Wednesday, December 31, 2008

Last entry for 2008...Happy New Year!

So hari ni aku kerja setelah lama bercuti...sebab kan ada jamuan penghargaan NCC2008 tu....selain jamuan tu...sebab hari ni juga hari terakhir boss kami bertugas....kami akan dapat boss baru tahun depan...Prince T hehehe...

Wajah-wajah ceria...

Semoga dengan kehadiran tahun baru ni...membawa sinar baru dalam hidup aku...semoga apa yang diimpikan dapatlah tercapai...dimurahkan rezeki dan semoga tahun 2009 lebih ceria dan bahagia...dan aku harap dapat bekerja dengan lebih elok..memandangkan boss pon dah baru hehehe....kami satu opis sangat gumbira....So this is the last entry for year 2008...kita tutup buku untuk tahun ini...Happy New Year....Goodbye 2008!

Part 5 - Last day di Singapura....

Selasa 30/12/08...pagi2 Mak, Mummy , Chik Nong and N gi Geylang...ni mak aku kata tempat orang melayu...nak cari makan pon senang...Mummy nampak hepi sbb dia kata ada jumpa kawan2 dia...ye lah tanah air dia...lainlah aku..memang x rasa apa2 sangat...Aku jaga umah sebab Mummy x bawak adik aku ngan Shakir..diaorang belikan lunch nnti...Lepas Zohor...baru kami gi melawat ayah semula sebelum pulang ke Malaysia....

Mummy & N...kat umah Mak...


Lepas melawat Ayah...dalam kol 4 petang...kami pon bertolak balik ke Malaysia...nasib baik aku memang cuti hari tu..suami aku terpaksalah EL...kena balik dah sebab esok dah kerja...Chik Nong ngan Kak Ila je balik hujung minggu nih...sempat singgah JB jap kat Holiday Plaza sbb husband aku nak beli VCD...sampai umah dekat2 kol 11mlm jugak...Alhamdulillah selamat sampai ke umah...Aku harap Ayah cepat sembuh dan terima kasih pada family di Singapura sebab dalam keadaan Ayah yang macam tu diaorang semangat lagi nak melayan kitaorang sumer....entah bila lagi kalo nak pi sana....semoga jumpa lagi....

Part 4 - Jalan-jalan di waktu malam....

Aku ingat malam tu nak rest je kat umah Mak...agak letih la jugak...tapi Kak Ana kata nak jalan2 dia boleh bawak...kata muda lagi...lagipon nak tengok Ayah lepas kol 12tghari esok baru boleh...suami aku pon terajin nak drive..pikir2 ntah bila lagipon nak datang sini...so kitaorang round2 la Singapore malam tu...kan kata short tour...lalu jap2 jer...Aku, Omar, N, Kak Ana ngan Kak Ila jer gi...Mak aku ngan Chik Nong dah letih...lagipon diaorang nak burak2 ngan Mak je malam tu...




View kat Orchard Road...lawalah kat sini sbb christmas punyer decoration sumer ada lagi...tapi aku x amik lah sbb gambar goyang la...sepanjang jalan Kak Ana citer2 la nama tempat tu...

Pastu dia ajak gi Clarke Quay....


View di Clarke Quay...cantik...


Bila dah jalan2 baru tau tempat ni ala2 tempat lepak orang yang suka enjoy...selain tempat makan, sepanjang2 tu pub rupanyer...banyaklah mat saleh minum air kencing setan tu..yang bukan mat saleh pon sama je...Kak Ana ajak sebab dia kata just tengok night life kat sini...and nak tengok bungy game tu...



Nampak tak tiang 4 yang berlampu tu...itulah tempat yang kitaorang nak gi...

The Ultimate Bungy game...dulu kat Malaysia pon ada kejap...aku ingat lagi Khairil era kena naik...takut sehh...

Start x bagi signal ke apa...terus naik macm tu jer...macam lambung bola....

Boleh gugur jantung nih....tinggi giler dia naik...tejerit2 orang yg naik tu...siap ada tv tunjuk kat bawah sbb ada camera letak kat bungy tu...so mmg tak leh kontrol la muka takut orang yg naik bungy tu...saper yang cun pon muka x cun dah hehehe

Bila dah turun...bepeluh2 orang tu weh...aku yang nengok pon da gerun..saper berani leh la try ok...aku x ler...

Kak Ana, Me, Omar and Kak Ila...Lepas ke Clarke Quay...Kak Ana ajak balik sbb ada nak gi satu tempat lagi...aku ingat kedai da tutup tapi dia kata ada shopping centre 24 hours...

Otw nak balik...lalu balik lah kat tempat yang banyak pub tu...and ada satu pub ni nama dia Clinic..aku tak tau la kot ada kat Malaysia kan...tapi konsep dia mmg lain...

Tempat lepak dia mmg ikut nama kedainyer...clinic..kalo tengok betul2...lampu dia lampu kat bilik operation tu....tempat duduk...macam kat katil hospital...

dan part yang buat aku nak amik gambar pub ni...sebab customer ala2 patient kat hospital...cuba tengok betul2...diaorang minum air tu macam tempat drip darah tu...apa ntah nama tiang tu...yang sambung ngan beg tegantung slalunya darah or air ...merah tu bukan darah...tapi air minum...sangat kreatif la...x tau la air arak ke apa kan...

So lepastu Kak Ana ajak gi Mustafa Centre..ala2 never sleeping area lah sebab shopping complex tu 24 hours...and hasil pemerhatian aku ala2 kat Mydeen la sbb mamaks semuanya...ramai plak tu orang...pagi2 buta pon nak shopping lagi...Aku carilah barang untuk adik aku Diana as souvenir sket la...si N beli gak cermin mata...memang tak beli barang sangat...sbb rasa macam membazir jer...barang sama je...bukan Malaysia x ada...pas abis beli barang terus balik ke umah Mak...memang terus tido sbb dah letih giler...Kak Ana balik umah dia, Kak Ila ikut jgk sbb esok Kak Ana nak bawak dia gi imigresen nak setel passport Kak Ila...Aku memang x sangka akan jalan2 macam ni huhuhu...

Singapura Part 3 - Pegi makan kat East Coast Park Beach

So dari hospital, Kak Zee and Kak Ana bawak kitaorang gi makan kat tepi laut..Diaorang ni sangat exited sbb kitaorang sumer dapat datang melawat Ayah..pastu kalo boleh nak ajak jalan2 kat Singapore...ye lah dah lama betul kitaorang x balik...husband aku lak pernah gi sekali je masa kecik2 dulu...tapi tujuan asalkan nak melawat Ayah...so terhad sket lah..terhad2 pon...sempatlah jalan sana sini jap...ala2 short tour la....aku rasa diaorang hepi sbb kitaorang datang and Ayah hari tukan da stabil sket...kalo x...aku rasa mesti duduk kat hospital je...






View on the way ke East Coast Park Beach...



Kat sinilah kitaorang makan...ala2 kedai mamak la...Aku ni kan mcm x baik jer...aku takut tul kot tersalah makan...kat sini bynk non halal food...yelah bukan tempat orang kitakan...



Aku x reti nak order apa...so Kak Ana and Kak Zee tolong order...

Apa ntah nama kuih ni...macam manisan...aku x makan...macam pelik jer...huhuhu

Last2 makan tosai jer...kuih tu pon aku x makan..asal kenyang sudah...


ni hubbynyer menu...memang aku suruh order ada nasi...nanti lapar mintak aku nasi..susah la mana nak cari lagi...

Sempat bergambar lepas abis makan...suami aku tayang perutnya...seksi la tu kunun :P






Lepas makan sempatlah kami jalan2 tengok area tu dan lepak2 kat tepi laut tu amik gambar sket2...kat sini memang ada kawasan khas untuk cycling and skating...ramai lah yang main...ada yang camping and mandi laut..Adik aku pelik diaorang ni laut mcm ni pon nak mandi...sbb laut tu banyak kapal...aku kata lah...ni bukan macam Malaysia...banyak laut cantik2.... :)

Si N sibuk cari cermin mata..nak beli barang pon pikir 2 3 kali...sbb bila convert da double duit kita...last2 x beli....

Amik gambor aje lah...My sis very cun kan??

Suria perkasa itam...hehehe...ni kalo husband aku tau aku letak pic ni...dia mara ke x ek??? dah lah aku paksa dia pakai spek tu sbb nak amik gambar...hehehe

Then lepas dah setel makan...jalan2 and lepak2 sket....terus balik ke Hougang umah Kak Ana...malam tu kami nak ke rumah Mak pulak tido kat sana...Umah Mak kat Circuit Road...So esok dari umah Mak terus ke hospital melawat Ayah lagi before balik Malaysia...

Singapura Part 2 - Melawat Pakcik (Ayah)

Pagi lepas breakfast..kami tunggu Kak Ana , sepupu aku yang tuan punyer umah ni nak gi hospital...dia kuar jap pagi tu...dia bgtau pakcik aku dah sedar...aku panggil Pakcik aku ni Ayah...sbb masa kecik dengan diaorang semua nilah tempat aku menumpang kasih...

Pemandangan dari tingkap umah Kak Ana...nampak macam flat biasa...tapi dalam umah luas...2 tingkat...

Tengah tunggu...dah agak busan masa ni...

Adik aku N sempat main piano...

Lepas Kak Ana sampai, terus gerak ke hospital...Ayah masuk National University Hospital...ala2 HUKM la kalo kat sini

Sampai terus jumpa Ayahh...Pelawat boleh masuk 2 orang ajer...jumpa pon kejap2 jer...Alhamdulillah pakcik aku dah sedar masa aku datang tapi still lemah lagi...penuh wire2 kat badan dia...kesian ayah...tapi hari tu diaorang sumer quite happy sket sebab ayah dah ok sket.. masa awal2...dia x sedarkan diri pastu x leh gerak..masa baru2 sedar...dia x leh cakap....cuma time yg kitaorang sampai tulah dia baru dapat cakap....tu pon lemah...Oleh sbb lama kat situ, kitaorang sumer duduk lah kat visitors lounge yang disediakan...

Makcik aku (Mak) wife pakcik yang sakit tu, mak aku ngan Chik Nong...Mak tengah citer apa jadi kat Ayah...


kusyuk dengar Mak explain...

Mak and Syaza...

Mummy ngan Kak Zee...Kak Zee ni adik Kak Ana...baru jugak balik dari Australia sbb Ayah sakit2..malam tu dia balik Australia balik...since Ayah pon da stabil sket...masa Ayah pengsan, nasib Kak Zee sempat buat CPR dan terus hantar ke hospital..dia ni nurse...memang ada hikmah lah dia balik awal jumpa Ayah...dan ayah masuk hospital dia x balik Australia lagi...patutnya dia dah balik semula

Tengoklah budak ni nak makan pon nak orang alaskan...Mak yang begitu concern pasal makan2 kitaorang ni kat sana...

Adik aku Danial dengan anak2 Kak Ana..Syakir, Syameer & Syazwan...cakap english behabuks...kesian adik aku...macam itik ngan ayam becakap...tapi leh la ngam...aku pon naik segan nak becakap ngan budak2 nih...masing2 ada rupa nak jadi hero hindustan nnti...

So lepas semua dah jumpa Ayah...Mak suruh Kak Ana bawak kitaorang gi makan...Mak jaga Ayah tinggal kat hospital...dia x nak kitaorang riso2...sbb ayah pon dah sedar...so dia kata...kalo nak bejalan ke pegilah...nanti esok kita datang tengok Ayah lagi...Dah kata datang emergency melawat orang sakit...so x terlintas lah nak jalan2 nih...duit pon bawak sket jerk....So Kak Ana and Kak Zee beriya2 ajak gi makan....lagipon Kak Zee nak balik Australia malam tu jugak...so kitaorang pon ikut ajer lah...

Singapura Part 1- balik emergency Pakcik sakit

Hari Ahad 28/12/08...tengahari aku dan hubby ke Kuantan...kawan sekolah dia kawin...last week pon gi kawan dia kawin..cuti sekolah biasalah musim wat kenduri...Hari Ahad tu aku terkejut bila Mak aku call bgtau Pakcik aku sakit tenat kat Singapore masuk ICU...so lepas balik dari Kuantan, kitaorang pon terus balik ke Kajang sbb malam tu kena balik Singapore jugak...bertolak dari Pahang dalam kol 3 ptg...sampai dalam 5 ptg lebih laa...sampai umah rehat...sempat la tido jap...then lepas maghrib dalam kol 8 mlm gi Tesco Kajang dulu amik gambar passport ngan dinner...pastu terus gerak ke Singapura...Adik aku Diana x dapat ikut sbb kes warganegara dia x setel lagi...so kena tumpang kat umah sepupu...

Pukul 2.15pagi baru kitaorang sampai kat Imigresen...Yang x bestnye adik aku Nadiah je ada passport...kitaorang sumer x ada...so kenalah buat passport emergency...sampai kat luar ni sunyi ajer....



Dah kata emergency...pagi2 buta baru nak buat passport...orang pon x der....ngantuknya masa ni...sbb neman suamiku drive...tapi tertido jugak kejap...

Tak sampai sejam da setel...kitaorang buat passport kecemasan...nasib x banyak songeh Imigresen ni...lagipon senang sbb kitaorang jer yang dilayan masa tu...Lepas setel Imigresen kat Malaysia...masuk plak Imigresen Singapore...ingat nak amik gambo...tapi ada warning lah x leh amik gambar...banyak lak tu dia tampal...

Alhamdulillah lepas cek passport and barang2 sumer...sampailah kami ke Singapura...tempat aku dilahirkan...but I'm Malaysian ok...dah 8 tahun aku x balik sini...selalunya sedara aku dari sini je datang Malaysia kalo nak jumpa...diaorang sll jugak kata buatlah passport...senang nak jumpa...tapi x terbuat2 jugak....dah emergency macam ni kan susah...Dah sampai selamat satu hal...driver plak tak tau jalan...pusing2 cari la jalan....then berenti kat petrol station...ada seorang pakcik yang baik hati tunjuk jalan untuk kami ke rumah sepupu aku yang terletak di Hougang Avenue 2...Alhamdulillah dekat2 kol 5 jumpa jugak umah dia...then terus tido sbb letih sangat...kesian suami aku drive jauh...Makcik aku Chik Nong ngan Kak Ila dari Malaysia dah sampai awal pagi Ahad tu... sbb diaorang naik flight...aku naik flight Myvi...lambat sket la :P