Monday, November 30, 2009

Citer Raya Aidiladha

Assalamualaikum dan Salam Aidiladha buat kengkawan sumer...so amacam raya haji korang?? Best tak? :)

Okay untuk raya haji tahun ni...kami berkumpul adik beradik je kat umah di Pahang...raya kali ni rasa incomplete sebab Ayah dan Ibu mertua aku masih menunaikan haji...sambutan sederhana je tapi tetap meriah :)

Hidangan pagi raya kami disediakan secara kerjasama hasil masakan kakak2 dan adik2 ipar aku...macam2 lauk ada hehehe...So untuk dua hari di Pahang, memang menu masakan daging korban je la...1st day tu masak sama2 buat daging masak kicap dan sup daging...pastu ada ke umah Nenek kami pon makan daging...huhuhu...Aku ni memang tak suka sangat makan daging...tapi tak lah tak makan langsung...masa makan di rumah nenek hari Ahad tu...dah makan baru aku tau tu daging kerbau...aku ingatkan lembu hihihihi...nampak sangat tak reti bezakan...padahal kat dapur aku dah tolong2 jugak potong paru..tengok orang potong dagingnye jgk..

Bercerita pasal korban...korang tengok tak orang tengah buat korban tu???Tak silap aku, aku tengok sekali je masa kat kampung Arwah Abah aku di Johor...masa tu aku kecik lagi la jugak...Ishh rasa tak sampai hati lah nak tengok....So sejak tu aku memang tak tengok2 dah orang wat korban...tapi kalo makan daging yang dah siap potong boleh la hehehe....

Pastu...masa 1st time aku beraya di kampung suami dulu masa awal2 kahwin, aku nampak Nenek tengah bakar kaki kerbau/lembu (aku tak tau takut tersalah lagi hehehe)..aku macam pelik..boleh ke makan kaki lembu/kerbau ni??rupanya boleh makan kalo korang pandai makan la hehehe...

Semalam aku jumpa member suami aku yang datang dari JB..borak2lah pasal daging korban...Yang ini lagi pelik dan 1st time aku dengar....kalo setakat makan daging, tulang, lidah dan tuttt lembu memang aku pernah dengar...memang feveret katanya...Tapi yang pelik betul dan 1st time aku dengar...family akak ni suka makan kulit lembu dan mata lembu!!! Best in the world katanya....huhuhu....memang togel habis lembu kalo family diaorangnyer korban...

Hihihi tu lah kan....lain orang..lain caranya...aku pon tak terpikir leh makan kaki, kulit dan lagi2 mata lembu...kalau telur mata lembu makan la jugak hehehe...Korang plak camana??pernah makan tak??ke makan daging jer...hehehe tak kisahlah...yang penting ibadah korban tu kan :)

No comments: