Monday, December 7, 2009

Surat Untuk Angah...

Salam...waktu malam hari Jumaat lepas masa aku tengah tengok tv...Adik aku si Danial yang berumur 8 thn tu datang dan bagi satu surat untuk aku......

Tiba2 rasa sedih lak...Okaylah untuk korang paham citer yang aku nak sampaikan, aku citerlah dari awal...agak panjang yer hehehe...

Gini citernya...masa lepas hari raya aidilfitri tu..bebudak ni kan banyak duit.. yer lah dapat duit raya kan...duit2 tu sumer mak aku simpan...tapi ntah la satu hari ni...masa dah bukak sekolah lepas raya tu, adik aku si Diana dan Danial ni balik dari sekolah..si Akak ni ngadu kat Mak aku kata adik beli pistol...Memang time2 tu bebudak sumer tengah gila main pistol..So Mak aku tanya elok2 mana pistol yang dia beli tu?? mana dapat duit beli pistol tu?? beli kat mana?? Berkali2 mak aku tanya...tapi dia diam tak jawab pon...Sampai lah mak aku dah naik suara ponnn dia diammm jer...tapi mata dah berair la...

Aku pon dari diam jer rasa geram lak ngan dia...tengok dia tak jawab pon yang mak aku tanya...aku pon mulalah kepoh tanya jugak...Oleh kerana aku tanya pon dia tak jawab...Aku cakap ngan dia....aku nak tengok jer pistol tu...dia pon kuarkanlah...Masa ni mak aku dah bebel2 kat adik aku...Tapi adik aku masih tak nak jawab jugak...Aku pon amek pistol tu dan cakap ngan adik aku....Angah simpan pistol ni sampai adik bagitau mana dapat duit dan beli kat mana pistol nih....pastu aku terus masuk bilik aku kat tingkat atas...aku dengarlah dia menangis2 kat bawah....



Inilah pistol yang aku rampas dari adik aku tuh...kalo tengok date 22/10/2009 dekat 2 bulan lebih dah aku simpankan...huhuhu memang aku sajer amek gambar masa 1st day aku amek pistol dia...

So lepas aku simpan pistol tu, esoknya mak aku dah citer kat aku mana adik aku dapat pistol tu...mak aku suruh pulangkan balik pistol tu kat adik...Tapi aku cakap ngan mak...kalo dia nak pistol tu balik, suruh adik minta ngan aku sendiri huhuhu....bukanlah nak bersikap kejam...cuma pada aku nak bagi pengajaran sket kat dia...

So lepas dari hari tu dia cuma main pistol2 kecik jer...sampailah dah start cuti sekolah ni..agaknyer dia teringat pistol yang dia beli tak sempat nak main tu kan...dia pujuk mak aku suruh mintak pistol tu dari aku..tapi aku masih berkeras kalo dia nak...mintak ngan aku sendiri...aku tak nak mak yang mintak dan bagi kat dia...

Sepanjang cuti sekolah ni...Berkali2 dia datang kat aku...sengih2 jer...kekadang tu dia duduk je sebelah aku diam2 sambil tengok2 aku..pas tu bila aku tanya kenapa..dia sengih2 jer...Sebenarnyer aku tau dia nak mintak pistol tu hahaha...rasa kelakar plak tengok gelagat dia...sajer aku diamkan hihihi...

Setelah berhari2 dia rasa agaknyer trick dia tak berjaya...sampailah malam tu dia bagi surat jer...


" Angah adik nak minta maaf. Boleh tak, adik nak senjata shotgun tu balik "

Masa baca surat tu..rasa kelakar..rasa sedih pon ada jugak huhuhu....Aku cakap ngan dia..nanti Angah cari dan bagi esok...So esoknya aku pon bagilah pistol tu balik kat dia..sambil suruh dia janji jadi budak baik...Aku tanya kenapa adik tak cakap ngan Ngah jer...bukan Angah marah pon...Dia kata dia takut...alahaiii wat citer sedih lak adik aku ni tau huhuhu...Aku cakap kalo dia baik aku tak lah marah2...haihhh adik...adik...

Dan dia pon mainlah sepuas2nya pistol tu...tapi kesian jugak time nih kawan2 dia dah macam tak heran sangat main pistol tu...dia baru nak tembak2 pistol tu yang sepatutnye 2 bulan lepas dia dah main...So moral of the story untuk Danial...bila orang tanya baik2 tu jawab dengan jujur...kalo tipu dan diam jer lagi bikin orang hangin huhuhu :P


5 comments:

Shibam Jelita said...

ciannya Danial, muka dia pegang pistol tu pun macam dah tak best dah

weeda said...

tu gambar lama la kak...ngan pistol yg kecik2...muka dapat pistol panjang tu balik sangat gembira...dan baru semalam pistol tu hilang okay! sabar je la ngan budak nih...

kak ngah said...

hahaha...
lawak la danial ni..
yang lagi lawak nya, mintak senjata tu, bukan pistol... hahaha

nur_rule said...

hahhaaa.. sungguh lawak cite nie. surat tu kene simpan weh, nnt die nak kawen bole bagi kat bakal wife die.. wakaakkak.. so mane jugak die dapat duit beli pistol tu? duit raya die lar nie ek? mesti danial bengang ngn kakak ngadu ngn mummy.. huhuu

weeda said...

kak ngah - huhuhu ntah la mana dia dapat idea surat tu..rajin tul bagi surat sekarang ni

nurul - ntah mana surat tu aku letak dah..adik ko sorang ni mmg rajin tulis surat skrang...layan je laa :P