Tuesday, June 19, 2012

Saya buat kek!

Semalam dah citer masa birthday Arissa...hari ni scheduled entry jugak nak citer kisah kek plak huhuhu...

Waaa....lamanya saya tak mengekek...ada ke perkataan tu? hehehe....sebelum2 ni kalo wat kek guna yang memang dah siap2 packing tu senang...tapi kali ni tak jumpa plak sape jual tepung kek macam tu lagi....so apa lagi google la resepi....Untuk yang tak terror macam saya tapi ada hati nak wat kek sendiri kek coklat moist je la jawapannye...kalo dah terer nanti leh buat rainbow cake pulak! wahhh...ntah bila nak terernye :p

Maka terhasil lah kek ini khas untuk 1st birthday anak saya.! walaupun rupanya kurenggg...tapi yang penting habis dan yang lebih penting ada rupa kek dan boleh dimakan! hehehe...gigih betul google resepi kek dan nak buat krim tu...alhamdulillah jadi jugak....ok jangan gelakkan saya setakat wat kek simple cam ni pon nak heboh huhuhu...

Selain dari birthday cake Arissa...saya juga buat pertama kalinya buattt.....


CUPCAKE! yeee...saya buat cupcake! Tahniah untuk diri saya sendiri dan saya nak puji atas usaha saya!  Siapa lagi nak puji kalo bukan diri sendiri kan...dan yang penting mak saya kata sedap dan cantik. kira bolehla untuk 1st time kan...

Alang2 buat kek 2 adunan, saya pon plan nak cuba buat cupcake...memang surprise la mak saya pon tak tau pada mulanye.....nasib krim tu menjadi jugak walopun dekonya hodoh...hihihi

Cupcake konvo khas dan surprise untuk Pochue dan kebetulan 2pupu saya pon grad jugak...dia ni sebaya ngan adik saya...so raikan sama2 la...masing2 happy dan tak sangka ada cake untuk diaorang jugak...dan saya pon rasa happy sangat bila tengok diaorang happy hari tu :)

Akhir sekali gambar kami adik beradik ngan Mummy tersayang :)

ok next project red velvet! waaahhhh....

Monday, June 18, 2012

1 tahun!

24 Mei 2012....maka genaplah Arissa berusia setahun...selalunya kalo 1st birthday ni beriya sket nak sambut untuk kenang-kenangan bila anak da besar nantikan...Walopun Ayah dia tak berapa gemar nak sambut2 birthday ni, saya nak jugak! tak apa lah kalau birthday saya dia tak wish atau bagi hadiah..tapi birthday Arissa kena jugak! ehhh terluah perasaan lak hehehe :P

So plan awalnya minggu tu kami nak balik Pahang sambut kat sana sebab dah lama tak balik kampung Ayah sibuk je..ingat nak wat kenduri doa selamat sket...tapi Atok ngan Tok Ma tak ada lak...so kenalah postpone dulu...kebetulan sehari lepas Mummy Chue konvo tu..Mummy Chue wat kenduri sket sempena dia konvo, dok umah baru ngan dapat 1st gaji...so da alang2 tu Arissa tumpang potong kek la hehehe...mekasih Mummy Chue surprisekan ada belon2...Mekasih untuk hadiah istimewa yang diberi jugak :)

Arissa with Ibu & Ayah



Terima kasih pada semua sedara mara yang dapat hadir ke kenduri Mummy Chue hari tu dan memeriahkan lagi acara potong birthday cake Arissa... dan mekasih kepada semua yang sudi bagi hadiah...Nanti InsyaAllah sambutan ke dua kat Pahang pulak...nak potong kek sekali ngan Abang Danish cadangnye ;) 

Dan inilah 1st birthday cake Arissa! Memang special sangat tak dijual di mana2 kedai sebab ini homemade! Walopun rupa buruk tapi yang penting 1st birthday cake Arissa ibu yang buat...yeayyyyy...hahaha...syok sendiri...kat pic kek nampak agak keras sbb baru kuar fridge...dah kata buat sendiri dan makan sendiri...memang coklat ganache tu coklat saje la...cedap tauu...puji diri sendiri :P

ok nanti citer pasal kek ni lak huhuhu

Friday, June 15, 2012

Konvo...Konvo!

Lama x update blog....so nak citer dulu tentang konvo makcik2 Arissa...


 1st Arissa gi konvo Mak Tqah kat UiTM Shah Alam....Ibu kata dulu pon Ibu belajar kat sini...kalo masuk sini mesti teringat2 time study dulu..biasalah tu kan...time nak kenal2 Ayah pon masa ni la....Tahniah Mak TQah! kebetulan hari tu  Mother's Day...Arissa bagi bunga kat Tok Ma, Tok Mummy, Mak Ngah and of course Ibu pon dapat :)


2nd Arissa gi konvo Mummy Chue lak kat Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa (IPBA)...Mekasih Ayah jaga Arissa sebab Ibu tolong Tok Umi jagakan Izzah...nak tidurkan Izzah, Ibu terlepas tengok masa Mummy Chue naik pentas huhuhu....lepas tengok Mummy Chue hari tu Arissa sempat jumpa Atok ngan Tok Ma jap kat PWTC...


Ibu kata kalau panjang umur nak tengok Arissa lak konvo nanti....insyaAllah....Ohh besarnye lenganku!

Tuesday, June 12, 2012