Friday, February 27, 2009

Kisah aku sebagai driver - part 1


Tetiber aku rasa nak citer pasal kisah aku sebagai pemandu kereta..Sorilah aku ingat nak wat 1 entry jer..tapi panjang berjela pula entry ni..so kena ada beberapa part...saper rajin dan sudi sila baca...saper tengok dah panjang bejela macam malas baca...sila klik di blog lain.. hehe :P tapi sebelum tu mungkin akan ada yang mengata ke nak ngutuk cakap2 belakang ker kan...aku tak kisah sebab inilah antara kelemahan aku...

ok tarik nafasss.....lepas....mula baca.... :P


OK nak citer...Sejarah aku memandu ni bermula lepas SPM. Kalo korang nak tau...aku amik lesen pon sebab Akak aku nak amik lesen masa tu...so aku pon kene ikut amik lesen jugak sebab Mak aku suruh...ye Mak aku yang suruh, bukan aku yang mintak.huhu...So lepas dah dapat lesen memang aku x drive...lagipon pastu aku masuk UiTM...Then bila aku dah part 2...oleh kerana aku adalah budak yang tidak aktif..asal weekend je balik umah...maka aku dah ditendang dari dok kolej...padan muka aku masa tu...baru tau betapa pentingnya kena aktif hehehe...tapi masa aku part 6 aku masuk balik kolej tau...so aku merasa dok kolej dan dok umah sewa ngan kawan2...tapi bukan itu yang aku nak citer la ni...Apahal tetiber slang Kedah ni??sila Abaikan...

OK berbalik pada cerita..so masa Part 2 tu aku dok umah sewa..horror giler masa dok umah tu..aku x citer sinilah ek...time tu aku selalu tumpang kolej member aku...nanti kalo aku rajin aku citer pasal ni plak..Oleh kerana masa tu parents aku macam kesiannnn kat aku ni sebab dok luar padahal kawan semua stay kolej lagi..(ala diaorang pon bukan aktif sangat pon...kupon aktiviti tu korang potostat balikkan??aku tau la...hahaha...dah tu aku tak wat rayuan...ceh belagak lak tu...huhuhu....)

Oleh sebab itu...maka parents aku bagilah aku sebijik keter kancil (oh aku sangat sayang kancil itu) untuk dibawa oleh aku di kampus...Perghhh baru part 2 dah bawak keter weh...belagak ko ek...hehehe serius aku x belagak ok....aku lagi malu nak bawak adalah..percayalah..

So nak dijadikan kisah hidup aku masa tu...walopun aku ada kereta...aku tetap jalan kaki ok pergi kuliah sumer...hari2 jalan kaki...duduk pon ss2 dekat jer ngan fac..keter tu aku park jer buat kutip saman MBSA...sampai senior yang dok umah aku tu pernah sound ala2 gini la x ingat sangatkan ...dik ko da ada keter lagi nak nyusah jalan kaki hari2...ko x nak keter ni bagi akak jer..aku lagi nak keter tau...dalam hati : eh sukati aku la keter aku...Ok now aku pon x tau apa jadi ngan kakak tu...nama pon aku x ingat dah :P

OK..aku kan adalah anak yang mengada2...aku cakap ngan Arwah Abah.. aku tak yakin nak drive sebab dah lama tak drive lepas dapat lesen tu...(yer masalah ini hingga hari ini ok..sila jangan kutuk)...Maka dengan rasa kasihan dan kasih pada seorang anak yg mengada ini...maka Arwah Abah aku akan datang dari Ampang ke Shah Alam dalam seminggu 2 kali macam tu..tiap2 malam bila aku x der class...Arwah Abah akan datang ajar aku bawak kereta ok...sedihnyer ingat balik :( ....then Abah aku akan ajar dari umah sewa tu nak masuk UiTM..ajar balik nak park macam mana...amik lane mana...nak isi minyak kat ner..Then bila hari Jumaat petang jer Arwah Abah datang dengan kereta dia..then aku akan ikut dari belakang ikut balik ke Ampang...Sama juga bila aku nak balik Shah Alam..Arwah Abah hantar aku balik Shah Alam aku follow belakang..then dia patah balik ke umah...Hmmm mesti korang gelakkan aku kan? nak kutuk la tu...x per x per gelak la kutuk la...tapi masa tu sumerlah dah jadi kenangan berharga wat aku... :'(

So masa awal-awal tu..memang aku ikut jer apa yang Arwah Abah ajar...paling laju 80km/jam yer kawan2 hehe...bila lebih jer Abah aku tegur...itu sebab sampai sekarang aku x berani bawa laju2..takat 100 jer la...yer..sila gelak jika anda rasa sangat kelakar...tapi pada saya tidak...jika anda rasa anda pemandu yang hebat boleh bawa laju2 140 atau 200 ke..sila jangan belagak..x lah hebat mana kalo anda drive laju2 tuh...nak kejar pe weh????

Justeru..eh ko nak wat surat ke apa nih...hehehe...ok la then pastukan...aku bawaklah keter gi kelas...hasil tunjuk ajar Arwah Abah aku berani juga akhirnya..berani sikit la hehehe....tapi 1 masalah plak Pak guard itm ni asyik nak menyaman parking jer..adalah hasil collection aku jugak hehehe...so bila aku dah bawa keter kawan2 selalu juga tumpang...and aku jadi driver bila ada kawan nak gi memaner...aku ikhlas...

Gitulah kisah awalnya aku sebagai pemandu kereta...nanti aku citer pasal drive bila aku dah part3 plak ok....tungguuu... :P


P/S: Nama sekolah memandu aku dulu Sekolah Memandu Samsudin...tapi bukan En. Samsudin tokey kedai tu yang ajar...Terima kasih pada cikgu yang telah ajar aku drive tu untuk mendapat lesen...tetapi sangat berterima kasih kepada En. Samsudin Haron yakni Arwah Abah aku (nama sama) yang membuat aku boleh drive di jalan raya penuh khemah hingga ke hari ini...sayang Abah :'(

2 comments:

shibam.blogspot.com said...

rilek ah, akak dengan kak wok bagi komen membina tadi tu, supaya weeda lebih cepat pandai, dan dan keluar kisah aku sebagai driver, lawak lah weeda ni

weeda said...

tetiber dapat idea lak sebab tengah tak tau nak wat apa hehehe...