Monday, April 19, 2010

Citer pasal Ikan

Salam sumer...entry before ni aku citer aku gi Batu Pahat kan? Masa jumpa ngan kawan2 aku tu suami aku tak join sebab dia ke Dungun, Terengganu ikut program opis dia ada aktiviti memancing di laut.Suami aku minat mancing jugak, tapi tak sampai tahap gila mancing la hehehe...

So bila dia balik umah malam tu, adalah sket hasil tangkapannye..Masa nak masukkan ikan2 tu dalam peti ais aku pon tak tau weh apa nama ikan2 tu..yang aku tau ada ikan pari...yang lain2 tu macam agak2 je la huhuhu...memang fail la nak namakan ikan2 ni :P

Esoknye suami aku suruh masak ikan yang besar2 tu sket nak ajak kawan2 dia makan...So malam Isnin lepas, balik keje je aku terus masak...Mekasih bebanyak kat mak aku sebab aku balik2 je, mak da tolong siap bersihkan ikan sumer...dia tau anak dia sangat lambat nak siang ikan ni..lagi2 ikan mmg fresh dari laut hehehe :P

So inilah hidangan pada malam tu...main course dia ikan cermin masak asam pedas...Aku sebenarnye segan la kalo suami aku ajak kengkawan dia datang makan sebab aku tak pandai masak...Mesti ada yang kata poyo je kata tak pandai masak hehehe...Pada aku, aku tahap boleh masak je..pandai masak tu tidak huhuhu...Tak pe la sedap ke tak sedap, tapi aku masak juga atas permintaan suamiku :)

Semalam lak hari Ahad, suami aku request nak makan ikan pari...So aku try buat ikan bakar yang ada sambal...pagi2 da cari resipi kat internet hihihi...lepas aku da siapkan paste ikan bakar tu baru lah Mak aku tolong masukkan ikan dalam daun pisang tu...Daun pisang tu ntah mana mak aku amek weh hehehe..

So ni lah lunch kami semalam....Sila percaya aku rajin masak bila suami aku request or dia ada kat rumah ajee huhuhu :P

4 comments:

yuyee cap limau said...

akak..sedappppp!!!!!..hahaha bgus isteri mithali..kn belajo ngn akak nie..

weeda said...

hahaha ni entry tangkap muat je yuyee...dah tak tau nak citer apa..amek je la gambar lauk buat modal citer...kalo nak berguru kena cari tok guru yang hebat la..akak pon x pandai huhuhu :P

dina said...

aiyo..asyik entry makanan je..ni yg buat nak duk umah k.ida tiap2 mggu ni...

weeda said...

datang je la Dina..dah lah selalu kena tinggal ngan abang awak bila weekend :(

ini masuk blog sbb ikan tu omar gi mancing..ada jugak modal nak membebel kat belog nih huhuhu