Wednesday, November 19, 2008

Menjelang Kenduri Kawin Abang Long...

Gambar ni masa petang baru balik umah Nenek...lepak2 luar umah..borak2 ye la x selalu berkumpul...lagi plak ada budak comel Darwisy..khemah pon da pasang time tu...

Hari ni start balik masuk opis...Jumaat 14/11 tu start cuti sbb abang ipar aku kahwin. Hari Jumaat tu barulah bertolak balik ke Pahang...patutnya Khamis malam da gerak..tapi sebab bos suami aku yang hampeh tu msg kol 6.30 pg bgtau cuti dia baru approve..cian suami aku yg kebengangan malam itu huhuhu...kami terus ke umah nenek kat chatin..ada kenduri sket sbb makcik nak pegi haji, petang baru balik umah kat Temerloh...mlm tu wat packing kerepek nak letak dalam gift bag..bunga yg towel tu awal2 kitaorang da lipat sket2 minggu lepas...



Sabtu 15/11 pagi2 dah bgn turun ke dapo tolong pape yg patut..busy jugak ari tu ye lah esoknya da mula kenduri...semua buat sendiri...Honestly, ni lah 1st time aku terlibat dalam kenduri kawin kat kampung yang buat sendiri semuanya..sebab selama ni kalo datang kenduri kawin..aku datang time makan je hahaha...tapi ok la sbb belah suami aku saudara mara ramaiii...so ramai yg membantu...org2 kg pun ada jgk datang...rasa gembira jugak walaupun penat...Hari Sabtu tu mmg banyak la wat keje sampai ke 12.30 pg...aku serba salah lak nak tido sbb org lain sumer mcm sibuk lg..aku siap msg suami aku leh ke nak tido...So pas aku gosok baju utk kenduri esoknya...aku terus tido...x tau la suami aku tido bila...mmg sngt letih la Tired



Ahad 16/11...kol 6 pg aku da bgn..mandi dan solat...rasa badan mcm sengal2 je..terus turun ke dapo...tengok Ibu sorang je kat luar..yg lain sumer tak bangun lagi.."Ada apa nak Ida tolong Bu" kata aku yg memang niat bangun awal nak menolong..bukan nak tunjuk baik tau...ikhlas ni..."Ida tolong Ibu goreng nasi...amik ayam dalam periuk tambah dalam nasi nnt"... Nak wat nasi goreng tu bukan la satu masalah..memang aku akui la...aku ni x la terer memasak...tapi sket2 boleh la...kat umah pon masak untuk dalam 5 org makan..jadi bila mak mentua aku suruh masak nasi goreng pagi tu..aku macam rasa takut pon ada jugak...sebab nak goreng nasik 1 periuk nasi dan 1 periuk yg beso tu...Mak aii...ni pecah rekod ni...So aku pon amik la bahan2 nak buat...pujuk hati ni x per try jer buat...So masa nyiap2kan bhn barulah akak dan adik ipar turun ke dapo..diaorang pon tolong lah kacau2 nasi dalam kuali yang besar tu..masak kat dapo luar..Hasilnya dapatlah penuh 2 tray besar yg panjang tu... Shock 2 dan hidangkan kat atas meja untuk semua yang datang pagi tu untuk menolong...Alhamdulillah jadi jugak nasi grng tu...Memang pecah rekod lah aku masak sebanyak tu...Kalo ingat2 balik mcm kelakar je...ye lah wat2 relax je padahal dalam hati ni...mak aii..tatuttnyee...


Dari pagi sampai la ke tengah hari...memang non stop buat keje...sampai lah dekat2 kol 1 baru aku naik bersiap...nanti sambung blk citer...ni baru part 1 :)





3 comments:

shibam.blogspot.com said...

Wah weeda, kagumnye. Nanti boleh lah goreng nasi banyak2 sempena farewell seseorang tu ye. Suke suke

Haiqal Rawlins said...

aku nak seperiuk untuk aku gak tau!!!

weeda said...

Nanti saya bawak periuk kat opis bg En Haiqal :P