Tuesday, March 15, 2011

Pregnancy : 30 minggu



Ish...ish..punya lama tak update blog...diam tak diam, kandungan saya dah masuk trimester terakhir...minggu ni masuk 30 minggu dah..alhamdulillah :)

Dulu2 masa lom ngandung, saya selalu cari info kat internet amalan2, petua2, tips2 untuk hamil...baca blog, forum atau apa2 je la yg jumpa kat internet ni...baca masalah2 orang...tak sangka untuk hamil bukanlah semudah yang disangka untuk setiap orang...walopun saya lambat hamil, tapi saya bersyukur sebab saya tak ada masalah kesihatan yang teruk2...rasa simpati bila baca masalah orang yang lebih teruk dan berat dari saya...memang macam2 dugaan la...

Bila saya dah ngandung pulak, saya search pulak info tentang proses kehamilan, perkembangan bayi tiap minggu, masalah2 kehamilan dan suka baca blog2 ibu mengandung...ibu2 yang cerita setiap minggu perkembangan kehamilan diaorang..update berat, segala check up yg dibuat, tunjuk gambar perut tiap minggu hehehe...cerita masalah masa hamil, cerita persediaan menyambut kelahiran baby nanti, shoppping itu ini...cerita pasal penyusuan anak...pengalaman bersalin..macam2 lahh...seronok bila baca hehehe...

Masa awal2 tu...saya siap nak buat 1 blog khas untuk baby...kononnye untuk update macam tu la lebih kurang...cerita apa juga perkembangan saya masa pregnant dan baby saya ni...Tapiii memandangkan blog yang satu ni pon tak berupdate2...maka tinggal harapan je la hehehe...

Hmmm dah masuk minggu ke 30 ni...so far semua ok...baby pon aktif je kat dalam nih...alhamdulillah...berat saya pon semakin berat (sekarang dah sama balik dengan berat saya yang paling berat dulu huhuhu) mungkin akan ada catatan rekod terbaru untuk berat saya yang paling berat hehehe...tak kisahlah yang penting anak dalam kandungan saya sentiasa sihat dan saya sendiri sihat...masa check up bulan ke 6, berat saya turun dan kena tegur dengan Dr...masa tu juga buat pertama kalinya saya risau "jangan lah berat saya turun lagi" hehehe...pada saya berat badan naik bukan masalah sngt pon..sebab saya memang dah ada masalah berat badan berlebihan dari duluuu lagiiiii hahahha..leh gituu :p

Nak citer pe lagi ekk...ermm..oh ye..saya tak beli pape pon lagi untuk baby saya ni...padahal tak lama lagi dah huhuhu...sampai kawan2 saya plak yang terkejut sebab saya memang tak beli apa pon lagi sebagai persediaan huhuhu...apa yang ada sekarang cuma apa yang orang bagi hehehe...adik saya si Pochue ada belikan baju baby masa dia belajar di UK dulu...pastu adalah sedara yang bagi barang sket masa anak dia dulu...Saya tak kisah pon orang nak bagi barang...tak semestinya untuk anak pertama semua kena serba baru kan...warna apa pon saya tak kisah...saya ok je...tengoklah lepas ni boleh lah mula beli barang sikit2 untuk baby...saya pon tak reti nak beli apa...kalau tengok list barang2 untuk baby kat blog ibu2 ngandung punyalah banyak nak kena beli...huhuhu...

Ha tu je lah update untuk kali ni...nanti saya citer lagi ek...

3 comments:

pRImRosE...~mencari ketenangan dalam peperangan...~ ;p said...

waaa...da baru la... :p
t tqah g umah k.eda tlg ajar cne nk make up blog tqah eh.. :)
xsabo nk dpt baby perempuan lak....
weee :)

dins said...

k.ida..baby girl ke boy?senang nak beli brg nti..hahaha..(mcm ye je nak beli..) insyaAllah..:)

rohaadam said...

ida : semoga dipermudahkan proses bersalin tau...take care.!!