Wednesday, April 8, 2009

Amalan yang baik...

Ok korang kan aku cuti 2 hari lepas...so memang masa dihabiskan di rumah bersama family aku...bila cuti pada weekdays ni memang lain kalo nak dibandingkan masa weekend kan...so kalo before nih nasi yang lebih kan tak baik dibuang.."sebutir nasi ibarat setitik peluh petani" bak kata Raja Farrah dalam iklan beras tu hehehe...kalo kat kampung2 nasi lebih bagi ayam makan...tapi kat umah aku rupanya mak aku bagi burung makan...Selalu mak aku pesan rendam je nasi tu nanti nak bagi burung..Aku macam..ada ke burung? bagi makan macam mana?

So masa aku cuti barulah aku berkesempatan tengok burung2 ni diberi makan...depan umah aku ada padang...so selalu mak aku akan suruh adik aku si Diana letak nasi kat badminton court tu..pastu biarkan jer...nanti lama2 burung datang makan...banyakkk burung tu weh...rasa comel jer..

Sebenarnya..aku amek gambar burung2 tu makan dari jauh...makin lama makin banyak..lagi banyak dari gambar kat atas...berderet makan nasi tu...tiba2 aku rasa best macam Snow White lak bila nampak burung datang banyak2 nak makan...aku terpacak lagi masa tu...So aku ingat nak gi dekat lagi ngan burung2 tu... sekali aku langkah jer..terus sumer terbang...huhuhu kejamm tau..aku baru perasan macam Snow White leh pegang burung nyanyi2 ker hehehe over la plak...So aku decide dok jauh2 tengok je diaorang makan...tak nak kaco dah...hehehe..comelnya tengok diaorang makan sambil borak2..eh macam la aku pahamkan :)

8 comments:

mama_Lieya said...

emm betol tu..

ingat lagi arwah ayah dulu..

kita kalau basuh pinggan..nasik yg terbuang kat dlam sinki tu kita kutip masuk tong sampah jer..

bl ayah balik dia nampak ader nasik dalam tong sampah dia akan kutip..
bg kat ayam..

NoHAno said...

memang amalan yg baek...
burung2 tu pn mendoakan kita.. InsyaAllah :) Drpd kita membazir, dpt gak burung2 tu isi perut mereka...

yuyee cap limau said...

bes nyer..kalu bg mcm burung teringat plak ms dok obersi dulu..hahaha

yuyee cap limau said...

bkn mcm..mkn..spelling konkeng

weeda said...

mama_Lieya - memang sangt baik..

Noha - InsyaAllah...

Yuyee - Yuyee dok kat ner dolu? mesti dapat bagi burung makan kat tangan sendiri

wana said...

baiknya amalan bg burung makan.. huhuhu... kok kiter la. buang jek nasi tue.. maklumla.. sifat sayang kat burung sangat la takde.. ihik

yuyee cap limau said...

ape la kak nie saye dok UKM je..hehe..xpenah 2 g obersi..tp keinginan tu ada duit ja enggak ada

weeda said...

wana - ko mmg brutal huhuhu

yuyee- ooo ingat dulu pernah dok obersi..sbb komen Yuyee yg 1st tu kata "teringat plak masa dok obersi dulu" hihihi