Sunday, January 3, 2010

Kehilangan...Good Bye Miki :(


Hari ni...bangun pagi aku macam biasa siapkan air untuk suami, dan siap2 bukakan pintu untuk dia keluar...selalunya, kalau aku selak langsir dan tengah buka pintu, mesti kucing aku si Miki dah mengiau2 dan buat percubaan nak masuk umah...

Tapi...tadi pagi tak de lak...aku pon tak ingat yg suami aku dah lepaskan dia malam semalam..bila suami tanya...awak da simpan miki? baru aku teringat....Tengok kat sangkar ngan bawah keter tak ada...hmmmm dia dah hilang...cari2 sekitar kawasan rumah...tak ada :(

Miki ni kucing persian...memang jenis kucing tak pandai...senang kata kucing "bodoh"...kawan aku yang pencinta kucing pon cakap...kucing spesis manja..sumer orang jaga..dia makan, tido dan membuang je huhuhu...tak sama macam kucing biasa yang pandai jaga dan bawa diri...jalan jauh mana pon pandai balik umah...

Miki ni garang...tapi sebenarnyer dia manja sangat...Aku memang letak dia dalam sangkar...sebab tak semua suka kucing nih..mak aku pon tak suka sebenarnye...tapi dalam tak suka tu kena jugak tolong bersihkan tempat si Miki bila tuannya mood malas...mak aku tak tahan bau tempat si Miki nih huhuhu....Kalau time2 orang datang pon memang dalam sangkar je...Aku lepaskan dia time aku kat umah la...tu pon main dekat2 area dalam umah je...siap pasang jaring biar tak ada lubang untuk dia kuar...Dia pon dok main dalam je la...ikutkan boleh je panjat tembok dan pagar2 tu...tapi sebab dia tak bijak, dia tak reti la...kalo kucing lain tu selalu jer leh lepas masuk kuar umah aku...

Aku rasa, dia lari ikut kucing jantan la...hmmmm...sounds funny tapi itulah apa yang aku rasa...lepas tu dia lost nak cari jalan balik umah...hmmm dah lah tadi hujan lebat, terfikir aku manalah si Miki ni time2 hujan...sket2 diri kat pintu kot2 nampak dia ke kan...tapi tak ada...mak aku kata, macam kucing hilang anak dah aku nih huhuhu...hmmmm

Kekadang timbul juga rasa bersalah...sepanjang aku jaga dia lebih 10 tahun ni, ada jugak aku macam abaikan dia...lagi2 bila aku dah kawin...dulu masa time2 aku sekolah, aku rajin layan dia...hmmmm...tapi aku sayang dia...dalam banyak2 kucing...dia la yang masih setia dan ada dengan aku...dari kecik aku dok kat Ampang, yang dibawa ke Kajang si Miki ngan Mak Kucing...tapi Mak Kucing pon hilangkan diri masa nak pindah umah baru nih...Miki jer dapat ikut...dan sekarang, Miki lak hilangkan diri :(

Satu hari aku tunggu dia balik umah...tapi tak de...Aku rasa memang dia dah sesat jauh nih...Aku harap orang yang jumpa dia dapat jaga dia elok2...tuan baru dia dapat jaga lebih baik dari aku jaga dia selama nih...Sorry Miki...and I Love You :(

5 comments:

nur_rule said...

owwhhh miki ilang? betul la ko mcm ilang anak, kucing2 ni kan semua anak2 ko;p.. i'm not a cat person frankly..hehe..and miki ni pun sgt garang, jd saya tak suke die..huhu.. papepun jgn sedey2 k.. insyaAllah pandaila miki tu bawak diri.amin.. ;-)

weeda said...

Ngan aku je Miki ok..ngan org lain dia garang huhuhu

Hmmm dah ilang dah Miki..Tak pe la..bebas dah dia..hope hidup dia lebih baik di luar sana..

sedih lak bila tengok tempat dia kosong je..kalo tak kuar ke masuk umah mesti tegur dia dulu...iskh..cedihhh :(

Putri Essie said...

Ciannya...sabar la yea...sy dulu pun de nama kan kucing 'mak kucing'...teringat plak die bila tgk blog weeda...tp kucing 2 dh mati dh time lahirkan anak...mmm

NISREEFA said...

ala ciannyer.. sabar la dik.. insya-allah ada rezeki dia akan pulang..

weeda said...

nurul - ala kesiannye...ida nyer kucing yang Mak kucing tu..nama anak dia...abang kucing ngan baby kucing hehehe

kak Ima - ye kak, ida tunggu dia balik..tempat dia pon tak kemas lagi (tapi bhn2 buangan dah bersihkan :P) tunggu la seminggu ke sebulan nih kalo dia tak balik mmg dia dah pergi tinggalkan ida iskh..iskh.. :(