Friday, December 31, 2010

Bye bye 2010...Hye Hye 2011 :)

Sementara menunggu (tak la tunggu sangat pon hehee) tahun 2010 melabuhkan tirainya, dan 2011 akan menjelma...saje buat sikit coretan di belog ni dikala kebusanan...

Kurang sihat lak di hujung tahun ni...dah 2 hari mc dan kebetulan hari ni cuti sempena kejayaan Malaysia yang muncul juara di Piala Suzuki AFF 2010 malam kelmarin...sayang tak dapat tengok tv sebab ada dinner bersama boss besar malam tu sempena tamat perkhidmatannya di opis kami...tahun depan dapat boss besar baru lagi...ntah apalah gayanye plak...harap2 ok la...riso jugak ni huhuhu :P



Para2 suami je gigih pergi tengok di skrin yang disediakan...hotel pon da ala2 kedai mamak dengan sorakan...hehehe...rasanya mana2pon meriah kot tengok bola malam tu...anyway Tahniah pada pasukan Malaysia..semoga terus sukses dan disanjung dan jangan nanti bila dah kalah bebila next time bukan main plak orang keji...biasala tu kan...huh...

Berbalik kepada tahun 2010...macam biasalah, ada yang best dan ada yang tak best...ada yang dijangka, ada yang tak dijangka langsung...kita merancang Dia juga yang menentukan kan?

So harap2 tahun 2011 ni lebih membawa kebahagiaan dan keberkatan...dan insyaAllah bulan Mei tahun depan juga saya bakal melahirkan anak sulong saya (cecece dan dan anak sulong hehehe) Semoga selamat semuanya..doa2kan saya ye...inilah perkara yang saya tak kan lupakan untuk tahun 2010..rezeki yang ditunggu 4 tahun lebih..alhamdulillah terima kasih Ya Allah...(nanti saya wat entry khas untuk ni hehehe)

Ok tu je... Welcome 2011 :)


Tuesday, December 28, 2010

Selamat sudah kendurinye...

25 Disember 2010, hari Sabtu lepas alhamdulillah selamat sudah kenduri kahwin adik saya...nak menunggu cameraman bagi gambar ntah bila dapatnya...so saya amek je la gambar2 dari FB sedara saya...gambar bnyk x clear tapi kira ok la utk update blog buat ingatan :)

Inilah pengantinnya...gambar x clear kan huhuhu...saya rasa kelakar tul la ngan pengapit @ flower girl masa hari tu...gigih tul 2 budak ni dok mengipas pengantin...sampai kena suruh stop sbb kipas x berenti2 hahaha...Dulu2 masa emak mereka kahwin iaitu sepupu saya, adik saya si Pochue ni lah jadi flower girl masa tu...sekarang anak2 dia plak yang jadi flower girl untuk adik saya...cepatnyer masa berlalu gitu...


Haa ni clear sket...pengantin tengah potong kek...

Pengantin dekat meja santapan...2 budak tu masih ikut mengipas hehehe...layan jeee...

family in law saya yang datang dari Pahang...malam tu semua tido kat umah saya ada buat tahlil dan doa selamat jugak...

Antara pakcik makcik dari belah arwah Abah saya...saudara mara dari Johor pon ada datang...lama betul tak jumpa...

Ini pulak sesi karaoke pada hari tu...memula x plan pon ada karaoke ni..tapi oleh kerana kami tak dapat pon cari orang main kompang...last2 suami saya kata ada kawan dia wat PA System, so guna kompang muzik je la hehehe...Tapi kira ok la...sedara mara yang dari Singapura enjoy betul menyanyi hari tu...sampai hujan lebat pada petangnye masih tetap menyanyi hahaha...memang seronok lah pada kami yang kaum keluarga ni...tapi tetamu yang hadir tak tau la kot bingit telinga maklumlah suara memasing kalahkan artis hihihi :P

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...walaupun maybe adalah tak ikut sangat apa yang dirancang tapi biasalahkan...hehehe...oleh kerana rumah saya sangat comel, jiran sebelah rumah bermurah hati bagi guna ruang rumahnye untuk tempatkan katering dan PA system plak kat rumah sepupu saya yang sebelah umah saya jugak huhuhu...

Jutaan terima kasih diucapkan terutamanya kepada semua kaum keluarga dan semua pihak yang menjayakan dan memeriahkan majlis ni...terima kasih juga buat semua tetamu yang sudi hadir pada hari tersebut...semoga adik saya si Pochue dan pasangannya Ijat bahagia selama2nya..Aminnn

Saya akhiri entry dengan gambar saya dan suami tercinta...terima kasih juga buat suami saya yang banyak membantu untuk menjayakan kenduri adik saya ni...i love you yang..hik hik sila jgn muntah :P

Friday, December 3, 2010

Quick Update

Salammm...lamanyaaa saya x bebelog kan...ish..ish...

Oleh sebab blog saya register ngan nufnang...saya dah kena warning la sebab tak update hehehe...sayang pulak kalo dibiarkan blog ni terbiar begitu aje kannn...kang tetiba nufnang dah delete saya camana...walopun kutipan yg saya dapat tak lah ratus-ratusan atau ribuan macam korang...tapi ada lah jugak dik oiiii...dah dekat 2 tahun lebih bebelog tapi pe yg ada macam duit tabung budak sekolah je hahahaha :p

Nanti la pas ni saya cuba update balik...saya memang nak update blog saya ni...tapi ntah la atas sebab2 tertentu macam tak terajin lak huhuhu...bukan la sebab si nufnang...tapi memang sayang lak kalo dibiarkan je belog ni...

Ok nanti saya update hokayyy!!! percaya tak?? hihihihi :p

Monday, October 4, 2010

Majlis Nikah

Alhamdulillah pada 18 September 2010 adik saya si Pochue tu da selamat menjadi isteri orang...ish ish...da kahwin dah adik saya..adik yang selalu saya buli2 dulu huhuhu....ok so ni ada sket gambar2 masa majlis tersebut...buat majlis kecik2 je..hanya dihadiri ahli keluarga dan kawan rapat adik saya...majlis kecik pon hampir 80 orang yang hadir :)

Barang hantaran yang tetiber banyak...mula2 plan tak payah sebab nak nikah je...pas tu plan dalam 3 hantaran...sudahnya 5 dibalas 7 kalo x silap saya la...nanti kenduri bulan 12 ada lagi hantaran kot...huhuhu...tahniah kepada Along saya yang begitu gigh membantu untuk urusan hantaran hehehe

Adik saya yang control senyum...diapit oleh 2 kakaknye...saya rasa macam terharu je masa ni..rasa saya lak yang nak nagis...kalo ada sorang yang start nangis..confirm saya da meleleh air mata jugak huhuhu..poyo ngalahkan pengantin :P

Suasa semasa nak akad nikah...penuh rumah kami yang comel tu ;)

Semasa akad nikah...lafaz 2 kali baru sah..alhamdulillah

Last sekali...gambar pengantin dengan Mummy saya...Lega hati kami da selamat semuanya...now tengah sibuk plan untuk kenduri bulan 12 pulak...Seminggu lepas nikah tu, adik saya dah balik semula ke UK untuk teruskan pengajiannya...kesiannn huhuhu...papepon tahniah saya ucapkan dan semoga mereka bahagia selamanya...

Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang hadir terutamanya keluarga mertua saya yang datang dari Pahang...terima kasih kepada semua yang terlibat untuk menjayakan majlis ini...semua yang terlibat pon ahli keluarga sendiri jugak hehehe...mudah2 kenduri bulan 12 nanti berjalan dengan lancar..insyaAllah :)

p/s: Nampaknye bukan sahaja Mummy saya gembira dapat menantu baru...tapi...ada lagi satu berita hehehe ;)

Thursday, September 23, 2010

Meriahnye rayer...

Tahun ni raya pertama saya beraya di rumah mertua kat Pahang. Kalau beraya kat Pahang memang sangat terasa kemeriahannya. Ikutkan banyak jugak gambar raya tahun ni sebab family kami dah ada jurugambar tetap iaitu abang ipar saya hehehe....sekarangkan trend camera canggih2 tu...ish kalo la saya ada sebijik kan best huhuhu...

Ok bebalik pada citer raya saya...Pagi raya masa sesi bermaafan tu rasa sayu pulak bila ayah dan ibu mertua saya mulakan dengan ucapan dan nasihat pada kami semua...saya kalo time2 gini..leh control lagi air mata ni...tapi kalo da ada yang mula mengalir air mata...mulalah tak leh tahan dah huhuhu...kemudian bermulalah sesi bermaafan antara kami dan sesi beri duit raya..

Kali ni saya tak bercerita details tentang raya saya...sebab sepanjang beraya di kampung memang banyak sungguh aktiviti beraya kami...dan of course aktiviti acara makan pon mcm marathon hehehe...walaupun letih tapi seronok sangat...

Cuma raya tahun ni saya rasa lebih bersyukur...bukan lah tahun2 sebelum ni tak bersyukur huhuhu...sebabnye masa di bulan Ramadhan, macam banyak juga berita kehilangan orang2 yang saya kenal atau pon kenalan pada kawan2 saya...bila baca di wall FB tu..sayu sungguh hati saya...dah lah time puasa nak raya kan...Alhamdulillah kami masih dapat meraikan bersama :)

Kami sekeluarga di pagi hari raya pertama :)

Gambar reramai dengan family belah Walid saya...ini pon tak semua ada...kalau belah Ibu saya lagi ramaiii...hehehe

Dan di akhiri dengan gambar kami berdua bersama anak buah kesayangan Darwisy

Monday, September 6, 2010

Salam Aidilfitri



Salam buat semua....amacam persiapan raya? Baju, kasut, kuih, langsir, karpet dan tudung raya dah beli? duit raya dah tukar? hehehe...Alhamdulillah tahun ni ada rezeki sikit untuk berbelanja beli persiapan untuk raya...semuanya sederhana je...dan tak semualah serba baru...yang penting berbelanja ikut kemampuan kita kan hehehe...

InsyaAllah raya tahun ni saya akan beraya di rumah mertua di Temerloh, Pahang dan kembali bertugas pada raya ke empat...gigihkan??? hehehe..sebab cuti saya tak banyak tinggal dan kena reserve cuti untuk hujung tahun ni...

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri...Maaf zahir dan batin...Semoga kedatangan Syawal ini memberi seribu kerberkatan dan kebahagian kepada kita semua. Semoga kita dapat meraikan hari lebaran yang bakal tiba ini dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan bersama2 ahli keluarga tersayang, saudara mara, rakan2 dan semua kenalan. Dan Al-fatihah juga buat insan2 tersayang yang telah mendahului kita.

SELAMAT HARI RAYA !

Thursday, September 2, 2010

Welcome Back Pochue

17 Ogos ari tu adik saya yang study kat UK balik ke Malaysia...nak sangat balik sebab nak beraya sama katanya (rupanya bukan sebab nak raya je hihihi)...last year dia da raya sorang2 kat sana..kesian...huhuhu...bila ber msg2 dekat FB...dia kata bentang karpet merah dan bawaklah sepanduk masa dia balik nanti...

Saya pon poyo2 la suruh adik2 saya ni buat sepanduk...bila dah siap, mak saya ingat saya nak gantung kat grill pintu umah je..rupanya saya suruh bawak kat KLIA tu...mak ngan suami saya tak setuju sebab macam mana ada orang buat...Tak pe..nasib adik2 saya nak layan saya...or maybe terpaksa kot hahaha...sebab kalo saya pegang pon saya segan jugak huhuhu...x baik kan :P.

Sampai je kat KLIA tu...adik saya terus bukak kad manila tu dan bangganye pegang hahaha...orang lain sepanduk sumer kecik2 tulis nama...macam beriya jee kan...hehehe tak pe la layan kan je si Pochue sekali sekala...orang2 kat situ pon macam tertengok2 la sepanduk kami yang konon cantik tu...so bila Pochue muncul..dari jauh da nampak kad pink yg besar tu...


Hah...cantik tak??? kad ni simpan balik kang hujung tahun dia balik saya suruh adik2 saya pegang lagi hehehe :P

Memandangkan Pochue balik awal Ramadhan dan saya update dah nak hujung Ramadhan so banyak la citer sebenarnye...rupanya adik saya ni nak kahwin...tak percaya???ishhh saya lagi tak percaya huhuhu...

Memang masa kat UK tu dia ada cakap bila balik Malaysia dia nak kahwin...tapi kami semua lagi prefer dia balik sini dulu dan bincang ngan kami sekeluarga...sebab pakwe dia pon kat Malaysia je...kalo sama2 kat UK tu kami paham lah kan hehehe...

So cut short citer...bila da balik sini...dia uruskan lah gi kursus kahwin sumer...pastu macam sempat plak nak nikah dulu sebelum dia balik ke UK semula...so nampaknya sambutan berganda la...bukan saje nak raya...tapi adik saya nak kahwin dah..ish..ishh..nak kawin da adik saya huhuhu...

InsyaAllah mereka nikah je dulu seminggu lepas raya..kendurinya buat masa dia dah balik sini hujung tahun nanti...dah sampai jodoh kot kan...papepon saya doakan yang terbaik untuk adik saya...dia bahagia, saya tumpang bahagia...so harap2 semuanya berjalan lancar...nanti bila da selamat nikah insyaAllah saya update ok :)

Friday, August 13, 2010

Hari Pertama puasa

Sedikit cerita tentang adik saya si Diana dan Danial semasa hari pertama berpuasa...entry khas untuk Pochue dia hehehe

Balik dari sekolah masa hari pertama puasa kelmarin, lepas mandi adik saya dah terbaring..atas lantai lak tu...diam2 saya amek gambar dia...dah gaya spiderman pon ada dik huhuhu...

Kesiannn...letih lah tu...biasalah 1st day kan...saya yang dah berumur ni pon 1st day pening2 jugak hehehe...haa jangan pikir lain lak :P

Selalunye saya tegur kalo baring atas lantai...tapi hari tu saya biar je..dia pon muka masam je...Tahun lepas rugi sehari sebab dia demam...so tahun ni dia nak puasa penuh...Bagus adik :)

Tapi dah masuk hari ke 2 semalam...balik sekolah dia ok je...dah tak lembik macam kelmarin...siap cakap "adik tak penat pon"...harap2 pas ni dia ok je untuk puasa



Akak dia relek je...walaupon letih2...tapi rajin jugak tolong siram pokok...Akak tak de masalah kot siap ikut gi tarawikh lagi...tapi perangai "blur2" dia still menguji kesabaran jugak la hahaha

Minggu depan 17 hb InsyaAllah adik saya yang berada di UK akan balik ke Malaysia untuk berpuasa dan beraya di sini...Tahun lepas dia tak balik...tapi tak pe la pengalaman kan...memanglah ikutkan hujung tahun ni dia dah habis belajar kat sana dan balik Malaysia..boleh je terus balik hujung tahun ni kalo dia nak jimat...Tapi kesian pulak bila dia berpuasa dan beraya sorang2 sebab ramai kawan2 dia balik ke Malaysia...tu sebab dia nak balik juga time puasa ni...mesti tak sama bila kita berpuasa dan beraya di negara orang kalo dibandingkan di tempat sendiri dan dekat dengan keluarga..

Malam ni saya nak balik ke umah mertua di Pahang...rasanya semua adik beradik balik kot minggu ni...mesti seronok berbuka puasa beramai2 dengan ahli keluarga kita kan...

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua yang membaca atau lebih tepat terbaca belog ini...

Selamat menunaikan ibadah puasa dan mudah-mudahan Ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih baik dari sebelumnya...andai kata selama ini ada tutur kata dan kelakuan yang mengguris hati, saya mohon ampun dan maaf...

Semoga kita semua mendapat lebih keberkatan dan rahmat di bulan yang mulia ini :)

Friday, July 30, 2010

Kadang-kadang...

Bukan kadang-kadang yang citer P ramlee tu :P

kadang-kadang bila kita dah cuba usaha utk sesuatu tu...
tapi kita tak dapat2 pon apa yang kita impikan...

kadang-kadang kita rasa apa yang kita nak sangat...
itulah yang susah kita nak dapat...

kadang-kadang kita rasa kita dah buat dan beri yang terbaik...
tapi sebenarnya tak...masih banyak kekurangannye...

kadang-kadang kita yakin sesuatu tu milik kita sampai bila-bila...
tapi sesuatu tu tak sampai bila2 milik kita seperti yg kita harapkan..

kadang-kadang kita rasa sedih...sedih sangat...ada rasa tak suka...
kenapalah jadi macam ni...kenapalah aku macam ni...kenapalah tu....kenapalah ni...why...why...why...
tapi, kita tak sedar...sesuatu yang terjadi tu ada hikmahnya

kadang-kadang bila rasa down...mungkin kita terlalu melihat orang yang lebih atas...
kadang-kadang kita kena tengok jugak orang yang di bawah kita...
masa tu kita lebih rasa bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang...


dan...


kadang-kadang kita tak sedar...
sebenarnya apa yang terjadi tu adalah satu dugaan yang kita sendiri tak sedar sedang laluinya...
kita sedang diuji olehNya...

Hmmmm....

Kadang-kadang teringin nak menulis luahan isi hati dengan bahasa yang lebih cun
tapi...kalau tak reti tu...jadilah entry macam ni...hehehe

kadang-kadang kalau rasa dah control makan
tapi berat tak turun2 juga...(control yg x control..camana tu?huhuhu)
makan je la burger GCB McD masa lunch tadi..
hahahaha...puas hati dan perut saya!!!!
(ok ini dah melalut sangat)


Akhir kata, saya tinggalkan video di bawah ini untuk renungan bersama...semoga kita semua terus berusaha....tabah dan cekal hadapi sebarang dugaan kerana kadang-kadang kita lupa...Dia dah mengatur dan mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya :)



Wednesday, July 7, 2010

Birthday Harris

Hari Ahad lepas, saya sefamily ke Taman layang-layang kat Kepong untuk meraikan hari jadi anak buah saya Harris Naufal yang ke 2 tahun. Sampai pon da lewat sebab saya dan suami dari kenduri kahwin kawan di Putrajaya. Lepas habis kenduri, terus balik rumah dan siap2 amek mak dan adik2 saya. Birthday Harris 4 julai...birthday adik saya si Nadiah 5 julai...Danial 12 Julai..dan kalau Arwah Abah masih ada 31 julai...Memang bulan Julai dan Ogos banyak betul besday ahli family saya hehehe....

Inilah besday boynye...Happy Birthday Harris...dah besar mesti encem ni..

Besday boy with Mummy n Daddy...oh yer Happy Anniversary to akak dan abang ipar saya juga...

Birthday party ni among family members je..cuaca pon redup je hari tu sebab siang tu dah hujan kot...ini 1st time saya ke sini...tempat ni kira tempat beriadah la..ramai orang jogging, picnic dan main layang2

Ini masa sesi nyanyi lagu besday dan acara potong kek...Harris sangat suka nyanyi lagu bedetoyu sambil tepuk2 tangan hehehe...Yang belah kiri sekali tu perasan comel ke haper? hahaha

Amek gambar dengan besday boy...sila abaikan Mummy Ngah dia yang agak over...konon nak buat peace ala2 Harris nyer peace :P

Pasangan "comel" selamanya...cuba tengok betul2...walopun dalam gambar hanya kami berdua, tapi dagu ada empat disitu...huhuhu...

Anyway thank you to Mummy and Daddy Harris yang jemput kami...thanx for the cake n food yang sedap...nanti kita jumpa lagi kay!



p/s: gambar sumer amek dr FB daddy n mummy Harris. TQ



Monday, July 5, 2010

Update sket...

Salam sumer...

Lamanye saya tak update blog ni...Semalam suami saya bagitau, masa ayah mertua saya di kampung call...ada tanya kenapa saya tak update blog? huhuhu...sebab dalam family kami yang aktif berbelog ialah Kak Ngah dan saya...at least dari citer2 di blog ni terubatlah rindu walid dan ibu saya di kampung dekat cucu mereka bila baca blog kak ngah dan tahulah juga sedikit perkembangan anak dan menantu mereka disini...

So hari ni pepagi saya jenguk jap blog saya ni...a'ah la kan...sejak 2-3 menjak ni memang saya dah jarang sangat update...kenapa yeee...Maybe ni antara sebab2nye :

1. henpon saya tidak memberi kerjasama yg baik bila ambil gambar lately ni...kalo citer kat blog, saya prefer letak gambar..sebab saya tak pandai bercerita sangat hihihi ;)

2. pinjam henpon suami amek gambar...tapi dia plak tak ada wire transfer dr henpon ke pc...so tak tercerita la gambar2 yg kat henpon dia tu...

3. saya rasa life saya biasa2 je lately ni...tak de menda yg best sngt...hehehe macam lah before ni best sangat sampai citer kat blog kan :P

4. saya tak ada idea la nak citer per...now lagi suka baca blog2 orang je

5. saya malas..ini sebab utama hehehe...jujur tak saya? :P

Ada pepatah berbunyi...eh pepatah ke??apa2 je la..."Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih" ....tapi saya bagi 5 je la bukan seribu alasan hehehe

Kekadang saya rasa, saya ni tak sesuai jadi blogger sebab saya agak "secretive" orangnye...agak susah nak huraikan apa yang saya cuba nak sampaikan ni...sila abaikan hehehe

Blogger kenalah sudi kongsi apa yang nak diceritakan...tu sebab blog yang best pada saya adalah blog orang yang citer pasal day life dengan family, kawan2, dan persekitarannya..so hari2 ada update dan bila kita baca selalu blog tu...rasa macam kita kenal orang tu padahal kita tak pernah jumpa pon...walaupon setakat baca dan tak tinggal komen pon..

Haa ni lagi satu...bila dah tak ada idea...nak buat penutup entry pon tak tau nak tulis apa...tu je la kot...hehehe...ok nanti2 saya update blog lagi...nanti yg ntah bila hihihi :P

Monday, June 7, 2010

Saya dan Kucing

* entry citer lama yg baru nak update..biasalakann huhuhu

Ingat lagi awal2 tahun 2010..1st entry saya adalah pasal kucing saya si Miki yang hilang. Memang tertunggu2 si Miki ni balik...tapi dekat 4 bulan lebih dia tak balik2 jugak..so saya doa kalau dia hidup lagi moga dapat tuan baru yang dapat jaga dia dengan lebih baik dan janganlah hidup dia terbiar dan mati kelaparan atau dimakan anjing

Tak sangka awal bulan Mei lepas, masa di opis mak saya call kata dah jumpa Miki. Rupanya dia sesat tak jauh pon...dekat2 kawasana kejiranan rumah saya jugak...cuma mungkin dia ni tak pernah jalan jauh2..sekali dapat keluar tak reti nak balik..nyanyuk kot sebab dia pon dah tua...dah lebih 13 tahun rasanya la umur dia..

Masa tau Mummy saya dapat jumpa dia balik...terkejut dan gembira sangat...balik rumah, terus saya mandikan dia...kesian kurus kering dah badan dia..time saya mandikan pon dia tak banyak bunyi...selalunya dia ngeow..ngeow...mungkin keletihan sangat...

Lepas mandi, terus bagi makan...barang2 dia semua saya tak buang lagi sebab masih tunggu kot2 kalau jumpa dia balik kan...Gembira tul bila dapat jumpa dia balik...memang tak sangka sangat la..dan sejak dia balik, dia jadi lebih manja dan tak garang macam dulu...dia banyak diam dan duduk baring je..kalau usap2 pon ngeow2 sikit je..pada saya mungkin dia penat sangat...

2 minggu lepas tu, saya tengok Miki macam tak sihat...makanan dia pon macam tak terusik..bila saya lepaskan di rumah, dia jalan mcm tak seimbang...pastu duduk dan baring jer...so malam tu saya cakap ngan suami saya nak bawa Miki gi klinik tapi x tau bila..tunggu weekend atau saya nak apply cuti dulu...

So esok pagi tu time sebelum saya nak gi keje nak bagi dia makan...saya nampak dia da lemah betul..memang terbaring, saya pegang pon dia diam je..so saya cancel gi opis amek EL hari tu dan hantar dia gi cek kat vaterinar

Miki dapat 2 injection..ada ubat dan doktor advice dia kena minum glukos sebab dia banyak hilang tenaga masa hilang dulu...balik singgah kedai terus beli glukos dan bagi dia minum dan makan ubat tu...

Memang terbaring je dia...kesiannyeee :(

So saya bagi dia rest dalam umah je...memang lama dia tido...

Esoknya, saya balik keje nak bagi dia makan ubat lagi...saya tengok dia masih terbaring...saya panggil2 dia diam je..mata pon tak berkelip...hati saya dah tak sedap...bila pegang dia...rupanya dia dah mati..berderai air mata saya...sedih tul hati saya..kesian sangat kat dia..petang tu juga saya tanam dia..

Apa2 pon...saya bersyukur juga la..sekurang2nya puas juga hati saya tahu dia dah mati daripada masa dia hilang tu tak tahu dia hidup ke mati..kalau hidup dia ada orang jaga or terbiar ker...

Makanan dan pasir Miki yang saya baru beli lepas dah jumpa dia semula saya bagi pada orang lain...petang tu juga saya kemas sangkar Miki dan bersihkan semua tempat dia..

Mak saya kata tak payah bela2 kucing lagi...nanti sedih2 lagi kucing hilang or mati...kalau nak, tumpang2 main je kucing lain tu...Dan dengan kematian si Miki...saya memang dah tak ada kucing sendiri...

Chamey, Kimey, Chicky, Blacky, Pitty, Mak Kucing, Abang Kucing, Baby Kucing, Miki...I love all of u...

Monday, May 10, 2010

Family Day

Sabtu lepas, saya balik ke kampung mertua di Temerloh, Pahang. Ada family day belah Walid saya. Paginye meeting di rumah Ayah Teh dan lunch kat umah kami. OK saya citer secara ringkas aje...
Sempat juga kami meraikan Hari Ibu...Ibu mertua saya yang kiri sekali yang lain2 tu makcik2 saya. Lepas lunch dalam kol 3pm kami buat lawatan ke kebun...melihat hasil2 tanaman. Yer cuaca sangat panas sampai rasa nak demam hehehe...

Petangnye pulak kami ada aktiviti sukaneka...Ni paling best...hehehe...Inilah antara ahli group saya...ada 4 games sumernya...1st bawak bola ngan sudu..pastu cari harta karun lak

Part yang tak leh tahan gelak masa game makan buah ni...mula2 sumer jujur tak pegang buah..yelah sumer budak2 lagi...sekali da lama2 mula lah main tipu sumer...see ada tangan orang yg tolong pegangkan buah..yang kelakar sangat da lama2 tu sepupu2 yang dah besar ni makan terus buah tu...punyalah nak menang...hahaha...memang kelakar giler masa ni...

Last game kami main pas2 belon...ni pon seronok jugak

Lagi seronok bila dah abis game...belon yang berisi air tu lempar2 kat orang...bertempiaran lari sumer orang..memang kelakar giler la tengok gelagat masing2...memang gelak tak hengat punyer..aduyaiii saya bercerita ni pon tergelak2 sendiri teringat masa petang tu hahaha

Eh Darwisy pon nak main ye sayang..ciannn dia sorang2 je...nanti Mak Ida usahakan bagi kawan kat Darwisy yee hahaha :P

Gitulah citernye...malam lak ada sesi solat maghrib berjemaah, makan malam dan sesi karaoke kat umah Ayah Teh. Tapi malam saya tak dapat join sebab teman suami ke Kuantan atas urusan2 tertentu.

Malam tu jugak kami balik ke Kajang sebab esoknya hari Ahad pagi2 suami saya nak ke Melaka lak. Oleh sebab seharian dengan macam2 aktiviti...dari cuaca panas di kebun sampai kesejukan sebab bertolak balik dah kol 1 pagi lebih...mengigil2 saya dalam kereta sebab badan dah demam huhuhu...sampai umah pon dah 5 pagi lebih..Alhamdulillah kami sampai dengan selamatnya di Kajang. Walaupon sekejap je kami di kampung, tapi memang sangat seronok la :)

p/s: gambar dicilok dari FB adik ipar saya Dina tanpa kebenaran hahaha :P

Wednesday, May 5, 2010

Bukan kerana Adam atau Maya...tapi kerana Amani

Adakah anda peminat slot Akasia @ tv3 kol 6.30 petang tu? Terus terang saya cakap, saya cukup malas nak tengok citer2 yang berepisod ni...Tapi kekadang terfollow jugak sebab bila mak saya tengok saya pon terjoin jugak huhuhu...

Sejak abis citer Na O Mei..tu pon saya x follow setiap episod..dah nak last2 baru saya follow...saya dah berkata pada diri sendiri...ok ni last..lepas citer na o mei ni saya x nak dah tengok drama yang start 6.30pm nih..

Cerita tersebut diganti dengan citer Adamaya...ok awal2 episod memang saya tak tengok langsung...walaupon pelakon2nye best..nekad la kononkannn...huhuhu...sehinggalahhh...

sehingga 1 hari tu saya telah membiarkan tv terbuka dan tertengok cerita Adamaya ni huhuhu....nampak cam best lak citer ni...watak Adam sangat sweet la...realitinya, ada ke suami yg se"cool" itu sentiasa? huhuhu...tapi saya masih x follow...

Pastu ntah episod ke berapa...tengok2 Adam dan Maya dah kawin 5 tahun...dan muncul seorang budak nama Amani...iaitu anak diaorang..

Comel nyeeeee budak sorang nih! dengan suaranya yg husky2 sket tu..dengan kecomelan dia...maka sekarang...saya sudah follow citer Adamaya...semua sebab watak Amani lakonan adik Mia Sara Nasuha...tahniah pada diri sendiri :P

Bila tengok lakonan dia...saya tetiber teringat watak Boo yang citer Monster tu...rupanya memang orang lain pon rasa sama lak hehehe...maybe sebab comel bertocang dua tu :)

Now kat Facebook dah ada fan page dia iaitu Kami peminat adik mia sara ...gambar2 ni pon saya amek dari situ...saya ni jenis malas nak like2 or join group2 kat FB ni...tapi memang budak ni kira terer la..sebab dia saya leh nak follow citer ni hehehe...Ada potensi nak jadi pelakon serba boleh ni...semoga parent dia pandai jaga dia biar da besar boleh jadi pelakon berbakat dan berperangai elok...untung parent dia dapat anak secomel dan sangat berbakat..Selamat Maju Jaya pada adik Mia..

P/s:- kelmarin kebetulan suami saya balik rumah awal dan sempat tengok Adamaya juga..dia tanya saya..apa moral cerita ni yang awak dapat?? dan saya dah bagi jawapan saya hehehe..nak ulasan ke? tunggu citer tu habis dulu la kot ek :)


Tuesday, April 27, 2010

Happy Birthday Mummy

Hari ni 27 April 2010 adalah birthday Mummy saya! Happy Birthday ke 58 buat Mummy tersayang...Semoga diberi kesihatan lebih baik dan diberkati olehNya....

Teringat dulu masa saya nak kawin...mak saya susah hati bila fikirkan saya nak hidup ngan suami di rumah sendiri...dengan kesihatan yang kurang baik..adik2 masih kecil dan bersekolah...dengan mak saya yg tak tau drive hehehe...tapi saya dah janji saya tak kan tinggalkan mak saya dan akan jaga adik2 saya...Nasiblah saya dapat suami yang sangat memahami...kalau orang lain tak faham dan ada yang pertikai kenapa saya masih serumah dengan mak...saya tak amek kisah pon..ada orang bukan tau dan faham pon kan...

Susah senang biarlah saya setia ngan Mummy saya...Saya amat menghargai segala pengorbanan mak saya...kalau saya ditempat Mummy, tak tercapai akal saya boleh ke nak lalui segala pengalaman hidup seperti dia...saya sendiri tak sekuat dan setabah Mummy saya..Iskhh..tulis gini pon dan begenang air mata saya..huhuhu :P

I Love You Mummy...

Monday, April 19, 2010

Entry Kenyang

Last week, aku amek cuti hari Khamis dan Jumaat sebab nak pergi ke Kota Tinggi Johor atas urusan peribadi yang tak leh nak citer kat sini...poyo je statement kan hehehe...

So hari Rabu malam tu kami dah bertolak ke Johor...malam tu tido umah mak su aku dulu kat Kluang..pagi Khamis baru kami gerak ke Kota Tinggi...Kalau dah jalan2 tu...mesti dah macam jalan2 cari makan ok...manalah tak gemuk ko ni weeda oiii...sendiri mau ingat hokay!

Breakfast kat umah Mak Su..laksa johor...memang terbaekkk...lama betul x makan laksa johor macam ni...kalo orang johor, makan laksa ngan tangan hehehe...teringat arwah Abah dulu :(

Ini pulak masa kat Kota Tinggi...Sebelum sampai sini, aku da surf internet awal2 tempat2 yang menarik dan tempat2 makan yang best hehehe...so bila baca internet, ramai yang suggest makan kat Restoran Baser ni..speciality dia nasi ayam dan nasi beryani...So kami makan nasi ayam baser ni...tak la spesel mana tapi memang sedap rasanye :)

Dinner plak makan di Restorang Hasan Ong ni...restoran ni pon famous gak...masakan ala chinese muslim...Order ikan siakap sweet sour+lala+tauhu+telur dadar+sharkfin soup+tomyam cuma RM82 je..kalo kat KL dapat ke harga ni???..Selalu kalo kami makan luar, sangat jarang order macam ni...ni kira aku belanja nanti birthday mak aku hujung bulan ni hehehe...Memang puas hati betul la makan kat sini...mak aku cakap berbaloi-baloiii... :P

Ini belum masuk citer hari ke 2 kami kat sana huhuhu...tak masuk lagi citer masa kami pergi ke JB...kawan suami aku belanja makan Secret Recipe ngan Steamboat ni huhuhu...sampai leh tolak tak nak order makan weh...huhuhu...tapi demi nak jaga hati, order juga sepotong kek kongsi lah berlima...aku, suami, mak, ngan adik2...selalu sepotong kek SR tu aku je makan huhuhu...

Alhamdulillah memang cukup makan kami anak beranak kat sana...kalo macam ni selalu, nampaknye aku ada potensi jadi protege kepada Adibah Noor, Enot dan Syanie..cukup..cukup...minggu ini kena kaji perkataan "diet"... konon la kannnn huhuhu :P