Friday, January 29, 2010

Dear Diary...

Tadi suami aku call suruh cari barang...so bila dah cari2 tu, macam2 khazanah lama lah jumpa...tetiber nampak diari lama aku ni...diari yang menyimpan kisah suka duka aku hehehe...Dulu, aku memang suka menulis diari..1st diary aku ntah mana masa sekolah rendah..siap ada mangga dan kunci yang comel lagi..hehehe...Dan yang dekat gambar tu, Diari yang berwarna hijau sejak dari tahun 1999 hingga 2002...Diari biru pulak sambungan dari diari yang bewarna hijau tu, tahun 2002-2005...lepas tu aku pon tak ada diari dah....

Bila baca2 balik...terimbau2 kisah masa zaman sekolah, zaman study di uitm dan macam2 kisah la....kisah sedih dan gembira..tetiber aku ternangis dan ketawa bila baca balik kisah yang sedih dan gembira dalam diari aku nih...teremosi lak malam2 nih...huhuhu

Rindu lak rasa...rindu pada mereka-mereka yang pernah hadir dalam hidup aku...rindu Arwah Abah...Arwah Atok...rindu rumah Ampang...rindu kawan2 sekolah...rindu kawan2 itm...rindu kucing2 aku yang sekarang sekor pon dah tak ada..rindu semua-semualah...rinduuuuunyeee :(

Tapi tu lah...dalam hidup ni..setiap kita ada kisah dan memori sendiri yang jadi kenangan hidupkan? aku rasa ralat sket la...kenapa banyak yang aku tak tulis...kenapa aku stop tulis diari...dan sekarang aku ada blog, tapi blog tak sama ngan diari...blog ni sket je apa yang leh citer...tapi kalo dalam diari memang coretan dari dalam hati...apa yang dirasa jauh di sudut hati ni...cewahhh...tu sebab diari ni sangat rahsia...P&C okay! huhuhu :P

Papepon Alhamdulillah sangat dengan apa yang ada sekarang..kekadang tak sangka pon dengan apa yang dah ada sekarang..Memang betul, setiap apa yang berlaku tu mesti ada hikmah yang kita tak tau untuk masa akan datangkan...life must go on...sampai masa, kita lak yang dalam sejarah :)

Monday, January 25, 2010

ADA APA DENGAN FAHRIN AHMAD???

Salammm...apa khabar kengkawan sumer? hope sumer sihat2 belaka yer...Malam ni bosan la...so saya tengok2 la blog saya ni...kesiannn tuan dia dah jarang update huhuhu...Nak citer amenda ekk...life macam biasa je la...tak de menda best nak citer...keje pon cam biasa je...cuma maybe next month ada beberapa perkara baru di opis saya...bedebar2 pon ada tunggu Februari ni..harap2 semuanya berjalan lancar...dan apa yang saya fikirkan tak lah seteruk yang saya jangkakan huhuhu...(bebudak opis je paham ponnn)

Hmmm apa lagi yer...Oh yer, Tahun 2010....tahun baru nih, saya rasa tahun ni membawa rezeki lebih kepada kengkawan saya dan sesaper yg saya kenal...raaaaaamai yang nak kawen tahun ni (faktor umur kot hehehe)...ada yang nak tunang, ada yang dapat anak , tengah pregnant, dan ada yang nak tambah anak dalam tahun ni...hehehe...Tahniah pada kawan saya Roha yang baru selamat lahirkan anak kedua pagi tadi..nama tak tau lagi sebab dirahsiakan..macam artis la plak huhuhu...Papepon saya tumpang gembira bila kengkawan saya gembira :)

Sebenarnye saya tak tau nak citer apa...tapi tangan ni gatal lak nak menaip malam nih..saya jenguk2 blog saya ni...hari nih je dekat 57 ID yang masuk blog saya...bukan nak kecoh setakat 57 orang masuk blog ni...orang lain beribu pon relek je...cumaaaa yang saya pelik..dari dulu sampai sekarang, orang termasuk blog saya sebab search "FAHRIN AHMAD", so termasuklah kat entry yang saya buat tu....lately ni, lagi ramai yang search nama mamat nih...Ada apa dengan Fahrin Ahmad tu???Hot sangat kah??Hehehe...so agak2nyer kenapa ekk???may be sebab kenyataan dia nak saman Linda Onn tu kah???haihhh macam2 kan artis nih..hehehe...tetiba nak komen pasal artis lak..sesuaiii kerrr???huhuhu :P

Tak kisahlah...at least tak lah kesepian blog saya nih..ada juga yang tersesat masuk disini hahaha...Hmmm lagi satu, sekarang ni apa2 yang kita tulis kat blog kena hati2kan...tak boleh sesuka hati jer nak tulis...kat Facebook pon sama...maka kita kenalah ada rasa tanggungjawab bila buat sesuatu post tu...hehehe tapi kalo setakat buat blog pasal diri sendiri, ada orang kesahkah???huhuhu

Okaylah...sekian bebelan yang ntah haper2 untuk malam ini...saya nak tido...good nite..chowwwww :)


Update : Patutlaaa ramai bebeno cari pasal Fahrin Ahmad...semalam masuk paper dia menangis and nak saman LO...alahaiiii huhuhu...semalam je 200 orang cari...memang sangat hot! Korang sokong FA ke LO??kita tengok je la yeee :P

Monday, January 18, 2010

Kelas Komputer untuk Warga Emas

Sekarang...saya dah jadi cikgu..Bukan cikgu sekolah...ilmu saya cetek sangat nak jadi cikgu sekolah hehehe...tapi cikgu kelas komputer...anak murid saya baru sorang...waktu belajar: ikut sukahati nak datang bila...waktu balik: ikut sukahati nak balik bila..yuran : percuma (cuma mungkin akan menerima sedikit upah sebagai tanda terima kasih hehehe) + kalau datang kelas, boleh tengok tv dan cikgu hidangkan air lagi...pastu cikgu memang tak kan marah anak murid...hehehe..sebab murid ni murid istimewa :)

Haaa ni lah anak murid saya...rajin sungguh buat nota hehehe...Ini makcik saya laaa..kakak mak saya huhuhu...saya panggil dia Chik Nong...umur dia 63 tahun...seumur hidup tak penah main komputer ok...ni baru nak cuba2 guna laptop...Sebelum ni, suami saya dah tolong teman untuk belikan laptop untuk dia..dan sekarang, dia minta tolong saya ajarkan dia cara nak guna...semua tulisan kat laptop tu dibesarkan untuk senang dia nampak

Memandangkan anak2 dia sibuk...saya pon tak kisah nak ajar mana yang boleh...saya pon bukanlah pandai sangat...cuma setakat dia nak tau untuk chatting, webcam, nak cari lagu, cari pasal ubat dan bahan bacaan untuk agama, kesihatan, artis2, dan macam2 lagi ni...leh la saya tolong hehehe...lagipon umah kami dekat2 je...so senang bebiler dia nak belajar datang umah saya je

Makcik saya kata...dia nak belajar sebab bila dia bosan2...bolehlah dia main internet...walaupon agak slow nak paham..taip pon tak berapa ok lagi...tapi saya percaya dan yakin dia boleh buat cuma ambil masa sket la...kadang2 nak tunggu dia klik satu2 tu pon makan masa...sabarrr...hehehe...Ni tengah ajar cara2 nak chat kat YM...senang nanti dia nak chat ngan kawan2 ngan sedara di Singapura..saya ajak mak saya belajar sekali..tapi dia tak minat lak huhuhu...ok saya harap ngan sedikit ilmu saya yang tak seberapa ni, at least bergunalah dan dapat bantu makcik saya...saya ikhlas ajar dia :)

Jadi kepada makcik2 dan pakcik2 di luar sana...kalau berminat, boleh hubungi saya ye Hahahaha :P


p/s: tetiber teringat citer p.ramlee yang sekolah untuk orang tua tu...hehehe

Kembali ke Plymouth


13 Jan 2010...Hari Rabu yang lepas...ye weeda baru nak update citer yang minggu lepas hehehe...Adik aku si Pochue tu dah balik ke Plymouth...rasa kejap je sebulan masa Pochue kat umah...Dapat jugalah tunaikan apa yang Pochue teringin nak makan dan pergi kubur Arwah Abah...jalan2 tak sangat cuma ada masa kami pergi Melaka ada program opis aku tu

Dia macam tak nak balik dah ke sana...tapi bak kata Pochue juga..demi bangsa, demi masa depan, demi negara kena juga balik ke sana...agak poyo disitu ye Pochue hehehe...dah lah baru2 ni cuaca di sana sangat sejuk...tapi alhamdulillah masa Pochue sampai dia kata salji pon dah tak ada cuma masih cuaca sejuk je...Pochue tak tahan sejuk...ciann dia...

Malam tu kami bertolak dari rumah dalam kol 8.30pm...flight Pochue dalam kol 11.55pm kot...so kami satu family hantar Pochue ke KLIA..dan teman Pochue sementara nak tunggu time dia nak naik flight...

Kali ni hantar suasana sangat tenang kalo nak compare masa 1st hantar dia...ye lah, sebab kali ni pon dia balik secara mengejut sorang2...memang tak sangka betul dia balik Malaysia...ingat hujung tahun ni baru dapat jumpa dia...So terubatlah sket rindu kami pada dia...dan aku rasa Mummy lah orang yang paling gembirakan...InsyaAllah Pochue habis belajar kat sana hujung tahun ni...dan akan sambung setahun lagi di IPBA tu...pastu Pochue kahwin...eh silap...Pochue jadi cikgu dah InsyaAllah...hehehe :P

So buat Pochue jika membaca entry ini....sila belajar rajin2...jaga diri elok2 di tempat orang...dan kami sentiasa doakan dari kejauhan...nanti pape kita cam lagi kay! bye byeee



Wednesday, January 6, 2010

Our 1st Roti Jala :P

Amacam???ada rupa roti jala tak? walopun tak berapa nak jala, rasa boley laaa....Hehehe...Semalam balik je keje, terus try buat roti jala...si Pochue la sebut2 kat UK dia ngan kawan2 buat roti jala...bila aku suruh masak tak nak lak..memandangkan kuah kari masih ada, aku terus try buat petang tu huhuhu...

1st tepung yang dalam kuali tu memang tak ada rupa roti jala langsung! pastu alter2 ok sket dah...tapi ni buat sendiri untuk makan sendiri boleh laaa...kalo nak hidang kat tetamu, tak lulus lagi hahaha...gigih betul kami nak juga buat roti jala...pastu tukar nama roti titik la...sebab adunan yang tuang kat kuali tu titik2 huhuhu...hantam saja lah labuuu...

buruk betul rupa roti jala tapi nak juga tayang kat blog...hahaha...nasib ada kuah kari yang sedap...so leh la telan roti jala tu sambil layan citer Balqis kat tv3 tu...buruk2 pon, abis okay adik2 aku makan hahaha....misi kita berjaya Pochue...pas ni leh la try lagi sampai jalanya cantik...huhuhu

Tuesday, January 5, 2010

Santan Durian dan Birthday Darwisy

Hari Ahad lepas, balik dari Klang...nampak banyak orang jual durian..Before ni adik aku si Pochue ada cakap nak makan durian...memandangkan minggu depan dia dah balik ke UK so kami pon beli la...tapi beli kat area Bangi bukan kat Klang hehehe...Alang2 dah beli durian, suami aku request nak makan santan surian for dinner...

Haa ni la lauk dinner suami aku hari tu...santan durian, ikan masin, kicap, ada cili potong ngan ayam goreng seketul sebagai tambahan...

Dulu masa 1st time lauk macam ni masak kat Pahang, aku pelik sebab orang sana makan durian tu masukkan sekali ngan santan...pastu makan ngan ikan masin ngan kicap....

Aku cakap ngan suami aku, kalo ikut belah arwah Abah yg dari Johor, kami makan lain lak...not sure ni style orang johor or arwah Abah yang suka hehehe...Kalau masa aku kecik2 dulu, bila musim durian mesti Arwah Abah beli durian...pastu, kami makan nasi tu ngan durian, gula ngan kuah santan...kira macam durian tu ayam, gula tu sambal belacan..amek sket je...pastu kuah dia santan tu...makan ngan nasi panas2...best...tapi tu dulu2 la...dah lama tak makan macam ni...

Malam tu Pochue makan style yang memang kami makan masa kecik2 dulu...Tapi sekarang nak makan gini aku rasa tak de "feel" la...sebab nak buat pon...mak aku tak leh makan...adik n akak tak pernah diajar lak..dan diaorang x pandai makan macam ni...aku makan durian je sbb petang tu dah makan sate dan mihun masih kenyang..

Korang lak pernah makan macam ni ker? sesaper tak penah tu mesti pelik je kan hehehe...tapi tak elok makan selalu kot sebab sangat berlemaks kan...

Oh yer, sebenarnye pada siangnye kami berkumpul di rumah kakak ipar aku kat Klang sebab nak raikan hari jadi anak buah aku Darwisy yang ke 2 tahun :)

Comel giler bila ajak dia amek gambar hahaha...Happy Birthday Darwisy!

Sunday, January 3, 2010

Kehilangan...Good Bye Miki :(


Hari ni...bangun pagi aku macam biasa siapkan air untuk suami, dan siap2 bukakan pintu untuk dia keluar...selalunya, kalau aku selak langsir dan tengah buka pintu, mesti kucing aku si Miki dah mengiau2 dan buat percubaan nak masuk umah...

Tapi...tadi pagi tak de lak...aku pon tak ingat yg suami aku dah lepaskan dia malam semalam..bila suami tanya...awak da simpan miki? baru aku teringat....Tengok kat sangkar ngan bawah keter tak ada...hmmmm dia dah hilang...cari2 sekitar kawasan rumah...tak ada :(

Miki ni kucing persian...memang jenis kucing tak pandai...senang kata kucing "bodoh"...kawan aku yang pencinta kucing pon cakap...kucing spesis manja..sumer orang jaga..dia makan, tido dan membuang je huhuhu...tak sama macam kucing biasa yang pandai jaga dan bawa diri...jalan jauh mana pon pandai balik umah...

Miki ni garang...tapi sebenarnyer dia manja sangat...Aku memang letak dia dalam sangkar...sebab tak semua suka kucing nih..mak aku pon tak suka sebenarnye...tapi dalam tak suka tu kena jugak tolong bersihkan tempat si Miki bila tuannya mood malas...mak aku tak tahan bau tempat si Miki nih huhuhu....Kalau time2 orang datang pon memang dalam sangkar je...Aku lepaskan dia time aku kat umah la...tu pon main dekat2 area dalam umah je...siap pasang jaring biar tak ada lubang untuk dia kuar...Dia pon dok main dalam je la...ikutkan boleh je panjat tembok dan pagar2 tu...tapi sebab dia tak bijak, dia tak reti la...kalo kucing lain tu selalu jer leh lepas masuk kuar umah aku...

Aku rasa, dia lari ikut kucing jantan la...hmmmm...sounds funny tapi itulah apa yang aku rasa...lepas tu dia lost nak cari jalan balik umah...hmmm dah lah tadi hujan lebat, terfikir aku manalah si Miki ni time2 hujan...sket2 diri kat pintu kot2 nampak dia ke kan...tapi tak ada...mak aku kata, macam kucing hilang anak dah aku nih huhuhu...hmmmm

Kekadang timbul juga rasa bersalah...sepanjang aku jaga dia lebih 10 tahun ni, ada jugak aku macam abaikan dia...lagi2 bila aku dah kawin...dulu masa time2 aku sekolah, aku rajin layan dia...hmmmm...tapi aku sayang dia...dalam banyak2 kucing...dia la yang masih setia dan ada dengan aku...dari kecik aku dok kat Ampang, yang dibawa ke Kajang si Miki ngan Mak Kucing...tapi Mak Kucing pon hilangkan diri masa nak pindah umah baru nih...Miki jer dapat ikut...dan sekarang, Miki lak hilangkan diri :(

Satu hari aku tunggu dia balik umah...tapi tak de...Aku rasa memang dia dah sesat jauh nih...Aku harap orang yang jumpa dia dapat jaga dia elok2...tuan baru dia dapat jaga lebih baik dari aku jaga dia selama nih...Sorry Miki...and I Love You :(