Tuesday, November 29, 2011

Baby poo poo kerap???

Kalau ikut plan..patutnya last weekend saya dah nak try bagi Arissa makan..tapi dari hari Jumaat lepas dia tak sihat pulak...mak saya call bagitau Arissa menangis tak henti2...merengek2 dan montot dia mcm merah2 huhuhu..ciannye anak ibu ni :(

Dia poo poo manyak kali...selalu sehari dalam 2-3 kali je...ni tetiber sampai 7-8 kali...mana tak risau kan...nasib baik juga lah sakitnye hari jumaat so leh la menjaga hari sabtu dan ahad tu kan...untuk 2 hari tu memang tak pakaikan Arissa pampers sebab kulit dia da mcm melecet merah2...itu yang buat dia nangis sakit rasa pedih kot...alahaiiii...pegi klinik dr bagi ubat sapu ngan ubt untuk minum kalau dah teruk sangat...

Jumaat malam tu nak tido pon pakaikan baju je...nangis tak henti2...memang tido dalam pelukan je...dah lena betul baru letak atas tilam...yang buat lagi sedih, dah tertidur boleh tersedu sedan bila saya sapukan krim...malam tu saya mmg asyik terjaga tengokkan Arissa..saya alaskan tikar getah ngan lampin je...kalo terbangun je saya tukarkan lampin alas tu sbb da kotor...baru nak tido, dia poo poo lagi lak...kesian betul kalau dengar dia menangis tu :(

Nasib baik hari Sabtu Arissa dah ok sikit....tak cirit birit lagi tapi dia poo still kerap...Tok Mummy dia kata nak beralih bulan agaknye...saya pon pelik kalo demam tu maybe biasalah juga dengar...ye ke ek??

Dah tu ingat nak try bagi makan hari Ahad sempena tarikh Awal Muharram la kununnye tapi takut plak perut dia masih tak selesa ke kan...mak saya pon kata jangan nak gopoh2 bagi dia makan, cucu dia baru nak baik sakit...huhuhu...sudahnye sampai sekarang tak makan2 lagi...harap2 Arissa cepat sihat nanti kita leh start makan ok :)


P/s: ehh jgn nak geli2 ye saya cite psl poo poo baby ni..pecaya tak ada org letak gambar poo poo anak lagi hahaha...

Thursday, November 24, 2011

Happy 6 months old!!! :)


Yeayyy...hari ni 24/11/11 Arissa genap 6 bulan!!! Alhamdulillah...setakat ni anak Ibu ni sihat walafiat...

Pagi tadi dah bawa gi check up dan cucuk untuk 6 bulan...sekarang berat Arissa adalah 7.9kg...Tak sangka kejap je dah 6 bulan...kalau tengok baby dan orang pregnant rasa macam baru je lahirkan Arissa hehehe....

Dah masuk 6 bulan ni maksudnya masa yang sesuai nak bagi Arissa makan...insyaAllah cuti hujung minggu ni dah boleh intro dia dengan solid food...nampak macam dah ready je anak Ibu ni nak makan...kalau orang makan, dia tengokkk je...kekadang mulut dia ikut ngunyah2 jugak hehehe...

Ok la just update sikit je sempena hari ni Arissa dah 6 bulan....Happy 6 months old sayang...yeayyy!!!


Wednesday, November 23, 2011

Baby of the year 2011

Saya rasa tahun ni memang banyak kawan2 saya yang dapat anak...kekadang tengok kat status fb kerap betul orang update dah bersalin dan update yang perkembangan baby masa pregnant tu...

Maybe sebab tahun lepas banyak kenduri kahwin...so ramai yang dapat anak tahun ni...yang dah ada anak sorang dua pulak, maybe planning tambah anak selang 2-3 tahun so tahun ni dapat lagi sorang...dan yang tetiber dapat anak setelah beberapa tahun kahwin (ini kes saya hehehe)...alhamdulillah rezeki tahun 2011 kan...ini pandangan peribadi saya aje ye bukan kajian untuk statistik mana2 pihak hehehe :p

Untuk Arissa, tahun 2011 ni dia ada 2 orang sepupu yag sebaya dengan dia...sorang dari belah saya dan sorang lagi belah Ayah dia...tapi kalo belah Ayah, Arissa ada lagi sorang duapupu dan bapa sedara yang sebaya...

Mereka yang lahir selang sebulan...hehehe

Kalau balik kampung belah suami memang meriah dengan baby...ni masa pegi kenduri kahwin sepupu...Inilah geng2 Arissa...eh Danish tutup muka plak....

Arissa dengan Danish...Danish ni anak ke 2 akak ipar saya adik kepada Darwisy...diaorang ni adik beradik susuan tau...muka pon macam nak sama je masa awal2 dulu...Danish ni sangat cool orangnye kalau nak dibandingkan ngan Arissa...tak banyak ragam macam Arissa yang suka nangis..nangis jerit2 lak tu...hehehe...masa ni Danish 4 bulan, Arissa 3 bulan kot..

Ini plak Arissa dengan Hadiff Nufael...Hadiff anak ke 2 akak saya , adik kepada Harris...baru je dilahirkan pada 17/11 hari tu...Hadiff masa ni baru 3 hari, Arissa plak now dah 5 bulan lebih tu yang nampak macam besar je Arissa ni...

Haaa tu lah dia geng2 Arissa yang akan membesar bersama sebab lahir pada tahun yang sama...nanti main sama2...sama2 masuk sekolah...sama2 amek peksa pastu nanti nak compete bila amek exam besar mcm upsr,pmr,spm ke...zaman diaorang ni x tau la ada exam mcm ni lagi ke tak kang hehehe...

InsyaAllah awal tahun depan Arissa dapat lagi sorang sepupu sebab adik saya tengah pregnant jugak hehehe....harap2 dapat gegirl leh geng ngan Arissa sebab setakat ni sepupu dia semua boy..

ok tu je ;)


Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday...katanyeee :P

Tajuk je wordless wednesday...sejak lama tak berbelog ni tak tau pulak sejak bila start wordless wednesday ni dikalangan blogger huhuhu...nampak sangat tak up to date kan :P

ok lah sebagai entry warm up untuk saya update blog kali ni, meh kita tengok gambar puteri saya yang sorang ni...hari tu balik raya haji, Tok Ma Arissa kata rindu2 dia tengok gambar cucu2 dia kat facebook...tapi gambar baru Arissa tak ada sebabnye Ibu ngan Ayah dia tak rajin upload gambar kat fb...hp Ibu Arissa pon tak canggih tak leh nak berinternet bagai....huhuhu sekali lagi saya tak up to date...

Ni gambar my Arissa masa 3 bulan dulu...dari tersimpan je kat dalam folder pc nih..baik saya letak kat blog kan...

Masa amek gambar ni...saya feeling2 pegang kamera dslr...kononnyeee laaa...huhuhu...suka betul saya tengok gambar2 yang diambil dengan kamera canggih cam tu...gambar clear dan cantik je hasilnya...Memandangkan saya tak ada kamera canggih...so saya edit2 je la sendiri...lom ada rezeki nak beli hp dan kamera canggih untuk diri sendiri...memang tak up to date ok...huhuhu...

Eeehhh ni sesi luahan perasaan ke haper niiii???hahaha...tak ada la...main point nak tunjuk gambar jari jemari anakku yang comel itu...sekarang lagi tembam dah budak ni...jari Ibu dia tok sah cakaplahkan hahaha...

Ok nanti saya update lagi!