sedara kami datang tolong kemas juga

Ni aku tepek balik view depan umah yang aku citer kat sini.

Ni pon tepek balik kerusi kat luar yang kami selalu lepak2...kecik lagi Darwisy anak buah aku time nih :)

Ni lak lepas banjir kilat tu...punyer berat kusi tu abih tergolek sumer

Nasib keter2 tu sumer boleh start semula...cuma umah je la teruk kena kemas sebab air masuk dalam umah kan...Nasib baik tak de kejadian lebih buruk...Hope lepas ni umah kami tak naik air lagi macam nih..gambar2 nih sumer ihsan dari FB Tiqah, adik ipar aku...gambar selebihnye leh tengok kat FB aku ok


P/s: Aku kalo banjir2 ni agak fobia la...sebab sejarah2 ngan banjir ni wat aku takut jer...pernah sekali aku terperangkap dalam keter masa banjir...dah lah masa tu drive sorang2 waktu malam...sejak dari kejadian tu nak drive tengah hujan lebat pon aku dah takut...bukan nak ngada2 tapi kalo orang dah lalui pengalaman tu paham lah kot...maybe leh wat satu entry pasal ni jugak huhuhu...

Saturday, December 26, 2009

Selamat Pengantin Baru

Alang2 tengah rajin mengadap laptop nih, sekali 2 entry dalam satu hari...kalo dah time malas tu citer dah seminggu lepas pon aku tak update hehehe...
Tadi tengahari aku pergi kenduri member sekolah aku si Zaharah..kendurinyer kat Ampang..Selamat Pengantin Baru diucapkan kepada dia dan suami...dulu si Zaharah ni paling brutal dalam geng kami...lepas habis sekolah memang aku tak ada jumpa dia...now dah macam gadis melayu terakhir hehehe

Bergambar bersama pengantin


Nora, Farrah, Sareena, Ros ngan aku

Lama betul tak jumpa geng2 kat Ampang dulu...seronok bila jumpa balik kawan2 lama nih...macam2 citer kuar balik hehehe...Diaorang sumer masih stay kat Ampang, aku jer yang dah pindah tempat lain...Ikutkan aku tak dapat join kenduri nih memula sebab masih kat kampung or ada nak kuar ngan family gi PD tapi dah balik sini awal leh la join...Oh yer tahniah jugak diucapkan pada Nora...aku ada buat entry awal tahun ni pergi kenduri kahwin dia..now dia dah pregnant 6 bulan...Entah bilalah dapat jumpa lagi...kena ada orang kawin kot huhuhu....so tunggu jer la kenduri saper lak pas ni..Semoga kawan2ku semua gembira dengan kehidupan mereka :)


Kepulangan yang dinanti

Hari Selasa lepas, lepas suami aku balik keje kami terus ke KLIA...hari inilah yang dinanti2kan kami adik beradik...sebab ayah dan ibu mertuaku balik dari menunaikan haji...aku pon amek cuti 2 hari sebab kami terus balik ke Pahang malam tu :)

Sepatutnya dalam kol 8.30pm dah sampai Malaysia...tapi delay...dekat kol 11.40pm barulah kami nampak Ibu dan Walid...Ramai jugak sedara mara yang datang untuk memeriahkan sambutan kepulangan Ibu dan Walid...

Tertunggu2 kami semua sementara nak tunggu Ibu dan Walid keluar...sumer rasa excited dan tak sabar2 nak tengok Ibu dan Walid

Walid ngan Ibu lagilah happy sebab keluar jer ramai dah tunggu...Darwisy paling depan hehehe..rindu ngan Tok Walid ngan Tok Ma :)

Walid dengan Ustaz Dato' Hj Md Daud Che Ngah

Ibu dan Walid nampak kurus sket la hehehe...tapi yang paling ketara Walid la...Ibu kata Walid kurang makan kat sana...Apa2 pon Alhamdulillah dah selamat semuanya...cuma masa balik tu Walid kurang sihat sebab batuk2...So dari KLIA kami terus balik ke Pahang malam tu...sampai pon dekat2 kol 4 pagi kalo x silap...Ada dapat buah tangan dari Mekah...Terima kasih Ibu dan Walid...tapi yang penting...Terima Kasih kerana mendoakan anak2 mu disini :)

Dan disini juga aku nak ucapkan selamat pulang kepada mertua kakakku...yang juga baru balik dari menunaikan haji seminggu sebelum mertua aku balik...Rasa besar hati ini sebab ada buah tangan yang dibeli khas untuk aku...Tak sangka ingat kat aku hehehe...InsyaAllah ada kesempatan nanti aku pergi jumpa mereka pula...Semoga mereka semua mendapat haji mabrur...Amin :)

Tuesday, December 22, 2009

Day 3 @ Melaka

Hari ke-3 lak...pagi2 lepas sarapan, kami gi kat Cow boy town tu untuk amek gambar...malam sebelumnya kawan2 opis aku ada yang gi sini tapi aku tak join...

Ameklah gambar sket untuk kenang-kenangan...terutamanya untuk adik aku si Diana dan Danial tu...penuh gambar diaorang jer pon...

Patutnya hari Ahad tu kami semua dapat masuk Water World...tapi oleh sebab tertentu semua pon tak jadi pergi...lagipon dulu dah pernah masuk so tak lah rasa ralat sangat...Ingat nak balik bilik jer biar adik mandi2 kat pool jer...tapi masa on the way balik, nampak lak bahagian sport ni...so singgah jap kitorang main archery...aku action jer lebih...bila panah, ntah mana terpelantun anak panah tu hahaha...

Dan yang paling best....kami naik go kart...habis sumer baju, suar ngan tudung kena lecak...Pochue lagi ganas bawak go kart...saper naik dengan dia lagi comot huhuhu...Tapi memang fun sangat naik go kart ni...terhibur hati nih dan hilang rasa tensen jap :)

Lepas tu kami terus balik bilik, adik2 aku gi mandi kat pool dulu...yang lain2 berehat2 jer before nak check out...Mak aku cakap ni lah water world...(adik aku bukan paham pon..asal ada pool sudah huhuhu)

Dan before balik, kami amek gambar kat bilik yang aku stay...view lawa jugak sebab ngadap tempat golf...Alhamdulillah kami sekeluarga selamat dah sampai rumah...dan apa yang dilalui di sana dah jadi kenangan buat kami semua...


p/s : Malam ni aku akan ke KLIA untuk menjemput mertua aku balik dari Mekah pastu terus balik ke pahang sampai weekend...cuti panjang lagi nampaknyer hehehe :)

Day 2 kat Melaka

Hari kedua lak lepas breakfast, before meeting kami start...kami amek2 gambar hehehe..maklumlah photographer kami tengah menggilap skillnyer yang baru balik dari kursus tu...model2 sentiasa bersedia sajer...huhuhu

Amek mood dulu before meeting hehehe

Yippeee....loncatan kami sumer yang happy...Aku tak leh loncat sebab sangat berat...takut runtuh lak kan hahaha...so aku dukung Irfan anak Kak Su jer....over giler si Zura lompat hahaha...bestnye tengok pic ni...aku suka :)

Lepas dah happy2 kat luar, kami pon start la meeting semula...family sumer dah balik bilik masing2....harap2 apa yang telah dirancangkan dan dibincangkan akan berjaya :)

Lepas dah habis sumernyer, haruslah bergambar beramai2 dengan boss...

Lepas Zohor, kami ke Animal World Safari..tapi oleh kerana cuaca kurang elok, hujan turun dengan lebatnyer..kami naik yang truck tu , pastu terus balik bilik dan berehat jer...Memang seronok, walopun ada sket yang tak best, tapi tak pe la lupakan je...Malamnyer, ingat nak cari tempat makan ikan bakar...tapi emak aku dah letih lak...so kami rehat2 je malam tu...

Pergi Melaka

Salam kengkawan...18-20 disember yang lepas, aku ada program opis kat Melaka...so kami satu family ke Melaka hari Jumaat tu...plan awalnya kami kuar awal nak singgah Alor Gajah dulu nak jumpa kawan aku si Roha...tapi dia sibuk lak tak ada di rumah sebab esoknya kebetulan memang dia jemput besday party anak dia...so plan tak jadi, kitorang gi bandar Melaka jer...

Last aku gi sini time aku kecik2 dulu kot....so now aku bawak lah adik2 aku plak...tengok Bangunan A'Famosa, beca dan jalan2 di Dataran Pahlawan tu...Pochue dah jadi cikgu sejarah time ni bagitau adik2 aku hehehe....ni 1st time untuk Danial dan Diana kat sini...Lepas dah lunch sumer baru kami gerak ke A'Famosa Resort tempat program opis aku diadakan...

Pada mulanya, ikutkan yang pergi Melaka ni hanya aku dan suami...pas tu bila tau bilik yang aku dapat tu ada 2 queen bed, aku ajaklah sekali emak dan adik2 aku...lagipon start diaorang cuti sekolah, aku tak bawak lagi jalan2...Aku bagitau dan ajak emak aku gi sekali ni pon sehari sebelum jer..mak aku ni susah sket nak diajak bejalan hehehe

Untuk 3 hari tu kami stay kat Beverly Hill's Condo... Diana ngan Danial ni memang tak sabar2 nak mandi pool...Oleh kerana kami sampai pon cuaca dah hujan, diaorang mandi dalam bath up je hahaha...kesiannyer adik2 aku...nampak sangat diaorang sangat excited and happy :) Masa nak gi nih, emak aku dah siap bawak bantal dan selimut lebih...makanan pon dah bawak untuk stok 3 hari...walopun ada 2 katil queen, tapi biliknya 1 jer, katil sebelah2...so tak kisahlah leh jer tido memana sebab bilik tu besar...Tapi dah rezeki emak dan adik2 aku, dapat jugak extra 1 bilik sebab ada orang yang tak dapat datang program ni...so 1 bilik untuk family aku, aku ngan suami 1 bilik lain...dan rezeki Pochue jugak lah sebab tetiba balik dari UK dapat join Angah dia nih hehehe...so time aku meeting, family aku wat hal masing2 jer la...

1st day hari Jumaat tu lepas dah dinner..bermulalah program kami nih...mood masih happy2 lagi...maklumlah 1st time pejabat kami dapat kuar gini...dah plan2 dari dulu asyik tak jadi jer..akhirnya jadi jugak hehehe...

Before balik bilik, sempat amek gambar reramai dulu...now deco sumer krismas nyer deco...sebab krismas da dekatkan...tu santa clause pakai topi jer...kostum dia x pakai dah sebab dah habis bertugas Hahaha!

Okay aku citer pendek2 jer...ni baru 1st day...nanti aku sambung citer lagi ek :)


Tuesday, December 8, 2009

SURPRISE from POCHUE!


Salam kengkawan....kalo sesaper yang mengikuti belog ini dan kenal akan diriku ini...mesti tau bahawa adik aku si Nadiah aka N aka Pochue itu kini tengah belajar kat UK kan...sepatutnyer hujung tahun depan baru dia balik ke sini untuk sambung semula pengajiannyer kat IPBA tu...So kami semua disini tak lah mengharap Pochue balik ke Malaysia dalam 2 tahun ini diatas sebab faktor kewangan terutamanya...maklumlah family kami bukan jenis orang yang senang2...ada orang pergi UK setakat nak shopping jer kan hehehe...

Tapi semalam masa aku di opis, mak aku call dan bagitau ada orang nak jumpa aku..Pelik juga saperlah datang umah nak jumpa aku...tak pernah2 pulak...sekali bila cakap telepon tu terdengar suara adik aku si Pochue ni....Laaa rupa-rupanya dia dah balik sini daaa...Sajer nak wat surprise...Tak sangka Pochue balik pulak...dia tengah cuti sem sampai pertengah Januari tahun depan...so bulan depan dia fly balik ke UK tu....

Pochue adalah bawa balik sedikit buah tangan untuk family dan kawan2...thank you Pochue...memang satu kejutan untuk kami sekeluarga bila dia balik tetiba semalam...kalo tetiba balik umah dari IPBA kat Bangsar tu tak lah terkejut sangat....ini tetiba balik dari UK memanglah terkejut...hehehe

Alhamdulillah Pochue sihat tapi makin kurus lak adik aku sorang ni...bagus Pochue...tapi janganlah sampai tak makan sebab nak save duit okay...Pochue ni siap buat part time jadi cleaner kat hospital...Yang penting utamakan pelajaran tu ok..nanti dah jadi Teacher boleh bagi tuisyen free kat anak2 Angah yer...Anak2???? sorang pon x de lagi daaa huhuhu :P

So nampaknyer kena plan sesuatu untuk adik2 aku nih...sejak cuti sekolah ni aku pon tak bawa lagi adik2 aku jalan2...suami aku manjang sibuknyer...tengoklah nanti nak jalan2 satu family...kena buat bajet la nampaknyer hehehe...

Monday, December 7, 2009

Surat Untuk Angah...

Salam...waktu malam hari Jumaat lepas masa aku tengah tengok tv...Adik aku si Danial yang berumur 8 thn tu datang dan bagi satu surat untuk aku......

Tiba2 rasa sedih lak...Okaylah untuk korang paham citer yang aku nak sampaikan, aku citerlah dari awal...agak panjang yer hehehe...

Gini citernya...masa lepas hari raya aidilfitri tu..bebudak ni kan banyak duit.. yer lah dapat duit raya kan...duit2 tu sumer mak aku simpan...tapi ntah la satu hari ni...masa dah bukak sekolah lepas raya tu, adik aku si Diana dan Danial ni balik dari sekolah..si Akak ni ngadu kat Mak aku kata adik beli pistol...Memang time2 tu bebudak sumer tengah gila main pistol..So Mak aku tanya elok2 mana pistol yang dia beli tu?? mana dapat duit beli pistol tu?? beli kat mana?? Berkali2 mak aku tanya...tapi dia diam tak jawab pon...Sampai lah mak aku dah naik suara ponnn dia diammm jer...tapi mata dah berair la...

Aku pon dari diam jer rasa geram lak ngan dia...tengok dia tak jawab pon yang mak aku tanya...aku pon mulalah kepoh tanya jugak...Oleh kerana aku tanya pon dia tak jawab...Aku cakap ngan dia....aku nak tengok jer pistol tu...dia pon kuarkanlah...Masa ni mak aku dah bebel2 kat adik aku...Tapi adik aku masih tak nak jawab jugak...Aku pon amek pistol tu dan cakap ngan adik aku....Angah simpan pistol ni sampai adik bagitau mana dapat duit dan beli kat mana pistol nih....pastu aku terus masuk bilik aku kat tingkat atas...aku dengarlah dia menangis2 kat bawah....



Inilah pistol yang aku rampas dari adik aku tuh...kalo tengok date 22/10/2009 dekat 2 bulan lebih dah aku simpankan...huhuhu memang aku sajer amek gambar masa 1st day aku amek pistol dia...

So lepas aku simpan pistol tu, esoknya mak aku dah citer kat aku mana adik aku dapat pistol tu...mak aku suruh pulangkan balik pistol tu kat adik...Tapi aku cakap ngan mak...kalo dia nak pistol tu balik, suruh adik minta ngan aku sendiri huhuhu....bukanlah nak bersikap kejam...cuma pada aku nak bagi pengajaran sket kat dia...

So lepas dari hari tu dia cuma main pistol2 kecik jer...sampailah dah start cuti sekolah ni..agaknyer dia teringat pistol yang dia beli tak sempat nak main tu kan...dia pujuk mak aku suruh mintak pistol tu dari aku..tapi aku masih berkeras kalo dia nak...mintak ngan aku sendiri...aku tak nak mak yang mintak dan bagi kat dia...

Sepanjang cuti sekolah ni...Berkali2 dia datang kat aku...sengih2 jer...kekadang tu dia duduk je sebelah aku diam2 sambil tengok2 aku..pas tu bila aku tanya kenapa..dia sengih2 jer...Sebenarnyer aku tau dia nak mintak pistol tu hahaha...rasa kelakar plak tengok gelagat dia...sajer aku diamkan hihihi...

Setelah berhari2 dia rasa agaknyer trick dia tak berjaya...sampailah malam tu dia bagi surat jer...


" Angah adik nak minta maaf. Boleh tak, adik nak senjata shotgun tu balik "

Masa baca surat tu..rasa kelakar..rasa sedih pon ada jugak huhuhu....Aku cakap ngan dia..nanti Angah cari dan bagi esok...So esoknya aku pon bagilah pistol tu balik kat dia..sambil suruh dia janji jadi budak baik...Aku tanya kenapa adik tak cakap ngan Ngah jer...bukan Angah marah pon...Dia kata dia takut...alahaiii wat citer sedih lak adik aku ni tau huhuhu...Aku cakap kalo dia baik aku tak lah marah2...haihhh adik...adik...

Dan dia pon mainlah sepuas2nya pistol tu...tapi kesian jugak time nih kawan2 dia dah macam tak heran sangat main pistol tu...dia baru nak tembak2 pistol tu yang sepatutnye 2 bulan lepas dia dah main...So moral of the story untuk Danial...bila orang tanya baik2 tu jawab dengan jujur...kalo tipu dan diam jer lagi bikin orang hangin huhuhu :P


Thursday, December 3, 2009

Ouchhh...sakitnyeee :(

model adalah sumber google...penulis tidak secantik ini hihihihi

Salam...hari ni bangun pagi jer rasa x best je dalam mulut ni...tak pasti sakit gigi ke gusi ekk..tapi yang pasti rasa tak best...pergi keje macam biasa...dekat opis da mula terasa lagi sakit...nak telan air liur pon da rasa sakit...nak cakap pon macam x leh jer...nak buat keje pon x leh..nak pikir pon x leh dah...yang tau..sakit..sakit..sakit..

Memula ingat nak biar jer dulu...kot2 nanti ok...tapi oleh sebab dah sakit sangat, terus kuar opis...aku gi pusat kesihatan...Aku ni sebenarnyer takut ngan doktor gigi huhuhu..badan je beso...ngan doktor gigi pon takut hihihi...masa dolu2, satu family aku ada gi cek gigi kat satu klinik ni...dalam sebulan mesti sumer gi cek la..aku sorang jer tak ikut, takut punya pasal...tu sebab gigi aku buruk huhuhu...sampai dah jadi bini orang ni pon..sebenarnye aku masih takut je kalo dengar orang sakit2 gigi nih..lagi2 nak jumpa doktor gigi :P

So tadi...sebab dah tak tertahan sangat...aku beranikan jugak jumpa doktor..kalo korang kata alaaa nak cek gigi pon takut...yerrr aku memang takutttt okayyyy...huhuhu...dalam kepala ni dah terbayang2 doktor gigi yang pakai face mask, pegang alat2 nak cabut gigi..pastu kena baring kat kusi yang kita kena dongak sambil nganga mulut tu kan huhuhu..negerinyeeee pada aku hahaha...

Tadi masa nak daftar, patutnye kena buat appointement dulu kalo nak jumpa doktor...aku cakap kat budak kaunter tu...kalo tengah sakit pon kena buat appointment ker?? Owhhhh tengah sakit ke ni?? (budak ni jawab sambil sengih2)aku rasa nak lempang pon ada budak tu...huhuhu..emosi tak satabil sebab tahan sakit...nasib baik ada doktor, so terus doktor cek....gila berdebar aku masuk bilik tu wehhh...rasa nak cabut lari pon ada hahaha...
Nasib baik gusi bengkak je doktor kata...kalo selalu sakit baru kena cabut..CABUTTT????..owhhhh takutnyeeee huhuhu..budak kecik pon lagi berani dari aku kan hahaha....

Sampai umah..makan ubat, terus tidooo...bangun2 rasa kurang sket bisa...tapi sampai sekarang masih rasa bengkak2nyer...aduhhhh...tak suka...tak suka...tak sukaaaaaa...cepatlah baik...tak nak jumpa doktor gigi tu lagi :(

Monday, November 30, 2009

Citer Raya Aidiladha

Assalamualaikum dan Salam Aidiladha buat kengkawan sumer...so amacam raya haji korang?? Best tak? :)

Okay untuk raya haji tahun ni...kami berkumpul adik beradik je kat umah di Pahang...raya kali ni rasa incomplete sebab Ayah dan Ibu mertua aku masih menunaikan haji...sambutan sederhana je tapi tetap meriah :)

Hidangan pagi raya kami disediakan secara kerjasama hasil masakan kakak2 dan adik2 ipar aku...macam2 lauk ada hehehe...So untuk dua hari di Pahang, memang menu masakan daging korban je la...1st day tu masak sama2 buat daging masak kicap dan sup daging...pastu ada ke umah Nenek kami pon makan daging...huhuhu...Aku ni memang tak suka sangat makan daging...tapi tak lah tak makan langsung...masa makan di rumah nenek hari Ahad tu...dah makan baru aku tau tu daging kerbau...aku ingatkan lembu hihihihi...nampak sangat tak reti bezakan...padahal kat dapur aku dah tolong2 jugak potong paru..tengok orang potong dagingnye jgk..

Bercerita pasal korban...korang tengok tak orang tengah buat korban tu???Tak silap aku, aku tengok sekali je masa kat kampung Arwah Abah aku di Johor...masa tu aku kecik lagi la jugak...Ishh rasa tak sampai hati lah nak tengok....So sejak tu aku memang tak tengok2 dah orang wat korban...tapi kalo makan daging yang dah siap potong boleh la hehehe....

Pastu...masa 1st time aku beraya di kampung suami dulu masa awal2 kahwin, aku nampak Nenek tengah bakar kaki kerbau/lembu (aku tak tau takut tersalah lagi hehehe)..aku macam pelik..boleh ke makan kaki lembu/kerbau ni??rupanya boleh makan kalo korang pandai makan la hehehe...

Semalam aku jumpa member suami aku yang datang dari JB..borak2lah pasal daging korban...Yang ini lagi pelik dan 1st time aku dengar....kalo setakat makan daging, tulang, lidah dan tuttt lembu memang aku pernah dengar...memang feveret katanya...Tapi yang pelik betul dan 1st time aku dengar...family akak ni suka makan kulit lembu dan mata lembu!!! Best in the world katanya....huhuhu....memang togel habis lembu kalo family diaorangnyer korban...

Hihihi tu lah kan....lain orang..lain caranya...aku pon tak terpikir leh makan kaki, kulit dan lagi2 mata lembu...kalau telur mata lembu makan la jugak hehehe...Korang plak camana??pernah makan tak??ke makan daging jer...hehehe tak kisahlah...yang penting ibadah korban tu kan :)

Thursday, November 19, 2009

Malam Semalamkan....Peminat Adibah Noor Sila jangan jeles :P

Yer...sesungguhnya aku memang tak terpikir langsung nak citer kat belog apa yang aku buat semalam sebab aku dapat rasa busannyee nak kena pergi...hehehe...Sebenarnya semalam, aku ikut suami aku gi dinner kat Putrajaya anjuran Malaysian Franchise Association (MFA) untuk anugerah2 francais tahun 2009...suami aku wakil je dari company dia yang selalu deal ngan MFA...

Mula2 tau kena pergi..aku rasa malas nak ikut sebab mesti makan malam lambatkan...dah tu mesti heavy..Lately ni aku tak makan malam...yer konon2 diet...sila rujuk ayat konon-konon tu yer hehehe...Tapi kenalah ikut juga atas arahan suami hehehe....

Ok..ok..aku bukan nak citer details pasal dinner or award tu dimenangi saper...cuma aku nak citer kat sini apa yang buat aku rasa happy, excited dan rasa tak rugi aku ikut gi dinner tu..tiba2 mood aku leh berubah dari agak busan ke best sangat hehehe...

Sebab yang aku rasa best .....

Yerrr...semalam guest artist dinner tu adalah Adibah Noorrrrr.....i likeeeee

Saya sangat teruja melihat Adibah Noor..hehehe...Dia sangat cantik, comel dan sangat WOW....

I love you lah kak adibah noor :)


1st time saya dapat amek gambar ngan dia...before ni ada jugak tengok dia wat performance cuma dari jauh saje...tapi semalam saya telah menebalkan muka ke depan nak amek gambar ngan dia hehehe...nasib suami saya nak layan amekkan gambar huhuhu...thank you Yang :)

Dan yang menambahkan kehappyan, keexcitedan dan tak kerugian adalah sebabbbb....

Saya menang lucky draw...huhuhu...Tak pernah2 saya gi dinner nombor lucky draw naik hehehe...Hadiah adalah cermin mata bergaya tajaan Focus Point..dalam goodies pon ada kupon diskaun Focus Point...

Thank you Focus Point...Tag merah tu pon tak bukak lagi...agak gedik disitu...

Posing TAK BLEY BLAHHH PUNYERRRR...HAHAHAHA!


Saturday, November 14, 2009

Ibu dan Walid menunaikan haji

Alhamdulillah, tercapai juga impian Ibu dan Walid untuk menunaikan haji tahun ni...Khamis lepas, kami semua berkumpul di Tabung Haji dekat Kelana Jaya untuk menghantar Ibu dan Walid menunaikan haji...Masa untuk masuk pemeriksaan tu malam dalam 9.30 pm kot..tapi family kami dari petang dah ada kat situ...ramai jugak yang datang..sedara mara dari pahang pon ada yang datang...

Ok ni ada sket gambar yang sempat di ambil hari tu...tapi agak kecewa sket sebab semua gambar goyang..tapi tak pe, at least ada juga untuk kenang-kenangan :)

Kak Ngah, Tiqah, Ibu dan Kak Long Yanti

Antara kaum keluarga yang hadir hari tu

Saat ni lah paling syahdu je bila bersalaman dengan Ibu dan Walid sebelum masuk ke tempat pemeriksaan sebelum nak naik bas...boleh suami aku hilang lak time2 nih..dia kuar tengah cari barang..rasa sedih pulak bila Ibu dan Walid tanya2 mana anak dia lagi sorang ni..dah lah hp dia tak dapat dihubungi masa tu..hp aku pon dia bawak sama time tu...hmmm nasib baik sempat juga suami aku jumpa Ibu dan Walid yang dah start berbaris...

Selamat menunaikan ibadah haji buat Ibu dan Walid...Semoga Ibu dan Walid sentiasa sihat dan dilindungiNya sentiasa...aku percaya Ibu dan Walid akan mendoakan yang terbaik untuk anak-anaknya disini...amin...

Wednesday, November 11, 2009

Happy 1st Birthday to My Blog!

sumber : google

Happy 1st Birthday to My Blog!

Setahun dah berlalu...dan hari ini 11.11.2009 genaplah setahun usia blog aku...tak sangka blog yang ni bertahan juga sebab sebelum ni ada juga blog, tapi sampai tak ingat dah password nak buka sebab lama sangat tak update huhuhu

Okay...bagi yang tak tau, sajer aku nak citer hari ni panjang2 sebagai ganti aku tak update lama hehehe...blog ni aku buat pada mulanya sebab bebudak opis aku ni buat blog..masing-masing ada blog..so secara tak langsung, aku pon buka la blog ni kunun2 nanti nak komen senang...nak support member2 la..lagipon aku tak nak jadi macam blog lama aku tu...tapi blog tu pon citer sket2 jer...maklumlah baru belajar masa tu :P

Tapi...nampaknya blog ni masih ON hehehe...Kadang2 aku rasa macam life aku ni biasa2 je...tapi bila duduk baca2 balik blog aku...aku rasa suka dan happy sebab tengok gambar2 family dan kawan2 yang mewarnai hidup aku...tu sebab mostly kat blog ni citer aku happy2 jer...jarang nak citer yang sedih2 atau luahan masalah ke hehehe...Bak kata suami aku, cerita yang ikhlas nak dikongsi aje...mungkin sesetengah orang tak suka orang yang berbelog tanpa info ni...memang blog aku ni tak de info langsung...cara bercerita pon ikut suka suki aku jer...tapi inilah yang aku coretkan untuk kenangan aku sendiri...lain orang, lain caranyakan huhuhu

Tak kisahlah ada orang baca atau tinggal komen ke tak kat blog ni... yang nuffnang tu pon sebab semua kawan2 buat, aku ikut jugak..thanx to zeera yang buatkan...tak der orang klik pon tak per..aku bukan blogger tegar yang leh dapat ribu raban dengan iklan jer hehehe...thanx to followers yang sudi nak follow walaupon ada yang tak kenal before nih...masa mula2 buat blog ni, aku tak bagitau sorang pon...tapi lama2 orang tau juga sampai sekarang ayah mertua pon kekadang baca blog i okay huhuhu....termalu jap :P Macam mana orang leh tau??mula2 memang kawan2 opis je...pastu family tau sebab aku asyik amek gambarrr jeee...hahaha kelakar lak ingat masa awal2 nak berbelog...sikit2 amek gambar...sampai mak aku tegur asyik amek gambar apa2 jerr...hasilnya tak nampak pon hahaha...

So aku harap dengan blog ni, leh la simpan sket kenangan dalam hidup...walaupon aku jarang update...InsyaAllah aku tak biarkan sampai aku lupa password macam dulu...Thank you for reading my blog...
I love my blog :)

Thursday, November 5, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang...


Selamat ulang tahun sayang...eh bukan, ini bukan nak nyanyi lagu siapa tu? ntah lupa pulak aku nama penyanyi tu...suara dia mendayu-dayu betul bila nyanyi lagu nih hehehe


4 NOVEMBER - Tarikh aku dilahirkan...so semalam adalah birthday aku yang ke 27...Alhamdulillah 27 tahun sudah umurku...


5 NOVEMBER - Tarikh suamiku dilahirkan...yer hari ini birthday suami aku pulak...juga yang ke 27..


kebetulankan?? aku lahir awal sehari je dari dia, di tahun yang sama pada tahun 1982...Semoga segala impian kami tercapai...amin..


Terima kasih diucapkan pada semua yang wish kami tak kira la dekat FB, sms or call dll...hehehe

Thursday, October 22, 2009

Pergi Rumah Limas, Danga Bay JB

Salam readers...sebenarnya aku adalah agak malas nak update ini belog...tapi tu lah..bila kita dah suka berbelog ni...baca2 blog orang, blog sendiri tak ada citer...rasa tak best plak hehehe

Makanya....aku citer apa aku buat last weekend la yer...Last weekend adalah sangat penat okay...Aku rasa start dari 1st week raya tu...memang aku tak der dok rehat2 kat umah...rasanya korang pon macam tu kot...

So last week kira minggu last untuk kita berhari raya...So Sabtu lepas, aku ikut suami aku ke Johor Bharu...Bangun di subuh hari dan perjalanan seperti biasa konvoi beramai2 dengan geng2 kelab keter dia...memula gi umah kawan dia tunang, pas tu ikut plak rombongan ke belah pompuan...petang ada lah jalan2 sket...pastu tumpang umah kawan untuk bersiap2 ke aktiviti utama kelab iaitu open house raya...dengar macam biasa je...tapi sebab destinasi tu jauh2..so memang meletihkan walopun aku bukan driver hehehe....dah lah satu hari perjalanan plak tu...dengan cuaca hari tu sangat panas dan terik lagilah buat badan rasa letih...

Malam tu ahli2 kelab kereta savvy berkumpul kat Rumah Limas, Danga Bay kat JB...memang meriah sebab ahli2 kelab dapat berkumpul...member2 dari KL, Johor dan Singapura pon ada malam tu...

Antara hidangan malam tu ada nasi minyak, lemang, lontong, mee hoon sup, kuih2, buah dan air...Aku makan nasi sket je...sebab malam tu rasa dah letih...nak makan pon x der mood...rasa rugi sebab dah bayar mahal tapi tak leh nak makan ikut apa yang kita dah bayar hehehe

Ni the guys makan kat luar...konsep kat sini menarik jugak sebab ala2 umah kampung...ada yang makan kat dalam jugak...malam tu ada Salleh Yakob jugak tapi untuk function yang depan rumah kitorang la hehehe..kitorang tumpang tengok jer :)

Tengah amek makanan...

Dah makan2 dan borak...sebelum balik amek gambar ramai2...ini pon tak semua ada...cuba teka mana aku???Yang paling besar tu aku la...sila jangan buat2 tak nampak

Dah gaya ketua kampung pon ada hehehe....

Deretan kereta Savvy malam tu...ntah berapa puluh keter ntah...malas lak nak kira...

Lepas dah makan2..leh pulak budak2 ni ajak gi karaoke...So pergilah tengok dalam sejam je kami karaoke sebab time tu pon dah lewat...driver2 ni sempatlah nyanyi sket2...bagus jugak sebab semua dah agak ngantuk...Bertolak balik dah dekat kol 1am...sampai umah dekat2 5am..tu pon driver jalan2 pas tu stop then sambung jalan balik..yang bini2 dan anak2 dah tertido sumer....Nasib keter suami aku tu ada kawan ikut sekali...so leh drive gilir2..hari Ahad plak gi kenduri sepupu belah suami kawin...

Kesimpulannya seronok dan letih...aku memang jenis tak larat jalan jauh2 ni...ngalahkan driver penatnya...tapi sebagai isteri kenalah ikut juga suamikannn...lain kali jalan2 macam ni ajaklah tidur hotel ke kan tak lah letih sangat...hehehe..ngada2!