Friday, April 10, 2009

Boleh baca tulisan Jawi dengan lancar tak?

سلام...هاري اين هاري جمعة هاري يڠ مليا...كورڠ ڤنداي دان بوليه باچ توليسن جاوي دڠن لنچر دان چڤت تق؟ سكارڠكن اد سورت خبر يڠ توليسن جاوي تو...اكو كادڠ-كادڠ باچ جوڬق تاڤي كالاو اكو باچ ماچم بودق درجه ساتو بارو نق بلاجر ممباچ هي هي هي ...مالو جر كن..باچ تق سلانچر ماچم كيت باچ توليسن رومي ني...سبنرڽ هاري اين بيلا اكو باچ-باچ بلوڬ اورڠ...اد ساتو انتري ني باڬيتاهو لينك يڠ بوليه دبوات بهاس جاوي...مناريق جوڬق..ايت سبب له اكو چوبا ني...ننتي كورڠ بوليهله چوبا جوڬق..اين لينك دي اوكي باي باي...

http://www.ejawi.net/converter.php

تريما كاسيه كران ممباچ ويدا بلوڬ

*ada ke yang tak dapat baca tulisan ni? kalo tak paham nanti tanya aku ek...elok juga ada macam ni..at least kalau tak tahu leh refer kan? sila bagitahu korang dapat baca dengan lancar dan cepat tak? :)

12 comments:

mama_Lieya said...

wah..

bestnyer..

mama suke baca..

lancar tu lancar ler..

tp kadang2 tersadung batu gak..

hehe..

shibam.blogspot.com said...

weeda, ko membuat kan akak yang selalu baca 120 km/j jadi 20 - 40 km/j je bila baca jawi ni, berpeluh2 ni baru habih baca nak translate komen dalam jawi pun boleh lah kan

nizam said...

wah best gak baca jawi nie...dulu sekolah agama belajar la jugak....tapi setakat blog yang ko tulis ni bleh je bace.....klu kelajuan maksimum 100 tu aku bleh la 80...hehehe

weeda said...

hehehe ni ayat senang..nak yang betul2 baca paper utusan jawi :)

nizam said...

sebelum keje sini dulu biasa dah baca paper jawi tu...cuma sekarang je malas nak membaca jawi...sekarang bila belajar agama je baca jawi so takda la lupe sangat....

weeda said...

bagus..bagus..:)

nizam said...

kene la imbang kan.....ilmu IT kene blajar gak ilmu akhirat pun kene blajar gak...

weeda said...

sangat betul tu..tapi kalo baca tulisan jawi dari bahasa melayu yang dijawikan memang agak lambat sebab kita tak selalu baca yang jawi hehehe

Muhammad Azli Shukri said...

weeda - kalau dah ucap terima kasih kat bawah tu..maka saya jawab sama2..

weeda said...

Saudara Azli..terima kasih di atas komen anda di blog saya..blog anda penuh dengan informasi :)

Anonymous said...

kak ida..kalo yang rumi g jawi 2 uda teror la..tapi bila bi pegi jawi 2..ibu pon payah nak baca...hahahaha contohnya..link...dengan okey...ngan bye....

weeda said...

hehehe...alamak uda bagi Ibu baca jugak ker? huhuhu malu la..tengok menantu dia mengarut2 ajer citer kat blog nih hihihi