Friday, September 4, 2009

Kisah Telur Itik untuk berbuka hehehe

Salam kawan2...kalau korang ada baca entry sebelum ni, kan aku ada masak lemak telur cili padi atas permintaan suamiku...tapi sebenarnya yang dia request telur itik masak lemak cili padi..before nih adalah beberapa kali masak lauk ni tapi sangat jarang la...kalau dia mintak baru aku masak..tapi pernah sekali aku pakai telur ayam jer, dia ingat telur itik hehehe...

So nak dijadikan citer...hari yang aku nak masak tu, awal2 suami aku dah bagitaulahkan dia nak makan apa...kebetulan aku kat Metro Kajang so singgahlah Giant kat bawah tu beli bahan nak masak...masa nak beli telur tu, mak aku kata dia yang gi beli sebab aku tengah beli barang lain...So bila dah balik umah, mak aku kata nanti try cuci telur itik tu...sebab mak aku pon pelik je telur ni lain macam sikit...so aku pon bersihkan telur itik tu...tebal tul yang salut telur ni...bila dah cuci dan bersihkan aku panggil mak aku...rasa lain tul lah telur itik ni...Before ni kalo beli memang warna putih pastu saiz dia besar sket..tapi yang ni memang lain sket...So try lah pecahkan telur tu...sekali bila pecahkan...isi telur tu warna hitam laaa...

Rupanya yang mak aku beli tu adalah Century Egg...tak tau la plak ada telur jenis nih..Ingatkan century tu macam brand dia ke kan...Korang tau ker ada telur ni? aku ingat kalo salah pon telur asin jer...rupanya ada ye telur century ni...orang cina suka la kot makan...pelik tul hitam isinya..kalo korang sumer tau..aku je tak tau means aku lah yang memang tak tau selama ni ek :P


Aku tanya la mak aku...macamana leh terbeli telur nih...So mak aku pon citer laa...(jom kita flashback ala2 citer dalam TV hehehe)

Mak : Akak nak beli telur itik untuk masak lauk la..

Kakak Giant : Ni kak.. (sambil tunjuk century egg yang salah beli tu)

Mak : Eh ni telur itik ke? macam telur asin je...telur itik selalunya putih biasa je..mana ada salut2 gini

Kakak Giant : Makcik...ini telur itik la...yang ini baru telur asin..salted duck egg (sambil tunjuk telur asin yang salut hitam tu)

Mak : Eh kenapa yang ni ada salut2 plak...selalukan tak ada

Kakak Giant : Memang macam ni dia packing sekarang..saya dah kerja lamaa dah kat sini Mak Cik...telur itik yang inilaaa...kalo telur asin baru yang tuu...

Siap ada dialog lagi hehehe...lebih kurang la ikut apa mak aku citerkan...Memandangkan mak aku percaya kakak tu keje lama kat situ..lagipon kakak tu dalam umur 40an kata mak aku...so mak aku pon beli je laa walopun macam agak ragu2 jer...maklumlah jarang beli..mana tau kot tul ke dah packing lainkan..lagipon jarang gi beli kat situ...

Itulah kisahnya bila dah balik umah dan nak masak sekali hitam pulak telurnya tu...So aku kuar la balik gi cari telur itik kat2 kedai area umah aku nih..tapi ketiga2 kedai tak ada pulak jual telur itik...tu yang sudahnya pakai jer telur ayam...rasa kelakar plak hehehe...

Aku ajak mak aku gi Giant tu balik nak komplenkan..tapi mak aku kata sudahlah telur rm5 nak kecoh2..nanti dia kena marah ngan boss dah lah nak raya ni...Aku cakap ngan mak bukan sebab harga telur tu kita nak komplen...tapi nanti orang2 lain pon tertifuuu okay!

Waduh..panjang giler nak citer pasal telur itik jer hahaha..kelakar la plak...tak pe la since aku jarang update, biar korang baca panjang2 hehehe...So pada sesaper yang pergi Giant kat Metro kajang tu..tolong sampaikan perkara ini kepada kakak yang menjaga telur itu bahawasanya telur itik, telur asin dan century egg adalah berlainan walopun sumer adalah hasil dari si itik hehehe...semoga berjaya la pada kakak tu...harap ada la yang menegur tak pon dia sendiri nak masak baru perasan telur century tu tak sama ngan telur itik! kuek..kuek..kuek...

p/s: ada lagi 3 bijik kat umah, tak tau nak wat per..saper nak bgtau aku :P

8 comments:

Shibam Jelita said...

mekasih lah weeda, sebabkan entri ko ni baru akak tahu tentang kewujudan telur hitam itu, hi hi

weeda said...

yeayy ada jugak orang yg tak tau hehehe..ok sama2 :)

yuyee cap limau said...

aik felik kan telur tu??yang tak tahan siap pekerja tu cakap dah lama keje kat sini..amvoi berlagak sungguh..last2 die tak tau pe2..
telur tu bau die tak busuk ke??

kak ngah said...

ish, tak pernah jumpa lagi telur century nih.. ish, ish.. mesti orang tu pun tak pernah makan telur itik.. hahaha

weeda said...

yuyee - itu la pasal...dia kata keje dah lama tu la yg buat mak akak terbeli jugak hahaha..tak de bau la yuyee :)

weeda said...

kak ngah - ye la kak ngah..akak tu tak pernah makan telur itik kottt hehehe...ida pon 1st time makan bila omar suruh try masak dulu huhuhu :P

yuyee cap limau said...

kak nak ucap
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN
update la blog kak..esok kite
dah balik..yehaaaaa

Anonymous said...

aku pun sama jgklah tpi aku bli kat tesco kajang,bila blik je tgok telur tu wrna hitam, lain macam plak aku terus buang nasib baik aku tak pi complaint klau tidak malu je...aku pun bru tahu rupanya century egg..