Monday, July 6, 2009

Konvoi lagi....Jalan-jalan Cari Makan :P

Salam Readers....so amacam weekend korang? Hari Sabtu lepas, ada jemputan ke birthday party anak buah aku Harris sempena 1st year birthday dia...tapi aku tak dapat pergi sebab dah ada program kelab keter suami aku ni haa yang dah plan awal2 lagi...So pergi hari tu pon adik2 aku jer Diana ngan Danial, tumpang abang kepada abang ipar aku...Thanks yer :)

Program ni kononnya konvoi jelajah Selangor...tapi pada aku patut ditukar kepada Jalan-jalan cari makan hehehe....Nak tau kami gi mana??? Aku dari Kajang, berkumpul dan konvoi bermula dari Shah Alam ke Sg besar, Sg Panjang, Tanjung Malim, Kuala Kubu Bharu, Genting Highland, Gombak, KL...Aku adalah sangat letih okay! Sakit badan walopun aku dok belakang jer...

1st station...berenti kat Sg. Besar kot ni...banyak jualan tepi2 jalan...So one of the members memang orang sini, so dia tau mana yang asli punyer..so singgah gerai ni beli sket buah tangan untuk orang kat umah..Air mangga dia adalah sangat cedap ooo...pure mangga, murah lak tu...patut beli 2 tak yah kongsi ngan suami aku...hehehe :P

View on the way ke tempat lunch kami....kiri dan kanan dipenuhi sawah padi...seluas mata memandang...cantik :) member yg orang sini tu adalah keturunan Jawa...awek dia pon sama...so on the way tegelak2 kitorang bila diaorang speaking Jawa...oh yer kami berhubung melalui walkie talkie...setiap keter ada satu set, so perjalanan tu selain arahan ketua, so leh borak2 tak la boring hehehe

Ok pastu stop lunch kat sini lak...ni pon member yg orang sini dah arrangekan...Kami makan di Restoran Selera Rimba, Sg. Lembing...tengah jalan2 dalam hutan, tetiba ada satu restoran ni lak...ramai lak tu orang makan...ntah datang dari mana...Masakan kat sini ala2 makanan Banjar dan Jawa...apalagi aku layan tempe la hehehe...kat sini rupanya leh dapat makanan yg agak tak selalu dapat la macam landak ke kancil ke...tapi tu kene order la...aku makan lauk biasa jer :P

Lepas lunch tu, kami terus gerak ke Tanjung Malim..kata jelajah Selangor, tak pasti naper tetiba masuk Tg.Malim lak hehehe...Lepas dah solat kat masjid area2 tu, kami terus ke restoran ni untuk minum petang...The Famous Tg Malim Pau...Pau Yik Mun...Pau ni kononnya adalah sangat femes di sini..sumer kata sedap...tapi pada aku adalah biasa2 ajer...So kiranya aku tak der la dari Kajang nak ke Tg.Malim semata2 nak makan pau Yik Mun ni hehehe...rasa ok la sedap tapi tak la spesel sangat kot huhuhu..Sila jangan marah wahai orang2 Tg Malim...hehehe..Tapi memang ramai orang okay...sekali beli berbungkus2 lak tu...

Baiklah...perjalanan dari Tg Malim tu kan, kami singgah lak kat Genting Highlands...ni singgah ada 1 kedai mamak tu...depan tu leh nampak view...so kitorang rehat2 jer kat situ sambil borak2 melepaskan keletihan sebab dah lama dalam keretakan ....Dari Genting Highland, Kami singgah lak kat Taman Melawati..ni ada sorang member bagi idea lak nak makan durian...masa di Tg Malim macam tak nampak lak orang jual durian yg banyak...jual sikit2 adalah...so memandangkan kami adalah ramai, kenalah cari yang leh senang parking dah tu cukup untuk sumer dok makan hehehe...Last2 makan kat melawati jer...kat sini open table layan makan doyann...Makan tak leh banyak nanti panassss...air adalah free okay kat situ

So lepas makan durian dan rehat2...barulah kami balik ke umah masing2....sampai pon dah malam jugak la....Serius la aku ni tak larat kalo jalan jauh2...ni sebab suami aku jer la aku ikutkan...best memang lah best tapi letih laaa...Yang..lain kali saya tak nak ikut dah leh tak??hehehe :P


2 comments:

sya said...

ha ah,
kitorang yang bertahun duduk kat tg malim ari tu pun jarang sekali makan pau tu..
rasanya, biasa aje..
takde lah seperti digembar gemburkan..
heheheh

weeda said...

tu la pasal..budak ni dok kata sedap sangat..tapi ida rasa biasa jer huhuhu